Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
prodaja na drobno   dodaj
zaslužek   dodaj
Salomonov oglasnik dodaj
Philips dodaj
 
(video #7) Z rabljeno kramo v tednu dni do 101 evra
(video #7) Z rabljeno kramo v tednu dni do 101 evra
  16.10.2018  |  22:00
Čas branja: 6 min
Teden dni sem prodajal 25 rabljenih predmetov prek treh mobilnih aplikacij: LetGo, Facebook Marketplace in Bolha.com. Prodal sem recimo oglje, ne pa budilke z uro. Več kot 30 ljudi se je odzvalo na oglas za TV. 

V stanovanju oziroma v kleti se nam skozi čas nabere ogromno stvari, ki jih, če smo realni in iskreni do sebe, v resnici ne potrebujemo. Da premagamo notranji glas, ki pravi, da bodo te stvari zagotovo še nekoč prišle prav, je treba veliko poguma in odločnosti. Problem je, ker ima notranji glas za vso kramo krasno idejo uporabe in ti govori, da bi bil dobesedno nor, če se ji boš odrekel. In jo potem lepo skladiščimo . Če pa zberemo res ogromno veliko notranje moči, zavzetostjo in osredotočenosti, se lahko tem stvarem odrečemo in jih prodamo na »bolšjaku«.

Tudi pri naju s punco se je nabralo kar nekaj stvari v kleti, ki bi jih z lahkoto prodal, ampak je bilo prej treba še prerezati čustveno povezavo. Težava je, ker vsaka stvar, ki je v resnici ne potrebuješ, nosi s sabo zgodbo, neki topel spomin. Vendar če ta stvar že nekaj časa ne piše več novih zgodb, je to primeren trenutek, da se ji odrečemo, in ta ista stvar bo lahko začela pisati lepo zgodbo nekomu drugemu. Kako sem pa to lepo poetično napisal, sem kar malo solzen postal.

Prodaja prek aplikacij

Zanimalo me je, katera aplikacija za prodajo rabljenih predmetov ima najboljši doseg oziroma odziv, ter tudi, katera je najbolj priljubljena med uporabniki. Posledično pa tudi, prek katere lahko najhitreje in največ prodaš. Prodajal sem na treh – Letgo, Facebookovem Marketplacu in na Bolhi, ker imajo te tri tudi aplikacijo za pametne telefone in je uporaba res preprosta in hitra. Možnost je še bil še Salomonov oglasnik (ki ga, za čuda, še tiskajo in prodajajo), ampak sodi v isto kategorijo kot denimo walkman. Imaš lep spomin nanj, težko pa bi rekel, da je noro uporaben in praktičen.

Do uporabnika prijazna je ....

Vse tri prej omenjene aplikacije imajo podobno dobro uporabniško izkušnjo. S telefonom fotografiraš izdelek za prodajo, fotografijo (ali več njih) izbereš za oglas, dodaš kratek opis, ceno, oglas oddaš in je že viden na spletu. Za oglas pri vseh treh aplikacijah potrebuješ tudi podobno število klikov. Bolha je sicer bolj temeljita glede izbire kategorije predmeta, kar olajša iskanje kupcem, malce oteži pa prodajalcem pri objavljanju oglasov. Facebook Marketplace te na drugi strani glede kategorije v osnovi vpraša samo, ali imaš predmet, avtomobil, nepremičnino ali storitev. Drugo se ti ne sekiraj, bomo že mi tvoj oglas porinili nekam, da ga bo nekdo videl.

Test

Testno obdobje, ko sem prodajal svoje predmete, je trajalo teden dni, prodajal sem 25 izdelkov. Od LCD-televizorja do šest kilogramov oglja za žar. Pa usnjeno jakno, plašč, svečnik, zvočnike, slušalke z mikrofonom, tehtnico, DVD-predvajalnik, stol, miško za računalnik, nahrbtnik ... Vsak predmet za prodajo sem dal na vse tri aplikacije hkrati, z isto sliko (največ dve), isto ugodno ceno in istim opisom. Glavno vprašanje je bilo, s katere strani bo največ klicev in sporočil. Zanimale so me številke, ampak sem dobil še nekaj spoznanj, ki so me malo presenetila.

Noro, našel sem kupca za oglje za žar

Da se na teh platformah prodaja »sve i svašta« vem že izpred nekaj let, ko me je kolega povabil na pršut, ki ga je Bolhi dobil v menjavi za avtocestno vinjeto. S tem prepričanjem sem se tudi lotil tega eksperimenta in sem zato dodal tudi nekaj predmetov, za katere sem bil prepričan, da jih ne bo nihče kupil.

In sem se motil. Na primer šest kilogramov oglja sem ponudil resda po zelo ugodni ceni, za tri evre, ampak sem bil vseeno presenečen, da jih je nekdo kupil in me še prosil, ali mu jih lahko pošljem v Maribor. Tudi podatek, da bo dal za hitro pošto (oglje nujno potrebuje, ker imajo čez dva dni kostanjev piknik) občutno več kot za samo oglje, ga ni odvrnilo od nakupa.

