Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
zaslužek   dodaj
podjetja   dodaj
podjetništvo   dodaj
mladi   dodaj
mladi in denar   dodaj
 
(nadaljevanje) Kako je najstnica Maja postala podjetnica?
(nadaljevanje) Kako je najstnica Maja postala podjetnica?
  11.01.2019  |  14:20
Čas branja: 6 min
Mlada Maja Kosi se je pred dvema letoma na naše uredništvo obrnila z vprašanjem o osebnem dopolnilnem delu. Želela je prodajati svoje unikatne izdelke za pse. Danes ima 17-letnica svojo spletno trgovino, na Facebooku in Instagramu pa več kot tisoč sledilcev. Kaj se je v vsem tem času naučila?

O ideji, da bi izdelovala opremo za pse, je Maja razmišljala dolgo. Spodbudila pa jo je tudi njena psička Lilly. »Opazovala sem, kakšno opremo uporabljajo drugi lastniki psov,« se spominja in doda, da jo je takrat šokirala monotonost povodcev in ovratnic, rutic pa sploh ni opazila. Začela je raziskovati trende v tujini in ugotovila, da je v Sloveniji primanjkljaj »pasje mode«. »Čeprav je trg opreme za pse nasičen, sem vedela, da lahko naredim nekaj, kar bo drugačno od konkurence,« nam je povedala Maja.

Mladi danes razmišljajo čedalje bolj podjetno, opazujejo dogajanje na trgu, iščejo rešitve, razmišljajo pa tudi o svojem poslu. Ker se iz izkušenj, tudi drugih, lahko veliko naučimo, nas je zanimalo, kako je Maja začela? Kje je najstnica poiskala nasvete? In kako se spopada s stroški?

Za začetni kapital poskrbela sama

Maja je po premisleku in vedenju, da lahko trgu ponudi nekaj novega, pri 15 letih zavihala rokave in odprla spletno trgovino ter tudi z našo spodbudo registrirala osebno dopolnilno delo. Kmalu je začela prejemati naročila, tudi iz tujine. A zavrtimo čas malce nazaj – kaj pa finance? To je lahko težava prenekaterega mladostnika. Kakšen finančni vložek je Maja potrebovala za zagon? »Na začetku sem morala kupiti ves material in orodje za izdelavo izdelkov. Vse skupaj je stalo nekaj sto evrov,« nam je razložila 17-letnica in omenila, da je pri kupovanju mislila predvsem na kakovost. »Menim, da je bolje plačati kakšen evro več in kupiti kakovosten izdelek kot pa nekaj, kar bo 'razpadlo' po nekaj mesecih uporabe.« Za ves začetni kapital je poskrbela sama. Tudi zdaj del dobička in štipendijo redno vlaga nazaj v projekt za dodatna izobraževanja, nakup materiala, promocijo. Del pa ga porabi za lastne potrebe. Sprejeta je bila tudi v prvo generacijo štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade, ki ji predseduje Matija Goljar, podpira pa jo tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. Maja tako »finančne pomoči« od staršev ni in ne prejema, ker ji po njenih besedah že dovolj pomagajo na drugih področjih, predvsem pri transportu pošiljk na pošto.

Pozor! Vsak mesec novi stroški

O sestavi poslovnega načrta in njegovi pomembnosti se je Maja veliko naučila z obiskovanjem podjetniškega krožka. »Trenutni načrti so še bolj skromni, prilagojeni mojim zmožnostim, a prepričana sem, da mi bodo pridobljene veščine prišle prav v prihodnosti pri vodenju posla.« Pove pa nam, da je o financah v vsem tem času naučila to, da mora biti zelo pozorna na mesečne stroške. »Vedno dvakrat premislim, ali določeno storitev oziroma izdelek resnično potrebujem ali pa bi lahko preživela tudi brez tega,« je priznala. Njeni mesečni stroški se spreminjajo iz meseca v mesec. Vse je odvisno od tega, ali pripravlja na primer novo kolekcijo, kadar ima večjo količino naročil, stroški narastejo. Uspeh pa ne pride čez noč. »To, koliko časa moraš delati, da se vložek finančno povrne, je odvisno od njegove višine in koliko dela vložiš v projekt. Meni je to vzelo nekaj mesecev, je pa res precej odvisno, česa se lotiš,« je pojasnila Maja.

