Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
(finančna šola za najstnike) Vem, kako zaslužiti, zato si lahko privoščim reči tudi NE
(finančna šola za najstnike) Vem, kako zaslužiti, zato si lahko privoščim reči tudi NE
  25.02.2019  |  16:35
Čas branja: 3 min
»Ne glede na to, kaj boste počeli v življenju, morate vedeti, da vrednost denarja čez dve leti ne bo ista današnji,« je 46 mladim na zimski finančni šoli v Ljubljani povedal tv-voditelj, videoustvarjalec in tudi nekdanji upravljavec skladov Jože Robežnik. Sam je zdaj v položaju, ko lahko tudi zavrne kakšen projekt.  

Stari ste 38 let in ste youtubar. Na kanalu JocoHud imate 14 tisoč naročnikov. Kako ste sploh začeli ustvarjati videe?

Že med študijem sem delal na nacionalni televiziji za mladinski program, tudi kratke skeče. Deset let pozneje pa je prišel Youtube, ki me je zanimal z vseh zornih kotov. Tudi kot format se je izkazal za točno to, kar bi delal.

Vas kdo kdaj vpraša, kdaj boste imeli resno službo?

Da, mama. Njej še vedno ni jasno, zakaj sem se odločil biti videoustvarjalec. Toda, starši nimajo vedno prav.

Kaj pa ste počeli v najstniških letih?

Pomival sem posodo v gostilni in delal kot natakar, raznašal lokalni časopis, sestavljal sem pralne stroje. Pomembno se mi zdi tudi, da gremo delati nekam, kjer delo ni enostavno. Potem bolj ceniš stvari, ki te veselijo.

Ste diplomant ekonomske fakultete.

Obiskoval sem smer poslovne finance. Časovna vrednost denarja je nekaj, kar mora vsak razumeti in znati ne glede na to, kaj počneš v življenju. Razumevanje tega je vedno dobrodošlo.

Po končanem faksu ste se zaposlili v podjetju, ki se je ukvarjalo s skladi tveganega kapitala.

Pri njih sem naprej delal kot študent. Tam sem se ogromno naučil. Spoznal sem, kaj ustvarja vrednost podjetju, kako raste, kaj vpliva na uspešnost … V resnici kot cenilec vrednosti podjetij pišeš scenarije – optimistične in pesimistične. Delo tam mi je dalo izjemno širok pogled na panogo. To je bila moja prva redna služba.

Verjetno tudi plača ni bila slaba ...

Bila je super. Imel pa sem veliko odgovornosti. Odločal sem tudi o nekaj milijonskih poslih.

Potem ste pa rekli »dovolj« in šli na svoje?

Ko sem »študiral« podjetja iz spletne panoge, sem ugotovil, da me zanima vsebina panoge. Zato sem se odločil, da se posvetim videoustvarjanju. Zavedal sem se, da mi morda ne bo uspelo v tem, toda zdelo se mi je bolj pomembno, da vsaj poskusim. Še vedno bi si lahko poiskal kakšno službo, če mi ne bi uspelo. Ker nisem živel na »veliki nogi«, sem imel nekaj prihrankov in načrt, koliko moram z ustvarjanjem videovsebine v pol leta zaslužiti. Če mi to ne bi uspelo, bi kariero ustvarjalca končal. Vse je bilo preračunano. In na koncu se je izšlo.

Od česa živite danes?

V sestavi mojih prihodkov pomeni 40 odstotkov honorar za snemanje tv-oddaje, majhen delež predstavljajo reklame, preostalo je zaslužek od videoprodukcije. Ker imam zdaj dobro razdelano, kje in koliko bom zaslužil, si lahko privoščim reči tudi NE. Nekateri hočejo, da prodaš svojo dušo za 100 evrov.

Pred časom ste izjavili, da je vsak naročnik šef.

Res je, ampak z leti se naučiš postavljati tudi svoje pogoje. Tako, da ta moja izjava ne drži v celoti, saj sem dobil, kar nekaj samozavesti in točno vem, kaj lahko naredim. Ne verjamem, da je stranka edini kralj.

Kje boste čez pet let?

Lani sem postal oče in spoznal, kako pomemben je čas. A hkrati tudi denar. (smeh) Sprašujem se, kako v čim krajšem času zaslužiti ravno prav. Počasi se približujem točki, ko bom moral znova začrtati nove cilje. V prihodnje si želim, da bi moj Youtube kanal še naprej rasel, pa mogoče lastno oddajo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Našli smo Slovence, ki si delijo avto in tako prihranijo

Zadnje čase je vse bolj aktualna ideja o delitvi avtomobilov. Se bo to prijelo tudi med Slovenci? Znani smo namreč po tem, da imamo radi...

MOJEFIN
Razno
Razno (finančna šola za najstnike) Raiven: Denar moraš vložiti, da lahko potem zaslužiš!

»Pri svojem glasbenem ustvarjanju ne varčujem, ker na prvo mesto postavljam kakovost. Raje varčujem pri drugih stvareh,« je v pogovoru...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) 14-letnik Jaka ve, koliko je vreden  

Jaka Krčovnik pod umetniškim imenom Jack on the Box bi bil rad poklicni youtubar. Na svojem kanalu ima skoraj 22 tisoč naročnikov....

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Samo 20 odstotkov služb je objavljenih na spletu!

To dejstvo je na prvi uri presenetilo tudi 71 osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so se nam med zimskimi počitnicami pridružili na...

MOJEFIN
Razno
Razno (5 nasvetov) Čudna odločba za prometni prekršek iz Italije. Naj jo plačam?

Odločbe o storjenih prekrških ne pridejo od policije ali redarstva, temveč od zasebnih agencij za izterjavo kazni. Njihova obvestila so...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Tem 4 idejam so se posmehovali, zdaj so pravi hit

To so poslovne ideje podjetnikov, ki se jim je marsikdo na začetku smejal ali vsaj čudil, češ kdo pa to sploh potrebuje, zdaj pa...