Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
(klic v živo) S finančnim znanjem ne nasedaš vsemu, kar ti ponudijo
(klic v živo) S finančnim znanjem ne nasedaš vsemu, kar ti ponudijo
  09.04.2019  |  17:21
Čas branja: 4 min
Zakaj je pomembno poznati odgovore na vprašanja, kaj je inflacija, kaj pomeni bruto plača, kaj bankrot? To sta nam povedali 15-letni Zala in Sanja iz Mosta na Soči, ki se bosta kot predstavnici zmagovalnega razreda v denarnem kvizu v maju pomerili z mladimi Evropejci v Bruslju. Zakaj so mladi s finančnim znanjem v prednosti?

Po Skypu smo se pogovarjali z učenkama Zalo Kacafura Stanič in Sanjo Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha Most na Soči, saj si je njun 9. b razred priborili naziv zmagovalcev v denarnem kvizu, ki ga je v Sloveniji organiziralo Združenje bank Slovenije. Mentorica Agnes Kozorog nam je razložila, zakaj se je pomembno pogovarjati o denarju tudi v razredu.

Kviza ste se udeležili že drugič. Tokrat je bil vaš razred med 13 razredi najboljši v Sloveniji. Ste bili presenečeni?

Sanja in Zala: Bilo je presenečenje. Nedvomno so pomagale pretekle izkušnje, ker smo si veliko snovi zapomnili z lanskih priprav, tako da smo pridobljeno znanje tokrat samo obnovili.

So se učenci želeli prijaviti na kviz?

Mentorica Agnes Kozorog: Že lani sem ob prejeti ponudbi za sodelovanje takoj pomislila prav na ta razred, ker radi delajo in se vsega lotijo. Trudim se jim ponuditi več. Takoj so bili za sodelovanje.

Kaj sploh je denarni kviz?

Sanja in Zala: To je kviz, ki poteka prek spleta (aplikacije Kahoot!, op. a.). Vprašanja so povezana z denarjem, tudi matematiko, EU, varnostjo … Sestavljen je iz 15 vprašanj in je časovno omejen.

So mladi že prej vedeli, kaj je inflacija, bruto plača ali so se tega naučili v sklopu priprav?

Mentorica Agnes Kozorog: Večino teh izrazov so spoznali med pripravami. Nekaj o denarju poslušajo tudi v petem razredu, a po mojih izkušnjah je to prezgodaj, saj takrat tega ne razumejo in si ne zapomnijo.

Katero vprašanje vam je bilo težko?

Sanja in Zala: Povezana z matematiko. Denimo, na varčevalnem računu imaš odstotek obresti, inflacija pa je dvoodstotna, koliko dobimo po letu dni.

Kakšne so bile priprave na denarni kviz?

Sanja in Zala: Veliko znanja smo imeli že od lani. Priprave so nama vzele eno popoldne. O tem se pogovarjava tudi s starši. Za nas je lažje, če nam kdo stvari »po domače« razloži. Najina strategija za Bruselj pa je: vaja, vaja, vaja.

So mladi, ki so se pripravljali na kviz, v prednosti s tem znanjem pred drugimi?

Mentorica Agnes Kozorog: Da. Predvsem z vidika, da se ne bodo pustili tako zlahka pretentati. Vemo, da je naše okolje prepleteno s ponudbami hitrih posojil, akcijami v trgovinah, zato je pomembno, da znajo vsaj približno oceniti, ali je to res dobro zanje. O denarju se je treba pogovarjati tudi v razredu.

Se mladi pogovarjate o tem, kako denimo privarčevati za nov telefon, majico?

Sanja in Zala: Starejši ko smo, več se pogovarjamo o denarju, ker smo tudi vse bližje temu, da bomo morali določene stvari sami financirati. Starši nam ne bodo večno dajali denarja.

Mentorica Agnes Kozorog: S starostjo se čuti večje zanimanje. Mislim, da v devetem razredu kar precej razmišljajo o tem in iščejo tudi informacije.

Kaj svetujete mladim?

Sanja in Zala: Logično razmišljajte in ne verjemite vsemu. Finančno znanje je res pomembno, saj se tako izogneš, da bi nasedel in verjel čisto vsemu, kar ti kdo reče.

Mentorica Agnes Kozorog: Denar ni »kar nekaj«, treba je dobro premisliti, kako bomo ravnali z njim. Minimum je, da upoštevajo vsaj tisto znano enačbo: prihodki je enako odhodki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Razno
Razno Namesto v stanovanju živita v pet tisoč evrov vrednem avtodomu 

Nejc Martinčič in Sara Vozlič sta pred slabim letom zamenjala svoji najemniški stanovanji za dom na kolesih. Za le pet tisočakov sta...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup Nina bi kupila stanovanje, a nima za polog. Kaj lahko stori?

Bralka Nina je sveže ločena, ima dva otroka in trenutno živi pri starših. Zdaj bi rada kupila stanovanje, na bankah pa ji pravijo, da...

MOJEFIN
Razno
Razno (5 nasvetov) Preverite, kakšne pravice imate kot pacient v našem zdravstvu

Čeprav za zdravstvo namenjamo veliko denarja, pogosto ne dobimo kakovostnih ali/in korektnih storitev, ki bi jih sicer od zdravnikov...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup Mama bi mi rada podarila avto. Kako naj to stori najceneje?

Triindvajsetletna Metka se veseli darila – maminega jeklenega konjička. Toda mama Iva ji je dala nalogo, naj prej razišče, kako lahko...

MOJEFIN
Razno
Razno Plačilne kartice vse bolj odštekane. Toda zakaj?  4

Čeprav se tudi bančništvo čedalje bolj digitalizira, pa se nas ponudniki kartic vse bolj trudijo premamiti, da bi uporabljali bančne...

MOJEFIN
Razno
Razno (psihologija denarja) Kdaj smo zares uspešni

V naši družbi je uspeh tradicionalno opredeljen z vidika moškega. Stereotipno naj bi bil uspešen moški tisti, ki ima moč (vpliv,...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Sestavili smo univerzalni portfelj, odporen proti pretresom 1

Ponujamo primer univerzalnega portfelja, ki v času izrazito neugodnih gospodarskih gibanj beleži minimalne izgube oziroma celo dobiček,...