Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
upravljanje v živo   dodaj
zaslužek   dodaj
vzajemni skladi   dodaj
borza   dodaj
 
(upravljanje v živo) Za nami je odlično polletje na kapitalskih trgih, pa zdaj?
(upravljanje v živo) Za nami je odlično polletje na kapitalskih trgih, pa zdaj?
  30.06.2019  |  15:32
Čas branja: 2 min
Zmanjšujemo naklonjenost delnicam, priporočamo zamenjavo v regijski alokaciji iz ZDA v Evropo, ki ponuja tudi razmeroma ugodna vrednotenja. Trgom v razvoju smo bolj naklonjeni tudi v prihodnjem obdobju.

Za vlagatelji je najdonosnejše prvo polletje v zadnjih 20 letih. Delniški indeks razvitih svetovnih trgov S & P Global 1200 je namreč do 27. junija v evrih pridobil več kot 16 odstotkov (vključujoč dividende). Z vlaganjem v podjetniške kot tudi varnejše državne dolžniške vrednostne papirje pa so vlagatelji letos dosegli v povprečju več kot petodstotno donosnost. Posebnost zadnjih šestih mesecev sta krepitev strahu pred recesijo in precejšnja zadržanost tako imenovanega »pametnega« denarja bolje obveščenih vlagateljev. Ta se zrcali tudi v negativni donosnosti do dospetja kar polovice evropskega državnega dolga.

Napoved

Namera centralnih bank, da opustijo normalizacijo monetarne politike, je močno zaznamovala vlagatelje. To še najbolj dokazujejo že omenjene nadpovprečne donosnosti pomembnejših naložbenih razredov. V času pisanja prispevka (konec junija) tržni udeleženci pričakujejo za 75 bazičnih točk nižjo obrestno mero v ZDA konec leta 2019, prvo znižanje pa s 100-odstotno verjetnostjo že na naslednjem sestanku ameriške centralne banke 31. julija. Trenutne razmere (dvoodstotna gospodarska rast, rekordno nizka brezposelnost) ne zahtevajo recesijskega odziva centralne banke. Sploh če bodo podatki o inflaciji in trgu dela do konca julija solidni. Močan argument za ukrepanje so uresničevanje Trumpove carinske grožnje in povračilni ukrepi Kitajske. Izrazita odločenost v pričakovanjih vlagateljev kaže, da verjamejo v stopnjevanje trgovinskih konfliktov. V družbi sicer nismo toliko zaskrbljeni zaradi geopolitičnih dogodkov, se pa zavedamo, da so večji del letošnje rasti na kapitalskih trgih povzročila pričakovanja o nadaljnjem znižanju obrestnih mer. Ker so ta pričakovanja nekoliko previsoka, bi bili vlagatelji lahko razočarani. Zaradi tega zmanjšujemo naklonjenost delnicam in priporočamo nevtralno taktično alokacijo.

Zanimive regije

Svojo zgodbo gradimo na podlagi pristopa od zgoraj navzdol. V zadnjem obdobju smo zaznali nekaj razpok v okrevanju ameriškega gospodarstva in stabilizacijo ekonomskih razmer v Evropi. Gledajoč prispevek k rasti BDP, je ameriško gospodarstvo v prvem četrtletju najbolj podpiral neto izvoz, medtem ko se je prispevek zasebne porabe zmanjšal skoraj za polovico (predvsem zaradi upada porabe trajnih dobrin). Nič kaj spodbuden ni niti nadaljnji upad prispevka naložb v stalna sredstva. Tradicionalno visoka vrednotenja delnic v ZDA zahtevajo obetavno fundamentalno zgodbo, ki v zadnjih mesecih izgublja sijaj, zato priporočamo taktično regijsko preusmeritev iz ZDA v Evropo, ki ponuja tudi razmeroma ugodna vrednotenja. Trgom v razvoju smo še vedno bolj naklonjeni tudi v prihodnjem obdobju. Potencial prepoznavamo predvsem v ravnanju centralnih bank, ki so odprle vrata dodatnim spodbujevalnim ukrepom, kar bi lahko nadproporcionalno koristilo trgom v razvoju.

Nasvet malim vlagateljem

Svarila z začetka leta so še vedno na mestu: recesijski komentarji so pogosti in »oprijemljivi«. Statistika kaže, da za dolgoročne vlagatelje skoraj ni večjih razlik v donosnosti v obdobjih z recesijo in brez te. Svetujemo vam, da informacije preverite pri strokovnjakih, predvsem pa vztrajate v varčevalnem procesu.

mag. Gorazd Belavič, CFA, direktor sektorja za analize, Triglav Skladi

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Se še da zaslužiti s slovenskimi delnicami? 1

Slovenske delnice so dividendno najdonosnejše na svetu. Kako jih pametno vključiti v portfelje, bomo izvedeli 17. septembra na...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenske delnice vlagamo, ker prinašajo lepe dividende 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Postavite vprašanje upravam slovenskih blue chipov

Na dogodku Dan D - dan za delničarje slovenskih blue chipov, ki se bo zgodil 17. septembra v Kristalni palači, bomo gostili tudi...