(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti
  15.05.2019  |  12:20  5
Čas branja: 7 min
V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.

Žiga Zajec iz Osnovne šole ob Riži, Peter Martin Leben iz Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole iz Šolskega centra Kranj ter Matej Zupančič iz Gimnazije Jesenice so državni prvaki 5. državnega tekmovanja iz finančne pismenosti, ki ga organizira revija Moje finance.

Državno tekmovanje iz finančne pismenosti je potekalo že peto leto zapored. Letos je svoje znanje iz osebnih financ preverjalo 63 mladih iz 21 šol. Največ je bilo srednješolcev – 42. Prišli so od povsod – iz Maribora, Kočevja, z Jesenic, iz Celja, Zagorja, celo iz Trsta.

Mladi so 45 minut pisali test, ki je obsegal 31 vprašanj. Medtem ko smo v prejšnjih letih opažali, da so že po 20 minutah test rešili s komentarjem »Bilo je čist' izi«, je letos večina sedela do zadnje minute. »Zelo težko je bilo,« je bilo slišati po hodnikih, takoj po testu. »Letos je bilo še najtežje,« so priznali tudi tisti, ki se tekmovanj udeležujejo že več let zapored, nekateri so tekmovali že četrtič.

Vseeno so mladi dosegli vrhunske rezultate. 19 mladih je dobilo najvišje priznanje – zlato priznanje (4), srebrno (6) in bronasto (9).

Naj učiteljica in naj šola

Da učitelji odlično prenašajo vsebino osebnih financ na mlade, dokazuje visoko povprečje tekmovalcev, ki so jih urili. Dve lanski zmagovalki sta postali tudi letošnji. To sta Lorieta Pečoler iz OŠ Koseze in Jerneja Kučina iz Gimnazije Jesenice. Pridružila se jim je Ljubomira Jazbec iz Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole iz Šolskega centra Kranj. Šole, iz katerih prihajajo naj učiteljice, so tudi dobile naziv naj šola.

Kako postati upravljavec premoženja

Državno prvenstvo smo obogatili s predavanji o tematikah, ki mlade zanimajo. Izvedili smo, kakakšna znanja je potrebno imeti, da lahko postanejo upravljavci premoženja. To jim je pojasnil Gašper Dovč iz družbe Triglav Skladi.

Najstnik kupil bananacoine

Čeprav bi marsikdo mislil, da kriptovalute niso več v ospredju, pa mlade še vedno zanimajo. Redni profesor Marko Pahor z ekonomske fakultete je mladim pojasnil pomen tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) in kriptovalut za prihodnost financ. Le katera kriptovaluta bo naslednja vroča zgodba?

Nekateri mladi imajo že izkušnje s kupovanjem kovancev. Neki najstnik nam je razkril, kako je kupil 50 kovancev, ki se imenujejo bananacoin. Pojasnil je, da je cena kovanca določena glede na ceno kilograma banan.

Kako postati šef?

Sledilo je predavanje, kako biti opazen med več sto prijavljenimi na razpisu za prosto delovno mesto: kako se oglasiti na telefon, ko pokliče kadrovnica, kako se obleči za pogovor, stisniti roko, se zahvaliti, pripraviti življenjepis in kako sestaviti motivacijsko pismo. Vse to je mladim razkrila Valerija Pakiž, samostojna skrbnica za razvoj kadrov v NLB.

Kako začeti na »dnu« in se počasi vzpenjati po karierni lestvici navzgor, je na podlagi lastne zgodbe pojasnila Sonja Križnar. Začela je kot referentka, danes pa je vodja skupine v NLB. »Radovednost in veselje do dela sta me gnala naprej,« je povzela.

Biznis s hamburgerji

»Sram me je bilo prodajati hamburgerje,« se spominja (Klemen Ptičak#Klemen Ptičak), soustanovitelj Hood Burgerja, kako se je počutil na začetku poslovne poti. S poslovnim partnerjem Tilom Pleterskim sta imela diplomo iz ekonomije v žepu, službe pa ne. Ker te ni bilo na obzorju, sta se lotila posla z burgerji.

 5

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Razno
Razno (Znani Slovenci) Šef največjega logista največ izgubil z nakupom avta 1

Zaradi nakupa koprske logistične skupine Intereuropa se je v središču žarometov znašel generalni direktor Pošte Slovenije Boris...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Delnice zamenjala za traktor in 1.520 oljčnih dreves

K razvoju slovenskega borznega trga, ki letos praznuje 30 let obstoja, je pripomogla tudi potomka slovenskih izseljencev v Kanadi Mili Kus....

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Slovenci v »penzijo« najraje na Hrvaško! Kaj pa eksotika?

Slovenci ne samo da najraje počitnikujemo na Hrvaškem, tudi izplačil za pokojnino je največ pri naših južnih sosedih, kažejo...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup Naložba v umetnine. Kdaj se to splača?

Umetnina nam mora biti predvsem v užitek, šele nato finančna naložba, opozarjajo strokovnjaki. Tveganj pri izbiri umetnin pa je kar...

MOJEFIN
Razno
Razno Napaka pri odmeri dohodnine? Kako preveriti izračun

Bralka Petra je izvedela, da se finančna uprava pri izračunu odmere dohodnine lahko tudi zmoti, zato bi rada razumela, kako to...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup (infografika) Iskali smo idealen družinski avto

In to je … nismo ga našli, ker ga preprosto še nihče ni naredil! Našli pa smo kopico dobrih, celo odličnih avtomobilov na posameznih...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup (mnenje ulice) Za nakup avtomobila sem odštel ...

Znano je, da Slovenci radi kupujemo avte. V povprečju naj bi imeli več kot dva avtomobila na gospodinjstvo. Šli smo na  ulico in...