(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti
  15.05.2019  |  12:20  5
Čas branja: 7 min
V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.

Žiga Zajec iz Osnovne šole ob Riži, Peter Martin Leben iz Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole iz Šolskega centra Kranj ter Matej Zupančič iz Gimnazije Jesenice so državni prvaki 5. državnega tekmovanja iz finančne pismenosti, ki ga organizira revija Moje finance.

Državno tekmovanje iz finančne pismenosti je potekalo že peto leto zapored. Letos je svoje znanje iz osebnih financ preverjalo 63 mladih iz 21 šol. Največ je bilo srednješolcev – 42. Prišli so od povsod – iz Maribora, Kočevja, z Jesenic, iz Celja, Zagorja, celo iz Trsta.

Mladi so 45 minut pisali test, ki je obsegal 31 vprašanj. Medtem ko smo v prejšnjih letih opažali, da so že po 20 minutah test rešili s komentarjem »Bilo je čist' izi«, je letos večina sedela do zadnje minute. »Zelo težko je bilo,« je bilo slišati po hodnikih, takoj po testu. »Letos je bilo še najtežje,« so priznali tudi tisti, ki se tekmovanj udeležujejo že več let zapored, nekateri so tekmovali že četrtič.

Vseeno so mladi dosegli vrhunske rezultate. 19 mladih je dobilo najvišje priznanje – zlato priznanje (4), srebrno (6) in bronasto (9).

Naj učiteljica in naj šola

Da učitelji odlično prenašajo vsebino osebnih financ na mlade, dokazuje visoko povprečje tekmovalcev, ki so jih urili. Dve lanski zmagovalki sta postali tudi letošnji. To sta Lorieta Pečoler iz OŠ Koseze in Jerneja Kučina iz Gimnazije Jesenice. Pridružila se jim je Ljubomira Jazbec iz Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole iz Šolskega centra Kranj. Šole, iz katerih prihajajo naj učiteljice, so tudi dobile naziv naj šola.

Kako postati upravljavec premoženja

Državno prvenstvo smo obogatili s predavanji o tematikah, ki mlade zanimajo. Izvedili smo, kakakšna znanja je potrebno imeti, da lahko postanejo upravljavci premoženja. To jim je pojasnil Gašper Dovč iz družbe Triglav Skladi.

Najstnik kupil bananacoine

Čeprav bi marsikdo mislil, da kriptovalute niso več v ospredju, pa mlade še vedno zanimajo. Redni profesor Marko Pahor z ekonomske fakultete je mladim pojasnil pomen tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) in kriptovalut za prihodnost financ. Le katera kriptovaluta bo naslednja vroča zgodba?

Nekateri mladi imajo že izkušnje s kupovanjem kovancev. Neki najstnik nam je razkril, kako je kupil 50 kovancev, ki se imenujejo bananacoin. Pojasnil je, da je cena kovanca določena glede na ceno kilograma banan.

Kako postati šef?

Sledilo je predavanje, kako biti opazen med več sto prijavljenimi na razpisu za prosto delovno mesto: kako se oglasiti na telefon, ko pokliče kadrovnica, kako se obleči za pogovor, stisniti roko, se zahvaliti, pripraviti življenjepis in kako sestaviti motivacijsko pismo. Vse to je mladim razkrila Valerija Pakiž, samostojna skrbnica za razvoj kadrov v NLB.

Kako začeti na »dnu« in se počasi vzpenjati po karierni lestvici navzgor, je na podlagi lastne zgodbe pojasnila Sonja Križnar. Začela je kot referentka, danes pa je vodja skupine v NLB. »Radovednost in veselje do dela sta me gnala naprej,« je povzela.

Biznis s hamburgerji

»Sram me je bilo prodajati hamburgerje,« se spominja (Klemen Ptičak#Klemen Ptičak), soustanovitelj Hood Burgerja, kako se je počutil na začetku poslovne poti. S poslovnim partnerjem Tilom Pleterskim sta imela diplomo iz ekonomije v žepu, službe pa ne. Ker te ni bilo na obzorju, sta se lotila posla z burgerji.

 5

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenskih delnicah imamo več kot 30 tisočakov 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (svetovalnica) Jože ne ve, ali ima še vedno račun in delnice pri KDD. Kako naj preveri?

Z letom 2017 so imetniki vrednostnih papirjev morali te prenesti z registrskih računov. Kar 66 tisoč Slovencev tega še ni storilo....

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...