Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
vzajemni skladi   dodaj
zaslužek   dodaj
Standard & Poor's dodaj
Infond dodaj
Franklin U.S.... dodaj
 
Kaj se dogaja z vzajemnimi skladi pri nas?
Kaj se dogaja z vzajemnimi skladi pri nas?
  16.10.2018  |  22:00
Čas branja: 2 min
Precej pestro je dogajanje okoli domačih družb za upravljanje. Prevzemi v panogi in konsolidacija v Sloveniji se nadaljujejo. Kaj pa to pomeni za vlagatelje?

Letos je bilo v vzajemne sklade 37 milijonov evrov neto vplačil, do konca avgusta pa so skladi imeli blizu 2,8 milijarde evrov sredstev v upravljanju, kar je 6,6 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Čeprav opazovanje preteklih donosnosti ni jamstvo za prihodnje, smo vseeno preverili, kateri vzajemni so prinesli največ zadovoljstva malim vlagateljem. V zadnjem letu je bila z naskokom najbolj donosna Amerika. Trumpova davčna reforma v ZDA je imela pozitiven vpliv na dobičke (okvirno 10 odstotnih točk rasti dobičkov v letošnjem letu). Zelo močna utež IT-sektorja v gospodarstvu pojasni tudi večino močne rasti ameriškega indeksa S&P 500 v primerjavi z evropskimi in azijskimi indeksi. To se je pokazalo tudi na donosnosti vzajemnih skladov. Top pet najbolj donosnih skladov na ravni 12-mesečne spremembe (na dan 8. oktober 2018) so bili Infond Technology (25- odstotni donos), Franklin U.S. Opportunities Fund (23), RCM Energie Aktien (19), Infond Energy (18) in Triglav Severna Amerika (17).

Konsolidacija panoge

Prevzemi v panogi vzajemnih skladov in konsolidacija znotraj Slovenije se nadaljuje. Zavarovalnica Generali je letos aprila sklenila pogodbo za nakup Adriatic Slovenico, tudi lastnice družbe KD Sklade, septembra letos so Triglav Skladi prav tako podpisali nakupno pogodbo za prevzem družbe Alta Skladi. Dim pa nastaja tudi okoli KBM Infonda. »Konsolidacija panoge prinaša tako prednosti kot slabosti za malega vlagatelja,« razmišlja Jan Koradin, vodja analitikov pri ocenjevanju naj skladov in pojasnjuje:

  • Dobra stran konsolidacije je, da se s trga umikajo skladi, ki so manj kakovostno upravljani oziroma so brez večjega tržnega potenciala. Skladi, ki imajo tržni potencial, pa praviloma ostajajo na trgu.
  • Slabost konsolidacije za vlagatelje pomeni manjši izbor vzajemnih skladov, ki zmanjšujejo konkurenco med vzajemni skladi na trgu. Manjše število vzajemnih skladov vpliva tudi na ocenjevanje naj skladov, ki ga vsako leto marca objavimo v reviji Moje finance.

Trenutno se v Sloveniji trži 214 vzajemnih skladov, pred natanko osmimi leti jih je bilo kar 320. Danes sklade ponuja (za zdaj še) šest slovenskih ponudnikov, leta 2011 pa jih je bilo kar 12. Skladi so ocenjeni z eno za najmanj uspešno, do pet zvezdic za najbolj uspešno upravljane, zvezdice pa so objavljene v tečajnici borza.finance.si/. »Več je vzajemnih skladov v posamezni skupini, boljši je pregled trga, saj lahko s tem ločimo boljše od slabših, kar pa je v skupinah z manjšim številom kandidatov nekoliko težje,« opozarja Koradin.

Varčevati ali ne

Svetujemo previdnost. Trgovinska vojna se zaostruje, ameriška centralna banka FED dviga obrestne mere in cene nafte rastejo, vse skupaj negativno vpliva še zlasti na trge v razvoju, kjer reakcijo za zdaj vidim predvsem v upadanju vrednosti valut v primerjavi z dolarjem. Glede na to, da so vrednotenja visoka, še zlasti v ZDA, sta potrebna bolj uravnotežen pristop k vlaganju ter zmanjšanje tveganja. Za vlaganje se odločajte objektivno, načrtovano, z jasno postavljenimi cilji ter vlagajte periodično. Odločitev vedno dobro prespite, sicer vam lahko ta krati lepotni spanec.

Nataša Lokar je borzna posrednica z 10-letnimi izkušnjami.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Razno
Razno Trije najbogatejši o tem, kako zabiti gol

Ko nogometaš Lionel Messi zabije gol, je pristno vesel in takrat ne razmišlja, koliko denarja mu bo to prineslo. Tudi jaz se tako...

MOJEFIN
Zaslužek
MOJEFIN
Zaslužek
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (moj portfelj) Imam 150 tisočakov v 24 skladih. Kako naj uredim portfelj?

Bralec Mitja ima 150 tisočakov vreden portfelj, ki se na prvi pogled zdi zelo razpršen, saj ima denar vložen v kar 24 različnih...

MOJEFIN
Razno
Razno (anketa) Če bi imel čarobno palčko, bi.... 2

Želja je veliko, vse niso uresničljive. Velikokrat si ovire postavimo sami v svoji glavi. Kaj pa če bi obstajala bližnjica - čarobna...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Kako prilagoditi portfelj glede na trenutni poslovni cikel

Kaj nam sporočajo ekonomski kazalci in turbulence na finančnih trgih in kako temu primerno prilagoditi portfelj finančnih produktov?

MOJEFIN
Razno
Razno 5 finančnikov vam priporoča svojo knjigo!

Da vzamemo v roke knjigo, moramo včasih imeti tudi dober razlog oziroma dobro priporočilo, kajne? Pet finančnikov z različnih področji...