Kako lahko s telefonom nakažemo denar prijatelju ali plačamo kavo v baru
Kako lahko s telefonom nakažemo denar prijatelju ali plačamo kavo v baru
  09.04.2018  |  09:11   1
Čas branja: 1 min
Ali plačevanju z gotovino bije zadnja ura? Danes že prek 100 tisoč uporabnikov pametnih telefonov vsa plačila opravlja kar s telefonom. Z njim poravnajo mesečne račune, jutranjo kavo in tudi spletne nakupe.

Kako pametni telefon postane vaša denarnica, sta v petminutni digitalni oddaji Klic v živo pojasnila Jerica Urbančič in Primož Zupan iz podjetja mBills, ki je razvilo aplikacijo prve slovenske mobilne denarnice.

Kar 86 odstotkov Slovencev uporablja pametne telefone. Veliko jih uporablja mobilno banko, a storitve še vedno plačujejo z gotovino. Uporabniki mobilne denarnice pa imajo telefon za plačevanje. Tako lahko cel dan preživijo brez klasične denarnice, samo s telefonom.

Povej mi telefonsko številko in ti nakažem denar

Prva slovenska mobilna denarnica Mbills izhaja iz aplikacije e-računi. Razvili so vizijo, da bi lahko z mobilno denarnico plačevali kjerkoli, kadarkoli in karkoli. In konkretno – plačujemo lahko položnice, kave v baru, spletne nakupe, plačila na parkirnih avtomatih ... Zelo je uporabna tudi v primeru reklamacije in ob uveljavljanju garancije, saj imajo uporabniki vse račune shranjene v telefonu. Med uporabniki mobilne denarnice je sicer najbolj priljubljeno nakazovanje denarja med fizičnimi osebami. Storitev nima provizij, edina informacija, ki jo uporabnik potrebuje, pa je telefonska številka prejemnika nakazila.

Tudi 74-letniki plačujejo s telefoni

Mobilno denarnico lahko povežemo tudi s svojim bančnim računom. Marsikdo ima na začetku pomisleke, saj gre za njegov denar in vidi v tem določeno tveganje. Ko pa uporabnik spozna, da je takšno plačevanje res enostavno, hitro in varno (podjetje ima namreč dovoljenje Banke Slovenije), ga to prepriča, pravita Jerica Urbančič in Primož Zupan. Storitev ni namenjena zgolj mlajšim generacijam, saj je najstarejši uporabnik star 74 let.

So mobilne denarnice naša prihodnost?

V Pekingu za plačevanje uporabljajo zgolj mobilne telefone, gotovine pa skoraj ne več. Tako je tudi v Keniji, kjer tako plačuje kar polovica prebivalstva, v Južni Afriki, kjer s telefonom plačujejo celo na tržnici, in tudi na Danskem. V Sloveniji je uporaba te aplikacije že na voljo, uporabniki pa bodo sami presodili, ali bodo mobilno denarnico nosili v svojem žepu, pravi Jerica Urbančič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Razno
Razno Trije najbogatejši o tem, kako zabiti gol

Ko nogometaš Lionel Messi zabije gol, je pristno vesel in takrat ne razmišlja, koliko denarja mu bo to prineslo. Tudi jaz se tako...

MOJEFIN
Zaslužek
MOJEFIN
Zaslužek
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (moj portfelj) Imam 150 tisočakov v 24 skladih. Kako naj uredim portfelj?

Bralec Mitja ima 150 tisočakov vreden portfelj, ki se na prvi pogled zdi zelo razpršen, saj ima denar vložen v kar 24 različnih...

MOJEFIN
Razno
Razno (anketa) Če bi imel čarobno palčko, bi.... 2

Želja je veliko, vse niso uresničljive. Velikokrat si ovire postavimo sami v svoji glavi. Kaj pa če bi obstajala bližnjica - čarobna...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Kako prilagoditi portfelj glede na trenutni poslovni cikel

Kaj nam sporočajo ekonomski kazalci in turbulence na finančnih trgih in kako temu primerno prilagoditi portfelj finančnih produktov?

MOJEFIN
Razno
Razno 5 finančnikov vam priporoča svojo knjigo!

Da vzamemo v roke knjigo, moramo včasih imeti tudi dober razlog oziroma dobro priporočilo, kajne? Pet finančnikov z različnih področji...