Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
promet   dodaj
transport   dodaj
Kolinska dodaj
BTC dodaj
Aleš Novak dodaj
 
(video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 
(video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 
  13.03.2018  |  22:00
Čas branja: 4 min
Gneča na poti do službe. In to vsak dan. To je moja najhujša mora. Zato sem preveril, kako najhitreje in seveda tudi najceneje v jutranji konici od doma do pisarne, kar je približno pet kilometrov. 

Moja pot v službo vodi vsako jutro od Mosteca, mimo Koseškega bajerja pa do Kolinske ulice, kjer imam pisarno. To je slabih pet kilometrov z avtom ali kolesom. Da bi ugotovil, kako najhitreje in najceneje do službe, sem vsak dan v tednu uporabil drugo prevozno sredstvo, in sicer avtobus, avtomobil, kolo, najel oziroma souporabil sem električno vozilo, izposodil sem si tudi motor. Čas poti sem meril od vrat doma do vrat pisarne. Pri tem sem se osredotočil na tri kategorije: začeten vložek prevoznega sredstva, strošek poti in seveda čas potovanja od doma do službe. Pojdimo po vrsti.

1. AVTOBUS

Od doma do najbližje avtobusne postaje imam približno pet minut. Peljem se mimo živalskega vrta do pošte v središču mesta ali pa do Bavarskega dvora. Potem moram prestopiti na avtobus za BTC. Ko pridem do moje zadnje postaje, imam še približno slabih pet minut hoje do pisarne.

Rezultat: Začetna naložba je nič, saj avtobusa ne bom kupil. Strošek poti oziroma prevoza je 2,4 evra (dvakrat po 1,2 evra), ker sem plačeval s telefonom. Če bi plačeval z urbano, bi bil strošek nižji, saj v 90 minutah od plačila vožnje prestopate brezplačno. Bi pa moral kupiti urbano, ki stane dva evra. Čas potovanja je bil 41 minut in sedem sekund.

2. AVTO

Bodimo realni, takšna vožnja je najudobnejša. Med vožnjo z avtom poslušam radio. Če se ti ne mudi, je to lahko res lepa vožnja.

Rezultat: Začetna naložba za nakupa avtomobila je visoka. Lahko stane nekaj tisočakov, lahko tudi nekaj sto tisočakov, odvisno od vaših želja. Potem so tu še »obratovalni« stroški, kot so zavarovanje, gume, skratka, kup zadev. Moj avto je dizelski in porabi okoli pet litrov na sto kilometrov. Toda po mestu, zjutraj, ko ni ogret, je poraba večja, okoli 10 litrov na sto kilometrov. Za pet kilometrov, kolikor imam do službe, je strošek prevoza krepko pod evrom. Čas potovanja je bil 19 minut in osem sekund.

3. KOLO

Zagotovo je kolo najbolj pametna odločitev prevažanja po Ljubljani. Zdravo je in zelo hitro lahko prideš do cilja. Kolo imam v kolesarnici in preden se prebijem do njega, porabim nekaj minut, potem pa samo na »gas«.

Rezultat: Začetna investicija je lahko nizka, kupiš ga lahko za nekaj deset evrov na spletni tržnici Bolha.com, za nekaj sto evrov pa lahko kupiš lepega, novega. Stroškov poti ni. Uporabljaš lastno energijo in pokuriš nekaj kalorij. Potovanje s kolesom je trajalo malce dlje od potovanja z avtom, 23 minut in 50 sekund.

4. PODZEMNA ŽELEZNICA

V večjih mestih se ljudje na delo pogosto vozijo s podzemno železnico. Pri tem je v Ljubljani ena manjša težava – ni je. Začetna naložba bi bila ogromna. Čez palec jo ocenjujem na približno pet milijard evrov. Drugih podatkov nimam, ker testa nisem mogel opraviti.

