Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
finančna pismenost   dodaj
finančna šola   dodaj
kariera   dodaj
podjetništvo   dodaj
kulinarika   dodaj
 
(Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek
(Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek
  26.08.2019  |  15:00
Čas branja: 5 min
Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne finančne šole za najstnike pojasnil, da posel ni samo v kuhinji, ampak predvsem v marketingu. Objavljamo TOP 5 vprašanj za kuharskega mojstra.

1. Kuharski poklic je s televizijskimi oddajami precej pridobil pri veljavi. Kako je biti danes kuhar v Sloveniji in kakšna je plača?

Biti kuhar je po eni strani zahtevno, po drugi pa se da prodreti na trg. Sam kuharje z zvenečimi imeni delim na dve veji: tiste, ki so se odločili za svojo pot, in tiste, ki so se nekomu pridružili. Veliko mladih se odloča za kuharski poklic, kar je super. Je pa po drugi strani »izvisel« poklic natakarja. Mladi, ki vstopajo na trg, ne vedo, da posel ni samo v kuhinji, ampak predvsem v marketingu. Kar pa se tiče plač. Pred kratkim sem se pogovarjal z dvema mladima fantoma, ki sta končala šoli in imata plačo okrog 1.200 evrov bruto. Nisem privrženec minimalne plače. Pri nas se da splezati tudi do tri tisoč evrov bruto, seveda tudi višje, ampak za precej odgovorne položaje.

2. Kako določite ceno krožnika?

Zelo jasno imamo izdelane recepture. Krožnik je samo 30 odstotkov neke cene, živila so prav tako okrog 30 odstotkov, potem pa je veliko odvisno od tega, kje ta krožnik postrežemo. Če primerjamo krožnik v restavraciji na Blejskem gradu in na Dvoru Jezeršek v Cerkljah na Gorenjskem, je razlika v ceni od 20 do 30 odstotkov. Bolj kot sama cena krožnika je pomembna doživljajska izkušnja gosta.

3. Pogovarjali smo se o vrhunski kulinariki. Kakšen pa je vaš vsakdanji obrok?

Jem povsem normalno, danes sem denimo jedel malico v podjetju, in sicer testenine z bolonjsko omako. Tudi doma, ko gremo v trgovino, kupujemo povsem običajne stvari. Ni vsak dan primeren za visoko kulinariko. Treba je gledati tudi stroškovno. Manj je več. Ena sestavina lahko naredi čudež. Sem privrženec klasike. Bolj se je treba potruditi, ko pridejo sorodniki, sploh če pride tašča na obisk (smeh). Ob takih priložnostih rad eksperimentiram in poskušam kaj novega. Kot gostitelj se seveda želim izkazati, ne grem pa v skrajnosti.

4. Prihaja gospodarsko ohlajanje. Kako menite, da bo to vplivalo na gostinstvo?

Če so te napovedi resnične, potem nas čakajo hudi časi. Spomnim se leta 2007. Gostinci smo prvi na udaru, saj ljudje »režejo« svoje stroške. Nam je takrat promet čez noč upadel za polovico. Fiksnih stroškov je ogromno, imaš stalne zaposlene, ki so ti zvesti, ne moreš jih odpustiti, dobaviteljev prav tako ne, imaš infrastrukturo. Če se bo to zgodilo zdaj in če smo takrat to preživeli, bomo tudi zdaj. Danes se tega dobro zavedamo, smo pripravljeni in imamo pripravljene tudi različne scenarije. Nenehno se spominjamo leta 2007 in 2008.

5. Kako pomembno je finančno opismenjevanje?

Svoje otroke stalno finančno izobražujem. Zdaj sta stara tri in pet let. Pri tem uporabljam poseben trik. Denimo, ko gremo na sladoled, ga jima malo odgriznem in rečem, da je to davek. Tako se najlažje naučijo, kaj to je. Zdaj sta že tako utečena, da mi kar sama prineseta davek od vsake stvari.

(Celoten intervju s Poletne finančne šole za najstnike bo objavljen na www.mojefinance.si ter na www.financna-sola.si ter v tiskani številki revije Moje finance, ki izide 18. septembra.)

(anketa) Kako so se imeli najstniki?

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenskih delnicah imamo več kot 30 tisočakov 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (svetovalnica) Jože ne ve, ali ima še vedno račun in delnice pri KDD. Kako naj preveri?

Z letom 2017 so imetniki vrednostnih papirjev morali te prenesti z registrskih računov. Kar 66 tisoč Slovencev tega še ni storilo....

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...