Facebook

Spoštovani bralci in bralke, 

se še spomnite časov, ko smo Slovenci švercali kavo, banane in druge stvari, ki jih pri nas nismo mogli dobiti? Kako je vsa družina na meji trepetela pred stavkom »Odprite prtljažnik!«? 

Moj oče je upokojeni carinik, zato me te teme popeljejo v mladost. Odraščala sem blizu italijanske in avstrijske meje, kjer je bilo švercanje skoraj nekaj normalnega. Vedeli smo, kdo šverca, kako in zakaj. Oče se spominja, kako so ljudje švercali tehniko – walkmane, voki-tokije, fliperje ... v pralnih praških. Vse te naprave so že kar v trgovini lepo zapakirali v praške. Na meji, kjer je delal, pa so imeli poseben rentgen, s pomočjo katereraga so odkrivali švercarje. Ker je bil prtljažnik preveč očiten prostor za švercanje, so šverc robo skrivali tudi pri motorju. Zgodbic je res veliko. Kreativnih načinov za šverc pa tudi. 

V intervjuju s kustosom Rokom Bavčarjem, ki je v Novi Gorici pripravil razstavo o švercanju, me je najbolj nasmejel odstavek: »Neki gospod je vrsto let s kolesom vsak dan prečkal mejo, cariniku je bilo to zelo sumljivo in ga je vedno pregledoval, našel pa ni nikoli nič. Ko sta se čez leta srečala v gostilni, je takrat že upokojeni carinik vprašal tega gospoda, kaj je takrat švercal. In ta mu je odgovoril: 'Kolesa.'«

Ker smo ljudje nagnjeni k iskanju bližnic, smo tokrat preverili, kako delujejo trenutno zelo vroče platoforme množičnega posojanja. Skoraj brez tveganja lahko zaslužimo do 15-odstotne letne donose, se hvalijo. Pa res? 

Na nas se je obrnila bralka, ki se je v ponudbi nadstandardnih zdravstvenih zavarovanja popolnoma izgubila. Pripravili smo popoln pregled teh zavarovanj, tako da imate zdaj vse na enem mestu. 

Poletje je čas, ko se ozremo tudi vase. Skrbite za osebno rast? Pred časom smo se pogovajali z Renato, ki ji je skrb za osebno rast omogočila nakup hiše na Tenerifu. 

Oba termina Poletne finančne šole za najstnike sta že polna. Prijave smo odprli že za jesensko šolo, ki bo 28. in 29. oktobra

Še vedno pa se lahko prijavite na ponovitev delavnice 45 plus

Če menite, da bi ta vsebina koristila še komu, bomo veseli, če sporočilo posredujete naprej. 

Finančni pozdrav!

Marja Milič,

odgovorna urednica revije in portala Moje finance,
vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola

Če imate težave z dostopom do spletne strani ali mobilne aplikacije revije Moje finance, pišite na e-naslov dejan.pehlic@finance.si.

(nostalgija) Dober pogajalec je za 60 kilogramov prešvercane kave dobil golfa!

Marja, lahko prekopiram vaš portfelj?

Celosten pregled nadstandardnih zdravstvenih zavarovanj

(vroča alternativa) Vlagati preko platform množičnega posojanja?

(45 plus) NAPOVED: kaj se bo dogajalo s cenami nepremičnin v prihodnjih petih letih? (1. del)

(anketa) Nam skrb za osebno rast lahko izboljša stanje v denarnici? 

Morda bi vas zanimalo


Sporočilo ste prejeli, ker ste prijavljeni v e-poštni seznam Moje finance - pismo urednice.

. | Nastavitve prejemanja.

Potrebujete dodatna pojasnila in pomoč? Pišite nam na e-naslov zasebnost@finance.si.