(video) Vodno hlajeni fotelj za gledanje fuzbala (moj lajf #4)
(video) Vodno hlajeni fotelj za gledanje fuzbala (moj lajf #4)
  12.06.2018  |  22:00
Čas branja: 6 min
Smo sredi najbolj gledanega športnega dogodka na svetu – svetovnega prvenstva v nogometu. In glavno vprašanje je bilo za marsikoga, kje in kako udobno bomo ta mesec dni sedeli. Zato sem izumil vodno hlajeni fotelj. Tega lahko uporabite tudi za druga prvenstva, ki še pridejo.

Glede na brskanje po internetu si svetovno nogometno prvenstvo ogleda okoli 3,5 milijarde ljudi! Torej skoraj polovica vseh Zemljanov. In vprašanje, koliko Nezemljanov. Verjetno še več, glede na to, da Messi in Ronaldo nista s tega planeta. Čeprav morda, kdo ni najbolj zadovoljen z njuno predstavo na tem svetovnem prvenstvu. Pa vendar, za takšno obredno dejanje - gledanje fuzbala-, ki se zgodi vsake štiri leta, se je treba pripraviti. Glavno vprašanje je, kje in kako udobno bomo ta mesec dni sedeli ali kakšen drugi mesec, ko bo na sporedu kakšno prvenstvo.

Sedeli bomo 96 ur

Letos, čeprav ni zraven naše reprezentance, sem glede sedenja pripravljen kot še za nobeno prvenstvo do zdaj. To ni moje prvo prvenstvo, ki ga bom spremljal. Lahko bi celo rekli, da sem že precej izkušen gledalec, in zato sem letos temeljito razmislil, kje bom sedel. Ne smemo pozabiti, v mesecu dni se bo zvrstilo 64 tekem, to je 96 ur brez podaljškov in komentatorskega studia. Če si pogledaš vse tekme, je to že zelo lep dosežek, ki ga navadno boljše polovice premalo cenijo.

Odločitev sprejeta - zgradil bom bazen

Prvenstvo se bo letos dogajalo v Rusiji, in zato ne bo velikega časovnega zamika. To pomeni, da bo veliko tekem, ki se bodo začele že sredi dneva. In ker nočeš biti ves čas v hiši oziroma stanovanju, je dobro, da imaš televizijo zunaj, na zraku. S tem se tudi izogneš vprašanjem, kot je: »A ti boš pa kar cel dan v bajti, ali kako?« Prav tako je zrak dober za tvoje telo, sploh če je čist in svež. Problem, ki se pojavi, je, da je poletje pred vrati in da so temperature že zelo visoke. In ob dolgotrajnem gledanju zna biti malo vroče. In tu je padla ideja za vodno hlajeni fotelj. Na kratko, v atrij bom postavil fotelj in okrog njega zgradil manjši bazen.

Fotelj za žrtvovanje

Najprej sem zavil v Lesnino pogledat za primeren fotelj. Izbira je bila ogromna, iskal pa sem dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Seveda mora biti fotelj udoben, ampak za primerno ceno. Obstaja tudi manjša možnost, glede na to, da bo fotelj postavljen v improviziran bazen, napolnjen z vodo, da se bo fotelj uničil. Ni to ravno namen, ker ga bom zaščitil s folijo, ampak verjetnost za uničenje pa obstaja, kajne? Po temeljitem iskanju se odločim za lauro s taburetom, ki stane 200 evrov. Še bolj mamljivi so bili fotelji, ki imajo vgrajen masažni sistem, ki pa so, seveda, na elektriko. Voda in elektrika pa nista bila nikoli dobra kolega. Oziroma niti kolega nista, prav na živce si gresta.