»Še vedno delam prek dopolnilnega dela«

Sedemnajstletnica svojo dejavnost še vedno opravlja prek osebnega dopolnilnega dela (ODD). »Na začetku vsakega meseca kupim vrednotnico, na koncu pa oddam napoved za akontacijo dohodnine. Poleg tega moram vsake pol leta oddati polletno poročilo, kjer prijavim vse izdane račune,« pojasni postopek. Značilnost ODD je ta, da zaslužek v pol leta ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v RS v preteklem koledarskem letu (aktualna povprečna mesečna plača znaša 1.086,80 evra). »Za zdaj mi ta oblika dela še ustreza, saj lahko vso dokumentacijo vodim sama, prihodki pa tudi še vedno niso tako visoki, da bi morala razmišljati o kakšni drugi obliki dela,« je razložila mlada podjetnica.

Je deklica za vse

Danes prodaja od mladih posameznikov, ki vstopajo na trg in ki nimajo neomejenih količin denarja, zahteva obvladovanje družbenih omrežji, pripravo marketinške strategije, pisanje besedil za dnevne objave, pisanje blogov, montiranje, ne škodi, če zna posameznik poprijeti tudi za fotoaparat. Vsak mesec sproti se Maja trudi, da nima nepotrebnih izdatkov. »Sama fotografiram svoje izdelke, pišem besedila in opravljam vse, kar za podjetniško promocijo potrebujem,« doda.

Kako opozoriti nase

Mlada Celjanka prizna, da se je bilo prvo leto v poslovnih vodah namenjeno prav izoblikovanju lastnega stila. V tem času je nedvomno pridobila znanje, ki ga ne bi bila deležna, če bi sedela samo v šolskih klopeh. Maja je namreč prisotna na Facebooku, Instagramu, spletni trgovini Etsy, poleg tega pa ima še svojo spletno stran (www.doggylilly.si). Pravi, da imajo vsi omenjeni kanali svoj namen. »Facebook in Instagram uporabljam predvsem za promocijo, prepoznavnost izdelkov in za hitro komunikacijo s strankami,« razloži. Etsy in spletno stran pa si je omislila, da lahko potencialni kupci vidijo celotno ponudbo na enem mestu in izdelke tudi takoj naročijo in plačajo. »Na začetku sem pri oblikovanju objav na Facebooku veliko eksperimentirala. Spisala sem različne tipe objav in opazovala odziv uporabnikov,« je pojasnila Maja, ki poišče pomoč glede marketinga tudi pri mentorju Mihi Jerebu iz Ustvarjalnika. V pomoč pa ji je bil tudi Youtube, tam se je veliko naučila tudi o fotografiji. Ta je pri spletni prodaji namreč zelo pomembna. »S fotografijo izdelka moraš pritegniti kupčevo pozornost in obenem povedati delček zgodbe,« je razložila najstnica, ki se že kar nekaj let ljubiteljsko ukvarja tudi s to dejavnostjo in tako vse izdelke fotografira sama.

Kaj pa šola?

»Glede na to, da za vse skrbim sama, mi posel vzame kar precej časa,« odgovori Maja. Njen delovni dan se začne z objavami na Instagramu, konča pa s šivanjem izdelkov ali pa z odgovarjanjem na elektronsko pošto. »Moram priznati, da je usklajevanje gimnazijskih obveznosti, obiskujem Gimnazijo Celje – Center, in podjetništva včasih kar pestro. Vsak mesec moram tudi paziti, da pravočasno oddam napoved za akontacijo dohodnine, izdajam račune, redno moram posodabljati ponudbo v spletni trgovini in postoriti še veliko drugih stvari. Pri tem najbolj pomaga dobra organizacija, pa kar nekako gre,« priznava. V šoli ima napovedno spraševanje, zato si teden lahko organizira tako, da ji uspe vse uspešno izpeljati. »Moram poudariti, da imam zelo razumevajoče profesorje in razrednika,« pove.