5. SOUPORABA ELEKTRIČNEGA AVTA

Souporaba električnih avtomobilov ali car sharing je v tujini pogosta praksa za prevoze, tudi na delo. Pri nas je ta ponudba razmeroma nova. Do najbližje postaje, kjer so parkirani avtomobili Avant2Go, imam zelo blizu, celo bližje kot do avtobusne postaje. Toda preden sem se usedel in odpeljal z njihovim avtomobilom, sem moral opraviti začetni tečaj, kjer pojasnijo, kako ravnati z avtomobili. Za tečaj sem odštel 30 evrov. Porabo pa potem plačuješ s kreditno kartico. Plačuje se na minuto najema in na prevožene kilometre, vseeno pa je določen minimum, ki ga plačaš. Ta je odvisen od tega, kateri avtomobil najameš, cene minimalnega najema se gibljejo od tri do pet evrov. V drugih mestih je minimalni najem precej cenejši kot v Ljubljani. Avto odpreš z aplikacijo, ki si jo seveda prej brezplačno naložiš na telefon, ključa za vžig ne potrebuješ, samo gumb start/stop pritisneš. Le za smarta potrebuješ ključ, ki je v predalu. Z avtom sem se nato odpeljal do parkirnega mesta Avant2Go, ki je od Kolinske, kjer imam pisarno, oddaljen dobrih 700 metrov. Do pisarne imam potem še nekaj minut peš poti.

Rezultat potovanja: Začetna naložba za najem električnega avtomobila je 30 evrov. To je strošek tečaja. Za prevoz sem plačal štiri evre. Čas potovanja pa je bil 31 minut in 15 sekund.

6. MOTOR

To je najbolj zabavna možnost za premikanje po Ljubljani. Sam sicer nimam motorja, zato sem si ga izposodil od brata. Morda motor pozimi ni najboljša možnost, a če se dobro oblečeš, še nekako gre.

Rezultat potovanja: Začetna naložba je od nekaj 100 evrov pa do nekaj deset tisočakov, odvisno od želja. Strošek poti motorja je zelo podoben strošku poti z avtom, tudi poraba je precej podobna. Čas, ki sem ga potreboval, pa je bil 13 minut in 15 sekund.

ZAKLJUČEK TESTA

Najhitreje se po Ljubljani pride z motorjem, najceneje pa, pričakovano, s kolesom. Je pa res, da to tudi ni vedno najbolj udobno, sploh pa ne v deževnih in mrzlih dneh.

*Aleš Novak, Moj lajf, komik, ki se finančnih tem loti z inženirsko natančnostjo (po izobrazbi je kemijski inženir) in komično površnostjo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Našli smo Slovence, ki si delijo avto in tako prihranijo

Zadnje čase je vse bolj aktualna ideja o delitvi avtomobilov. Se bo to prijelo tudi med Slovenci? Znani smo namreč po tem, da imamo radi...

MOJEFIN
Razno
Razno (finančna šola za najstnike) Raiven: Denar moraš vložiti, da lahko potem zaslužiš!

»Pri svojem glasbenem ustvarjanju ne varčujem, ker na prvo mesto postavljam kakovost. Raje varčujem pri drugih stvareh,« je v pogovoru...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Vem, kako zaslužiti, zato si lahko privoščim reči tudi NE

»Ne glede na to, kaj boste počeli v življenju, morate vedeti, da vrednost denarja čez dve leti ne bo ista današnji,« je 46 mladim na...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) 14-letnik Jaka ve, koliko je vreden  

Jaka Krčovnik pod umetniškim imenom Jack on the Box bi bil rad poklicni youtubar. Na svojem kanalu ima skoraj 22 tisoč naročnikov....

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Samo 20 odstotkov služb je objavljenih na spletu!

To dejstvo je na prvi uri presenetilo tudi 71 osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so se nam med zimskimi počitnicami pridružili na...

MOJEFIN
Razno
Razno (5 nasvetov) Čudna odločba za prometni prekršek iz Italije. Naj jo plačam?

Odločbe o storjenih prekrških ne pridejo od policije ali redarstva, temveč od zasebnih agencij za izterjavo kazni. Njihova obvestila so...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Tem 4 idejam so se posmehovali, zdaj so pravi hit

To so poslovne ideje podjetnikov, ki se jim je marsikdo na začetku smejal ali vsaj čudil, češ kdo pa to sploh potrebuje, zdaj pa...