Za bazen 12 evrov

Fotelj imam, potrebujem še bazen. Tu se rahlo zakomplicira, ker potrebujem pravo velikost, da mi ne zasede celotnega atrija. Zato bom bazen, ki mora biti globok slab meter in velik okrog dva kvadrata, naredil iz starih palet. Če jih že nimate kje doma, jih najdete v spletnih oglasnikih, se jih prodaja kar nekaj. Poiščete tiste, ki so ugodne in ne predaleč, da ne boste zapravljali preveč še za potne stroške. Jaz sem jih našel v Ljubljani, nedaleč od mojega stanovanja. Prav tako so bile zelo ugodne, dva evra za eno. Potreboval sem jih šest, torej je bil celoten strošek za palete samo 12 evrov.

Po obisku trgovine z orodjem, kjer sem nabavil še lesne vijake ter dve foliji, raztegljivo za ovijanje in navadno večje površine za notranjost bazena. Strošek v trgovini je bil 47,33 evra.

Vse je pripravljeno, akcija!

Najprej je treba postaviti palete, ki bodo sestavljale steno bazena. Bormašina ter lesni vijaki in stene stojijo v slabe pol ure. Naslednji korak je, da raztegneš folijo, ki jo namestimo v bazen. V mojem primeru sem kupil folijo 4 krat 5 metrov in sem jo imel še kar nekaj viška, zato sem jo zatlačil v robove lesenih palet. V tej točki lahko že začnemo točiti vodo, ker bo kar nekaj časa potrebnega, da napolnimo bazen, saj je volumen dobra dva kubična metra. Vmes, ko čakamo, lahko fotelj in taburet zavijemo v raztegljivo folijo, da ga naredimo vodoodpornega. Če bi kupil kakšen star fotelj za nekaj evrov bi mi bilo vseeno, ampak glede na to, da sem nabavil novega, ga ne bi rad uničil in bi na njem sedel še, ko bo poletja konec. In to v dnevni sobi, brez bazena.

Praktična uporaba je po prvih preizkusih odlična. Hladilni sistem hladi na začetku bolj, kot je potrebno, ker se voda še ni segrela. Ampak ko se ogreje za par stopinj, bo idealno. Strošek izdelave je bil slabih 60 evrov plus strošek fotelja, ki pa je odvisen od tega, kakšnega si omislite.

Tako, vodno hlajeni fotelj je narejen, samo še TV prinesem in svetovno prvenstvo se lahko začne!

Bolj podrobno, kako je potekala izdelava in kako funkcionira vodno hlajeni fotelj, ko je do vrha napolnjen z vodo, si lahko pogledate v videu, ki ga najdete na kanalu Moje finance na Youtubu in istoimenovanem profilu na Facebooku.

Članek je bil objavljen 13. junija v reviji Moje finance.

*Aleš Novak, Moj lajf, komik, ki se finančnih tem loti z inženirsko natančnostjo (po izobrazbi je kemijski inženir) in komično površnostjo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Razno
Razno Še 30 jih nimajo, pa so že milijarderji 

Danes je na svetu več mladih milijarderjev kot jih je bilo kadarkoli doslej. Razloge lahko najdemo v bogatih družinskih rodovih in...

MOJEFIN
Zaslužek
MOJEFIN
Razno
Razno Trije najbogatejši o tem, kako zabiti gol

Ko nogometaš Lionel Messi zabije gol, je pristno vesel in takrat ne razmišlja, koliko denarja mu bo to prineslo. Tudi jaz se tako...

MOJEFIN
Zaslužek
MOJEFIN
Razno
Razno (anketa) Če bi imel čarobno palčko, bi.... 2

Želja je veliko, vse niso uresničljive. Velikokrat si ovire postavimo sami v svoji glavi. Kaj pa če bi obstajala bližnjica - čarobna...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (moj portfelj) Imam 150 tisočakov v 24 skladih. Kako naj uredim portfelj?

Bralec Mitja ima 150 tisočakov vreden portfelj, ki se na prvi pogled zdi zelo razpršen, saj ima denar vložen v kar 24 različnih...

MOJEFIN
Razno
Razno Na dopust k slovenskim milijonarjem

Na Malto, Ciper, v Dubaj, Las Vegas ... tam živijo ali delajo slovenski milijonarji. Preverili smo, koliko bi vas stalo, če bi te...