Nihče noče alarmne ure

Negativno sem presenečen, da do današnjega dne še vedno ni nihče kupil alarmne ure, ki ima tudi radio, in to za neverjetno ceno petih evrov. Ljudje, ta fantastična naprava ima uro, ki se sveti ponoči, ima radio, ki razmeroma dobro lovi radijske signale, in ima alarm, ki te lahko zbudi ob uri, ki si jo nastaviš. Res nenavadno, da je bil ta fantastičen kos elektronike tako grobo spregledan. Šest kilogramov oglja se je prodalo, ura/radio/alarm pa ne? Kam gre ta svet!?!

Zmagovalna televizija in homoseksualnost

Absolutni hit te spletne prodaje je bil Philipsov LCD-televizor, premera 80 centimetrov. Kaže, da sem ceno postavil občutno prenizko (50 evrov), saj sem od 8. ure zjutraj, ko sem dal predmet na splet, do prodaje ob štirih popoldne dobil več kot 30 klicev in sporočil. Ko sem televizor že prodal, me je poklical gospod, ki je bil prepričan, da sva bila dogovorjena za prodajo. Ko sem mu razložil, da je televizor že prodan, je bil več kot očitno razočaran. Na koncu telefonskega pogovora je namesto pozdrava celo dodal, da sem homoseksualec. Sicer je uporabil druge besede, ampak vseeno ne vem, kaj ima prodani televizor z mojo seksualno usmerjenostjo, ki jo je, mimogrede, napačno ocenil.

Največ odziva je bilo ...

Največ odzivov na vseh 25 oglasov sem dobil na Facebookovem Marketplacu, kar me je presenetilo, skupaj 47 sporočil. Na Letgo sem dobil 24 odzivov in prek Bolhe le pet. Vrednost vseh 25 izdelkov je bila 356 evrov, prodal sem jih sedem za skupno vrednost 101 evro. Prodal sem sesalnik, televizor, oglje, DVD-predvajalnik, kristalni svečnik, slušalke in ventilator za računalniški procesor. Tri predmete na Facebookovem Marketplacu, dva na Letgo in dva na Bolhi. Izkupiček se mi zdi kar dober za samo en teden prodaje. Čeprav je verjetno glavni naval od objave oglasa že mimo, pa se mogoče proda še kakšen predmet ali dva, vsi pa se verjetno ne bodo. Še vedno pa močno upam in verjamem, da se proda ura/radio/alarm, ker je cena res ugodna, izdelek pa vrhunski.

Zaključek

Presenečeno sem spoznal, da Bolha ni več vodilni prodajalec rabljenih predmetov, vsaj v mojem primeru ne, oziroma da sta Letgo in Facebook Marketplace toliko pridobila. Mogoče me Facebook Marketplace ne preseneča toliko kot Letgo, ker na družbenih omrežjih preživimo res (pre)veliko časa. Aplikaciji Letgo se je očitno obrestovalo, da so nas na vseh koncih obmetavali z reklamo, kako »oh in sploh« dobri so.

*Aleš Novak, Moj lajf, komik, ki se finančnih tem loti z inženirsko natančnostjo (po izobrazbi je kemijski inženir) in komično površnostjo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Razno
Razno Namesto v stanovanju živita v pet tisoč evrov vrednem avtodomu 

Nejc Martinčič in Sara Vozlič sta pred slabim letom zamenjala svoji najemniški stanovanji za dom na kolesih. Za le pet tisočakov sta...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup Nina bi kupila stanovanje, a nima za polog. Kaj lahko stori?

Bralka Nina je sveže ločena, ima dva otroka in trenutno živi pri starših. Zdaj bi rada kupila stanovanje, na bankah pa ji pravijo, da...

MOJEFIN
Razno
Razno (5 nasvetov) Preverite, kakšne pravice imate kot pacient v našem zdravstvu

Čeprav za zdravstvo namenjamo veliko denarja, pogosto ne dobimo kakovostnih ali/in korektnih storitev, ki bi jih sicer od zdravnikov...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup Mama bi mi rada podarila avto. Kako naj to stori najceneje?

Triindvajsetletna Metka se veseli darila – maminega jeklenega konjička. Toda mama Iva ji je dala nalogo, naj prej razišče, kako lahko...

MOJEFIN
Razno
Razno Plačilne kartice vse bolj odštekane. Toda zakaj?  4

Čeprav se tudi bančništvo čedalje bolj digitalizira, pa se nas ponudniki kartic vse bolj trudijo premamiti, da bi uporabljali bančne...

MOJEFIN
Razno
Razno (psihologija denarja) Kdaj smo zares uspešni

V naši družbi je uspeh tradicionalno opredeljen z vidika moškega. Stereotipno naj bi bil uspešen moški tisti, ki ima moč (vpliv,...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Sestavili smo univerzalni portfelj, odporen proti pretresom 1

Ponujamo primer univerzalnega portfelja, ki v času izrazito neugodnih gospodarskih gibanj beleži minimalne izgube oziroma celo dobiček,...