Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
vzajemni skladi   dodaj
upravljanje v živo   dodaj
delnice   dodaj
Nasdaq dodaj
Netflix dodaj
 
(upravljanje v živo) So prepoznavne blagovne znamke lahko dobra naložba?
(upravljanje v živo) So prepoznavne blagovne znamke lahko dobra naložba?
  07.05.2019  |  12:02
Čas branja: 2 min
Amazon, Facebook, Google, Paypal, Texas Instruments… so delnice podjetij, ki smo jih pretekli mesec kupovali za sklad Triglav Top Brands. Tudi kitajska podjetja vse bolj krepijo moč svojih blagovnih znamk.

V ospredje prihaja vse več novih podjetij, ki močno krepijo svoje blagovne znamke in postajajo zelo zanimiva za vlagatelje na kapitalskih trgih.

Večina podjetij izvira iz sektorja informacijske tehnologije, ki se najbolj razvija, regionalno gledano pa največ pridobiva Kitajska. Denimo Ctrip.com International je največja internetna potovalna agencija na Kitajskem, tržna kapitalizacija podjetja znaša skoraj 22 milijard evrov. Iqiyi Inc. je zelo prodorno in inovativno podjetje, ki je postalo vodilni ponudnik zabavnih vsebin na Kitajskem. Obe podjetji kotirata na ameriški borzi Nasdaq.

Zelo vroče delnice v letu 2018

Lani so podjetja priznanih blagovnih znamk poslovala zelo spodbudno. Sektorsko gledano so dominirala podjetja iz informacijske tehnologije in sektorja potrošnih dobrin. Ameriški ponudnik zabavnih vsebin Netflix je lani zabeležil 46-odstotno rast, Salesforce.com, ki za podjetja po svetu razvija različne aplikacije, je dosegel 40-odstotno rast, švedski Ericsson pa je na krilih 5G tehnologije dosegel 39-odstotno rast, vse merjeno v evrski valuti.

Portfelj usmerjen v ZDA k IT-sektorju

Podsklad Triglav TopBrands ima višjo izpostavljenost do sektorja informacijske tehnologije, regijsko je izpostavljen do ZDA ter je v okolju gospodarske rasti in nizkih obrestnih mer naklonjen cikličnim sektorjem. Ameriška ekonomija je v prvem četrtletju leta predvsem zaradi izvoza zabeležila 3,2-odstotno rast BDP, kar je največ v zadnjih štirih letih. Na roko ji gre centralna banka, ki ne bo več dvigovala ključne obrestne mere, rezultati poslovanja ameriških podjetij so zelo dobri, saj jih je v indeksu S & P 500 kar 80 odstotkov preseglo pričakovanja glede dobička. Do konca leta pričakujemo nadaljnjo rast trga, zato ima podsklad povečano taktično alokacijo, nižja je izpostavljenost do podjetij iz Japonske ter iz evropske regije zaradi slabše makroekonomske slike, ki vpliva na njihovo poslovanje.

Tobačna podjetja ven, visokotehnološka notri

V zadnjem mesecu smo na podskladu Triglav TopBrands v skladu z našimi napovedmi prodajali delnice necikličnih sektorjev: iz panoge osnovnih potrošnih dobrin smo prodali delnice tobačnih proizvajalcev British American Tobacco, Altria group in Philip Morris, ki so objavili slabše rezultate poslovanja, večinoma zaradi večjega upadanja števila kadilcev po svetu, kot je bil pričakovan. Nekoliko smo zmanjšali izpostavljenost do sektorja energetike s prodajo podjetja Conocophillips, saj lahko zaradi velike rasti pričakujemo upad cene nafte, kar bo negativno vplivalo na naftna podjetja. Po drugi strani smo kupovali visokotehnološka podjetja kot so Amazon, Facebook, Google, Paypal in Texas Instruments.

Preudarno ter dolgoročno investiranje

Triglav Top Brands nalaga v svetovna znana podjetja z močnimi blagovnimi znamkami, ki s svojimi dodelanimi poslovnimi modeli zagotavljajo potencial dolgoročne rasti vrednosti podjetja. V luči svetovne gospodarske ekspanzije in dobrih poslovnih rezultatov ter napovedi podjetij ter stimulativnega okolja, ki ga ustvarjajo centralne banke, kot zadnja je pred tedni obsežne finančne spodbude obljubila kitajska centralna banka, verjamemo v nadaljnjo rast cen podjetij na borzah. Podsklad priporočamo kot osnovno izbiro vlagateljem, ki so naklonjeni naložbenemu tveganju, povezanem z delniškim razredom.

Trenutno živimo v času, ko je donosnost depozitov skorajda negativna, tako da so delnice tudi glede na vrednotenja, ki niso previsoka, še najbolj privlačna naložbena oblika. Vlagati pa je treba preudarno, dolgoročno ter v skladu s tveganji, ki smo jih pripravljeni sprejeti.

​Mitja Baša, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenskih delnicah imamo več kot 30 tisočakov 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Uprave borznih zvezd bodo vlagateljem pojasnile načrte 1

Na dogodku Dan D - dan za delničarje slovenskih blue chipov, ki se bo zgodil 17. septembra v Kristalni palači, bomo gostili tudi...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (svetovalnica) Jože ne ve, ali ima še vedno račun in delnice pri KDD. Kako naj preveri?

Z letom 2017 so imetniki vrednostnih papirjev morali te prenesti z registrskih računov. Kar 66 tisoč Slovencev tega še ni storilo....

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 1

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...