Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
finančna pismenost   dodaj
finančna šola   dodaj
šport   dodaj
Aleš Babič dodaj
Miha Pahulje dodaj
 
Marcos Tavares: »Natačno vem, kaj bom čez 10 let počel! «
Marcos Tavares: »Natačno vem, kaj bom čez 10 let počel! «
  19.02.2019  |  17:51
Čas branja: 4 min
Pred štirimi leti je Marcosa Tavaresa, kapetana NK Maribor, zagrabila panika: »Razmišljal sem, kaj imam v življenju, in se vprašal, kje hočem biti čez pet ali 20 let. Nogometaš namreč ne bom večno, še vedno pa bom imel družino in veliko hišo. Takrat sem naredil načrt, kaj si želim vsaj za 10 let vnaprej.« Kako pomembno je razmišljati o prihodnosti, si postaviti prioritete in trdo delati, je simpatični Brazilec, ki je pri 34-letih oče petih otrok in tudi duhovnik, svetoval 25 mladim na zimski finančni šoli v Mariboru.  

Marcos Magno Morales Tavares, zakaj imate Brazilci tako dolga imena?

Ne vem, tako je. Vsak ima dve imeni, potem pa še priimek mame in očeta.

Kakšno je bilo vaše otroštvo v Braziliji?

Težko. V Braziliji imamo favele, to so predeli, kjer živijo revni in brez izobrazbe. Z družino smo živeli v eni sobi. Z bratoma smo spali na tleh, posteljo sta imela le starša. Ravno zaradi revščine si mladi v Braziliji želijo igrati nogomet. To je najhitrejši način, da zaslužiš denar in uspeš.

Kaj sta počela vaša starša?

Mama je bila učiteljica, oče nogometaš. Bil je trener. Nogomet sem se odločil igrati zato, da ne bi pristal na ulici, kjer bi lahko hitro zabredel v težave. Moja brata sta tudi poskusila, a za to nista bila nadarjena. Zdaj študirata in imata svoje podjetje. Imeli smo srečo, saj so nam starši pokazali pravo pot. Drugi moji prijatelji niso imeli takšne sreče. Brazilci so vajeni tamkajšnjega sistema in drugega življenja niti ne poznajo. V Sloveniji živimo v raju. Ni krize, ni tolp na ulicah.

Iz Brazilije ste šli pri 19 letih. Kako težko vam je bilo zapustiti državo?

Imel sem sanje, da bom najboljši nogometaš. Konkurenca v Braziliji pa je huda. Spoznal sem, da bom tam težko živel svoje sanje. Pot me je nato peljala v Malezijo. Prvi teden tam sem zgubil štiri kilograme, ker nisem znal povedati po angleško, da mi ni všeč pikantna hrana. Tam pa je vse pikantno. Sicer pa sem bil na življenje brez staršev že navajen. Ko sem bil star 14 let, sem živel z 20 ali 30 nogometaši, ki so prišli v klub, pod nogometno tribuno. Zato mi ni bilo tako težko zapustiti države.

Vam je kdaj žal, da ne igrate za brazilsko reprezentanco?

Saj sem igral. Nogomet sem treniral že pri devetih letih. Ko sem imel 14 let, me je klub odkupil za 10 tisoč dolarjev. V roku pol leta sem potem igral za brazilsko reprezentanco. Moj takratni najboljši prijatelj je bil Ronaldinho. Imeli smo denar, hodili smo po klubih, on je imel drage avtomobile. To ti lahko zamegli razum. Izgubil sem se. To je potem vplivalo na mojo kariero. Glava ni bila na pravem mestu. Zato sem tudi šel iz Brazilije.

Pravijo, da k uspehu posameznika precej pripomore tudi življenjski sopotnik. Vi ste z ženo Leticio že od 18. leta.

