Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
finančna pismenost   dodaj
finančna šola   dodaj
poletna finančna...   dodaj
banke   dodaj
posojila - fizične...   dodaj
kripto   dodaj
 
(finančna šola, 2. dan) Joj, ne kupujte bitcoinov s posojili!
(finančna šola, 2. dan) Joj, ne kupujte bitcoinov s posojili!
  02.07.2019  |  17:16
Čas branja: 5 min
Na bančnem dnevu so najstnike, ki obiskujejo finančno šolo, najbolj pritegnila posojila. Nekateri bi s posojilom kupili tudi bitcoine, vendar »samo zato, da bi predčasno poplačali posojilo«.

Ko se odločamo za posojilo, moramo primerjati ponudbe – smernica je efektivna obrestna mera ali EOM, ki

omogoča primerjavo posojil različnih ponudnikov. V EOM so namreč zajeti vsi stroški, ki jih imamo z najetjem posojila. »Edini pogoj je, da med seboj primerjamo posojila istih ročnostih različnih ponudnikov. Ponudbe se med seboj lahko razlikujejo že v uporabljeni metodi štetja dni za obračun obresti," je mladim pojasnil Roman Budna, prokurist Sberbank, in poudaril, da se sicer tudi uporabljena metoda štetja dni pokaže v izračunanem EOM. O uporabi za porabnika manj ugodne metode štetja dni morajo banke posebej opozoriti.

»Nevarne so lahko različne akcije – kot je oglaševanje posojila brez stroškov odobritve! Porabniki pogosto kupujemo popust, a pozor, vedno se je treba odločati glede na EOM in naj vas razne akcije ne zavedejo,« je opozoril Budna. Ob tem se je spomnil tudi svojega primera, ko je pred leti kupoval kuhinjo. "Neki trgovec je oglaševal 50-odstotni popust pri nakupu kuhinje. Ker pa je bila vrsta pri tem trgovcu tako dolga, sem se odločil, da grem po kuhinjo drugam. Tam sem potem kupil identično kuhinjo celo po malenkost nižji ceni brez popusta, kot je bila pri trgovcu, ki je ponujal polovični popust,« se spominja Budna.

Posojilo kot naložba?

»Kaj pa, če bi vzel posojilo in ga potem pametno vložil, recimo v bitcoine, in ga tako hitro odplačal,« je vprašal neki najstnik. Posojila za vlaganje v kriptovalute Budna odsvetuje. Dodaja pa še, da če danes nujno potrebujete denar in morate zato vzeti posojilo, hkrati pa veste, da ga boste lahko predčasno odplačali, denimo naslednje leto, se je smiselno poglobiti v amortizacijski načrt posojila in ga primerjati z načrtom drugega posojila. Morda boste ugotovili, da akcija (denimo brez stroškov odobritve) v tem primeru deluje v korist posojilojemalca.

»Kaj pa če posojila ne odplačaš in prej umreš, ne da bi bil zavarovan za smrt,« je zanimalo drugega najstnika. Če stranka posojila ne odplača pred smrtjo, posojilodajalec posojilne obveznosti prijavi v zapuščinski postopek. Od višine dedne mase je potem odvisno, ali se dedičem splača prevzeti posojilne obveznosti pokojnika. Pomembno vlogo v tem postopku ima seveda tudi dejstvo, ali je bilo pokojnikovo posojilo materialno zavarovano.

Posojilo za stvari, ki ohranjajo vrednost

V potrošniški družbi želimo vse in takoj. Posojilo nam pomaga do neke stvari, zato ga je bolj pametno vzeti za stvari, ki ohranjajo vrednost – to pa načeloma niso počitnice! Posojila ne uporabljamo za tvegane naložbe.

Pogosto stranke v želji, da bi najele čim manjši znesek posojila, porabijo varnostno rezervo, če se jim kaj zgodi, pa ostanejo brez finančne zaščite. Varnostno rezervo morate imeti, tudi če najemate posojilo, še opozarja.

Limit ni najboljša varnostna rezerva

Neizkoriščen limit na transakcijskem računu sicer omogoča določeno varnost, vendar se je treba zavedati, da je to ena najdražjih oblik financiranja. »Mesečni strošek izkoriščenega limita se zdi sicer nizek, ampak tega stroška se večina strank potem precej težko znebi,« opozarja Budna. Mesečni strošek šest tisoč evrov porabljenega limita znaša približno 45 evrov. Če bi želeli limit v celoti poplačati s posojilom, bi ob 12-mesečni odplačilni dobi in petodstotni letni obrestni meri mesečno zanj plačevali kar 514 evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Se še da zaslužiti s slovenskimi delnicami? 1

Slovenske delnice so dividendno najdonosnejše na svetu. Kako jih pametno vključiti v portfelje, bomo izvedeli 17. septembra na...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenske delnice vlagamo, ker prinašajo lepe dividende 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Postavite vprašanje upravam slovenskih blue chipov

Na dogodku Dan D - dan za delničarje slovenskih blue chipov, ki se bo zgodil 17. septembra v Kristalni palači, bomo gostili tudi...