Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
finančna pismenost   dodaj
finančna šola   dodaj
Raiven dodaj
 
(finančna šola za najstnike) Raiven: Denar moraš vložiti, da lahko potem zaslužiš!
(finančna šola za najstnike) Raiven: Denar moraš vložiti, da lahko potem zaslužiš!
  26.02.2019  |  17:19
Čas branja: 3 min
»Pri svojem glasbenem ustvarjanju ne varčujem, ker na prvo mesto postavljam kakovost. Raje varčujem pri drugih stvareh,« je v pogovoru zadnji dan zimske finančne šole v Ljubljani mladim udeležencem povedala uspešna 22-letna glasbena ustvarjalka z umetniškim imenom Raiven, ki so jo mladi zasuli z vprašanji o njenem imidžu, odnosu do dela in življenja.

Ste pevka in harfistka – kaj vam je bližje?

Petje, čeprav harfo igram že od šestega leta. Končala sem nižjo in srednjo glasbeno šolo iz harfe in solopetja, zdaj pa na akademiji za glasbo delam magisterij iz solopetja.

Harfa ni prav poceni, stane več tisoč evrov.

Res je. Na začetku sem najemala manjšo harfo. Ko sem šla na srednjo glasbeno šolo, pa so mi jo starši kupili.

Harfistov tudi ni veliko. Pa se da z igranjem te zaslužiti?

Imam srečo, da nimam velike konkurence. Igrala sem na različnih poslovnih srečanjih, zabavah, porokah … Prav zaradi moje prepoznavnosti se potencialni naročniki prej spomnijo name kot na druge harfiste. Tudi svoj prvi denar sem pri približno 14 letih zaslužila prav z nastopanjem s harfo.

Od kod ime Raiven? Zakaj ne samo Sara?

Sara se ne sliši tako zanimivo, se ne ujema z mojo podobo. Vedela sem, da potrebujem drugo, udarno umetniško ime. Ker sem odraščala s pticami, predvsem sokoli, že od malega pa so mi blizu krokarji, sem se odločila za ime Raiven, ki dobro deluje tako v mednarodnem kot slovenskem prostoru.

Odraščali ste s sokoli. Zveni nenavadno …

Zame to ni nič posebnega. Verjamem pa, da je to nenavadno za koga, ki vidi te živali samo v živalskem vrtu. Že od majhnega sem bila obkrožena z živalmi – imeli smo hrčke, skakače, papige, do pred kratkim sem imela tudi kačo, ki je, žal, poginila. Zdaj imam dva kužka – čivavo in pomeranca.

Pred kratkim ste izdali pet pesmi v formatu EP z naslovom REM. Zakaj se niste odločili za klasičen album?

Albumi, kot jih poznamo, izginjajo predvsem zaradi velikega finančnega vložka. Pevcem se bolj splača posneti posamezne pesmi (single). Sama sem izbrala EP (ki je vmes, med singlom in albumom, op. a.), saj mi je zmanjkalo časa za album. To je kot osebna izkaznica umetnika, saj lahko poveš zgodbo, ki je pri singlu ne moreš. Večina se ne zaveda, da eno pesem ustvarja vrsta ljudi, od pisca pesmi, producenta do glasbenikov, potem gre v tako imenovani miks, nato v »mastering«. Vsak ta korak je treba tudi plačati. Denar moraš vložiti, da lahko potem zaslužiš.

Zdi se, da imate radi stvari pod nadzorom?

Ja, imam (smeh). V vse sem rada vpletena. Včasih je to naporno za druge in tudi zame. Res pa je, da se vse bolj zavedam, da ne moreš več imeti vsega pod nadzorom. Zdaj imam okoli sebe ljudi, ki jim lahko zaupam.

Ali največ služite z nastopi?

Da. Čisto odvisno je od meseca, včasih imam dva, včasih 15 nastopov. Decembra smo glasbeniki zelo zasedeni z nastopi, januarja in februarja pa manj.

Lase si barvate že od osmega razreda osnove šole, imate vpadljiv make up … Verjetno tudi to ni zanemarljiv strošek?

Nasprotno. Cel kup mojih prijateljev je z modnega področja, tako da za to ne zapravim veliko. Sodelujem tudi z nekaj podjetji oziroma sem njihov obraz. Barva las in vpadljiv make up sta del mene, to sem jaz.

Kako postavite ceno za svoje nastope?

Sama sebi nikoli nisem postavljala cene. To ureja moja menedžerka. Tudi kar zadeva zaslužek pri nastopih – si ga deliva. Že od začetka imam srečo, da me obkrožajo ljudje, ki se spoznajo na ta posel.

Učite na glasbeni šoli, delate magisterij, nastopate v predstavi, bili ste tudi voditeljica – predvidevam, da nimate prav veliko prostega časa …

Ne, najbolj sem srečna, ko sem popolnoma zaposlena.

Kako pa varčujete?

Ko sem začela vlagati v svojo glasbo, so mi na začetku pomagali starši, od 18. leta pa si vse plačujem sama. Takrat sem začela tudi varčevati. Pri svoji glasbi ne varčujem, ni mi škoda denarja za dodelan nastop, varčujem raje pri drugih stvareh. Zavedam se, da moraš biti pripravljen vložiti, da se ti potem to tudi povrne.

Kakšna pa je vaša vizija za prihodnost?

Z leti se spreminja. Iskreno se ne vidim več samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini, zato moja glasba ne bo v slovenščini, ampak angleščini.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Našli smo Slovence, ki si delijo avto in tako prihranijo

Zadnje čase je vse bolj aktualna ideja o delitvi avtomobilov. Se bo to prijelo tudi med Slovenci? Znani smo namreč po tem, da imamo radi...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Vem, kako zaslužiti, zato si lahko privoščim reči tudi NE

»Ne glede na to, kaj boste počeli v življenju, morate vedeti, da vrednost denarja čez dve leti ne bo ista današnji,« je 46 mladim na...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) 14-letnik Jaka ve, koliko je vreden  

Jaka Krčovnik pod umetniškim imenom Jack on the Box bi bil rad poklicni youtubar. Na svojem kanalu ima skoraj 22 tisoč naročnikov....

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Samo 20 odstotkov služb je objavljenih na spletu!

To dejstvo je na prvi uri presenetilo tudi 71 osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so se nam med zimskimi počitnicami pridružili na...

MOJEFIN
Razno
Razno (5 nasvetov) Čudna odločba za prometni prekršek iz Italije. Naj jo plačam?

Odločbe o storjenih prekrških ne pridejo od policije ali redarstva, temveč od zasebnih agencij za izterjavo kazni. Njihova obvestila so...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Tem 4 idejam so se posmehovali, zdaj so pravi hit

To so poslovne ideje podjetnikov, ki se jim je marsikdo na začetku smejal ali vsaj čudil, češ kdo pa to sploh potrebuje, zdaj pa...