Mentorji, štipendija in podpora staršev

Pomembna pa je tudi podpora staršev, mentorjev, tudi finančna podpora v obliki štipendije pride podjetnim mladim še kako prav. Tudi Maja se je takoj, ko se je odločila za podjetništvo, vključila v Ustvarjalnikov podjetniški krožek, saj je menila, da ji lahko tamkajšnji mentorji, kot so Miha Jereb, Matija Goljar, Tjaša Ban in Aljaž Osetič, pri njenem poslu pomagajo. Sedemnajstletnica je postala tudi ena izmed prvih štipendistov fundacije za ustvarjalne mlade. »V fundacijo je na drugi strani vključenih tudi deset uspešnih slovenskih podjetij in vsako izmed njih finančno podpira enega izmed štipendistov. Mene, na primer, štipendira časnik Delo,« razloži najstnica. »Štipendijo mi vsak mesec nakažejo na moj transakcijski račun. Denar pa vložim v dodatna izobraževanja, znamčenje in promocijo izdelkov.« Maja ne pozabi omeniti niti staršev. »Ves čas mi stojijo ob strani in vedno se lahko zanesem nanje. Večinoma me podpirajo pri mojih idejah in odločitvah, a mi vedno povejo iskreno mnenje, kar neizmerno cenim,« pove Maja.

Česa pa si želi Maja v prihodnosti?

»Tudi v prihodnje želim svojo kariero graditi v podjetništvu,« pravi. Prihodnje leto jo čaka matura, nato študij. »Po nove izkušnje bi rada šla tudi v tujino, predvsem pa je moj glavni cilj celoten projekt Doggy Lilly popeljati še nekaj stopničk višje,« razkrije Maja Kosi. Tudi naše uredništvo ji želi vse dobro na podjetniški poti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Kako si lahko Jure zniža dohodnino?

Varčevanje v okviru dodatnega pokojninskega zavarovanja je edino s subvencijo države. Sliši se kot zastonj kosilo. Se bralcu Juretu res...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup (5 nasvetov) Zlorabili so mojo bančno kartico. Kaj naj zdaj?

»Plastično« plačevanje je postalo nepogrešljivo pri nakupih prek spleta in potovanjih. Omogoča tudi zamik plačila in možnost nakupa...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Janez ima v skladih le 1.245 evrov. Kaj pa njegovi sosedi?

Slovenski življenjski standard je precej dober, a ga v nasprotju s primerljivimi državami presenetljivo malo prelivamo v vzajemne sklade,...

MOJEFIN
Razno
Razno (psihologija denarja) Kaj v resnici je v ozadju teorij zarote

Trenutki negotovosti v življenju posameznika pripeljejo do tega, da postane bolj nagnjen k hitremu in napačnemu sklepanju, bolj...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup (Na)kup vrečk: pozabljivost lahko stane tudi 50 evrov na leto!

Verjetno ste se že kdaj odločili, da boste živeli do denarnice in okolja bolj prijazno življenje. Recimo, da ne boste kupovali nosilnih...

MOJEFIN
Razno
Razno Kaj se dogaja z našimi možgani, ko razmišljamo o denarju

Kaj se dogaja v nas, ko pomislimo na to, da bi lahko zaslužili ogromne vsote denarja? Ste racionalni, hedonistični ali konservativni, ko...

MOJEFIN
Razno
Razno (delo v tujini) Patrik pri milijonarju, Anica s tisočaki, Eva pa v beg pred medvedom

Patrik je živel in delal pri milijonarju v Avstraliji, delal je še v zabaviščnih parkih v ZDA, v gradbeništvu na Novi Zelandiji in kot...