Moja žena je super. Osem let je starejša od mene. Ko sem imel težke trenutke, je bila ob meni. Poskrbela je za vse, da sem lahko treniral. Ona je zaslužna, da sem danes tu.

Kako pa skrbite za finance?

Srečo imate, da se lahko udeležite takšne finančne šole. Mi tega nismo imeli. Preostala so mi še tri ali štiri leta aktivne kariere. Zato se že zdaj pripravljam na prihodnost. Zadnja tri leta se finančno izobražujem. Kupil sem prek 100 knjig. Prek spleta obiskujem univerzo in se učim o upravljanju denarja. Odprl sem hostel in imam nogometno akademijo.

Torej ste se odločili ostati v Sloveniji?

Tu je stokrat bolje kot v Braziliji. Pred štirimi leti, ko sem bil tam na obisku in sem šel v lekarno po zdravila za ženo, mi je neki ropar nameril pištolo v obraz. Ne grem več nazaj.

Kako konkretno pa varčujete?

Vsak mesec namenim vsaj 10 odstotkov svojih prihodkov sebi – za varčevanje, 10 odstotkov pa v dobrodelne namene. Prepričan sem, da če daš več, dobiš več. Preostalo gre za sprotne stroške. Kupujem pa tudi delnice. Odprl sem račun pri neki finančni družbi in jim za svetovanje do konca življenja vnaprej plačal pet tisoč evrov. Redno mi pošiljajo sporočila, katere naložbe v Braziliji in ZDA naj kupim ali prodam.

Kdaj ste spremenili način razmišljanja in se odločili urediti svoje finance?

Ko sem bil star 30 let, me je zagrabila kriza, panika. Govori se, da je nogometaš že pri 30 star. Razmišljal sem, kaj imam v življenju, in se vprašal, kje hočem biti čez pet ali 20 let. Nogometaš ne bom večno, še vedno pa bom imel družino in veliko hišo. Takrat sem naredil načrt, kaj si želim vsaj za 10 let vnaprej.

In kje boste čez 10 let?

V Sloveniji. Delal bom v klubu, imel bom vrtec in internat za male nogometaše. Imel bom nogometno akademijo. Vodil bom tudi cerkev. Sem namreč duhovnik. Prek spleta sem doštudiral teologijo.

Ste s kakšno investicijo zgrešili?

Pred petimi leti sem ustanovil nogometno šolo. Vložil sem 15 tisoč evrov, a zaradi številnih napak je vse skupaj padlo v vodo. Pomembna je ekipa. Iz napak sem se učil in zdaj imam novo nogometno akademijo in je zelo uspešna. Investiral sem tudi v bitcoin. Kupoval sem ga po pet tisoč dolarjev, nato sem ga prodal pri 17 tisoč. Potem me je spet zaneslo in sem znova kupoval. Trenutno sem z bitcoinom v izgubi.

Ste vraževerni?

Ne, to ne pomaga. Treniram ves teden, da bom v nedeljo zabil tri gole. Nič drugega ne pomaga kot trdo delo. Če se boš učil, boš test opravil. Nobena črna mačka ali nogavice, ki prinašajo srečo, vam tu ne bodo pomagale. Le trdo delo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Se še da zaslužiti s slovenskimi delnicami? 1

Slovenske delnice so dividendno najdonosnejše na svetu. Kako jih pametno vključiti v portfelje, bomo izvedeli 17. septembra na...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenske delnice vlagamo, ker prinašajo lepe dividende 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (Dan D) Postavite vprašanje upravam slovenskih blue chipov 1

Na dogodku Dan D - dan za delničarje slovenskih blue chipov, ki se bo zgodil 17. septembra v Kristalni palači, bomo gostili tudi...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (svetovalnica) Jože ne ve, ali ima še vedno račun in delnice pri KDD. Kako naj preveri?

Z letom 2017 so imetniki vrednostnih papirjev morali te prenesti z registrskih računov. Kar 66 tisoč Slovencev tega še ni storilo....