Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nepremičnine   dodaj
nepremičnina tedna   dodaj
finančna pismenost   dodaj
finančna šola   dodaj
delavnica   dodaj
45+   dodaj
 
(45 plus) Kaj naj storim s hišo, zgrajeno v 70. in 80. letih
(45 plus) Kaj naj storim s hišo, zgrajeno v 70. in 80. letih
  22.05.2019  |  11:12
Čas branja: 2 min
29. maja revija Moje finance organizira delavnico v sklopu Finančne šole 45 plus, kjer boste dobili vse informacije glede nepremičnin. Odgovarjali bomo tudi na nekatera vprašanja, ki veljajo za tabu teme. Ena od teh je tudi ta, kaj storiti z velikimi hišami, zgrajenimi v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

Slovenci smo rekorderji po številu lastniških hiš v Evropi; največ jih je bilo zgrajenih v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kar 168 tisoč; lastniki skoraj polovice so upokojenci; v luči novega davka na nepremičnine se pojavlja vprašanje, kaj se bo dogajalo s temi hišami v prihodnje. In seveda tudi, kaj bo s cenami.

Kdo torej živi v teh hišah? Lastniških hiš je 72 odstotkov, preostale so najemniške oziroma se ne uporabljajo; 48 odstotkov lastnikov je upokojencev, druga najbolj zastopana skupina so zaposleni, 35 odstotkov. V hišah iz tega obdobja živijo v povprečju od dve do štiri osebe, 15.180 je takšnih, ki živijo sami. V povprečju ima stanovalec na voljo od 20 do 60 kvadratnih metrov; skoraj 15 tisoč je takšnih, ki imajo na voljo več kot 60 kvadratnih metrov uporabne površine, ta vključuje kuhinjo, kopalnico, stranišče, dnevno sobo, predsobo, spalnico, kabinet in hodnik, kažejo podatki statističnega urada.

Kaj vse lahko počnete s hišo?

Težko se je ločiti od doma, ki smo ga gradili desetletja, še težji pa je boj s stroški, sploh če teh ne zmoremo. Vedno so na voljo različne rešitve kot so:

- zamenjava hiše za manjše stanovanje;

- oddaja hiše, pa četudi samo za pokritje stroškov ali ponudite sobivanje drugim družinskim članom, ki nimajo rešenega stanovanjskega vprašanja. »Cimre« si lahko poiščete tudi med upokojenci;

- obnova - tu se postavlja vprašanje, ali prenova ali nova hiša, saj lahko stroški prenove velikokrat presegajo stroške novogradnje;

- rušenje: V zadnjem času je vse več povpraševanja po hišah za nadomestno gradnjo.

Rešitve obstajajo, lahko jih poiščemo v družini, če to ni mogoče, pa na trgu. Tam prostora za čustva sicer ni, a dejstvo je, da spomini niso vgrajeni v opeki, ampak jih nosimo s sabo. Kjerkoli že smo.

Na katere nepremičninske dileme bomo še odgovarjali na 1. delavnici 45 plus:

- V primeru, da ima nepremičnino v lasti več solastnikov, od tega pa samo en vlaga vanjo in jo vzdržuje – ali lahko iz naslova vložka v nepremičnino zahteva višji delež lastništva?

- Kako preveriti, ali se splača naložba v nepremičnino ali ne?

- Zakaj nepremičnine v nas sprožajo toliko čustev?

- Hiše nimam zavarovane, saj je to metanje denarja skozi okno! Pa res?

- Kupiti želim otroku stanovanje! Toda, katero obrestno mero izbrati - fiksno ali variabilno?

....

Na vsa ta vprašanja in številna druga, bomo odgovorili na delavnici VSE, KAR MORATE VEDETI O NEPREMIČNINAH. V koledar si zapišite 29. maj, Kristalna palača, PRIJAVA S 30 % POPUSTOM SAMO ŠE DO 25. MAJA.

Delavnica se bo izvajala se bo v sklopu Finančne šole za 45 plus. Namenjena je manjšim skupinam. Prijave pa že potekajo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Se še da zaslužiti s slovenskimi delnicami? 1

Slovenske delnice so dividendno najdonosnejše na svetu. Kako jih pametno vključiti v portfelje, bomo izvedeli 17. septembra na...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenske delnice vlagamo, ker prinašajo lepe dividende 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Postavite vprašanje upravam slovenskih blue chipov

Na dogodku Dan D - dan za delničarje slovenskih blue chipov, ki se bo zgodil 17. septembra v Kristalni palači, bomo gostili tudi...