Ne pozabite na zlato pravilo: 10 : 10 : 80!
Ne pozabite na zlato pravilo: 10 : 10 : 80!
  26.06.2017  |  16:04  3
Čas branja: 7 min
To je zelo učinkovit način razporejanja svojega proračuna, je mlade na drugi Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo organizira revija Moje finance, poučila specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek. Ob tem pa mladim dala še nekaj koristnih finančnih nasvetov za njihovo življenje. Naučili so se tudi, kako varčevati za svoje stanovanje.

Začela se je druga Poletna finančna šola za najstnike, ki jo organizira naša revija Moj finance. Lani je bila prvič, zaradi velikega zanimanja pa smo se letos odločili, da jo organiziramo v dveh terminih. Tudi tokrat sta oba termina skoraj polno zasedena, kar nas zelo veseli. Mladi oziroma njihovi starši se očitno čedalje bolj zavedajo, da jim bodo znanja s področja pametnega ravnanja z denarjem v življenju prišla še kako prav.

Gremo na teren!

Glavna značilnost Poletne finančne šole je, da smo vsak dan na terenu. Mladih ne želimo po koncu šolskega leta še cel teden »mučiti« v eni sami predavalnici, temveč bi radi, da stvari vidijo in doživijo v živo. Zato bomo v petih dneh obiskali kar deset različnih inštitucij; osebnega finančnega svetovalca, banko, zavarovalnico, družbo za upravljanje skladov, študentski servis, marketinškega guruja, podjetniško točko VEM, podjetnika, štipendijski sklad … Pri »delu na terenu« je sicer potrebno nekoliko več improvizacije, prilagodljivosti, a verjamem, da bomo na koncu tako vsi bolj zadovoljni, mladi pa bodo odnesli več finančnega znanja, ki se jim bo bolj vtisnilo v spomin.

Prvi dan - ponedeljek

Dobili smo se zjutraj v naših prostorih na reviji Moje finance. Prišlo je 20 mladih, v starosti od 12 do 19 let. Na začetku malo zadržani, toda po skupnem fotografiranju smo se hitro ujeli in odšli na prvo predavanje. Pot nas je peljala do enega najuglednejših podjetij za osebno finančno svetovanje Vezovišek & Partnerji. Tja smo se odpravili z mestnim avtobusom LPP. Mimogrede, ob tej priložnosti bi se rad zahvalil LPP Ljubljana, ker nas na poti finančnega opismenjevanja mladih podpira in nam je, tako kot lani, za čas poletne finančne šole prijazno podaril 30 mestnih vozovnic.

Kako voditi proračun

Na naši prvi postojanki v Kristalni palači nas je nasmejana pričakala specialistka za financiranje in vodenje osebnega proračuna Ana Vezovišek. Popeljala nas je po svojih prostorih, predstavila svetovalno dejavnost, sledilo je njeno predavanje o tem, kako in zakaj voditi osebni proračun. Vezoviškova je o tem napisala tudi knjigo: Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem. Pa poglejmo, kaj zanimivega so mladi slišali na njenem predavanju:

  • Splača se vam voditi svoj proračun, čeprav ste še mladi in denarja najbrž nimate ravno v izobilju; brez tega ne boste vedeli, za kaj zapravljate svoj denar, prav tako boste težko dosegli cilje, ki ste si jih postavili; začnite že danes, tudi če imate le 20 evrov, saj boste tako dobili občutek in nadzor nad trošenjem.
  • Pri vodenju osebnega proračuna upoštevajte eno od zlatih pravil: 10 : 10 : 80; to pomeni, da deset odstotkov prihodkov namenite za varčevanje za dolgoročne cilje, kot je denimo selitev v svoje stanovanje, študij v tujini, nakup avta. Drugih deset odstotkov namenite za kratkoročne cilje, denimo počitnice, nakup telefona … Preostalih 80 odstotkov, ali še bolje manj, pa gre za preostalo.
  • Ko živimo v svojem gospodinjstvu, lahko največ do 30 odstotkov vseh svojih prihodkov porabimo za postavko bivanje – v to so vključeni najemnina, stanovanjsko posojilo, stroški za vodo, elektriko, ogrevanje, vzdrževanje … Če gremo prek teh meja, nam bo drugje zmanjkalo denarja.
  • Pri trošenju moramo ločiti med tistim, kar potrebujemo in kaj si želimo. Je pa tako, da ko imamo denar, ponavadi začnemo hrepeneti po nečem, česar dejansko ne potrebujemo.
  • Za vodenje osebnega proračuna si lahko pomagate z različnimi aplikacijami: denimo MINT, YNAC, TOSHL, MOJ BUDGET – pomembno pri tem pa je, da nam aplikacije povedo, koliko lahko porabljamo. Vnaprej torej določimo, koliko lahko porabimo in za kaj, potem pa izdatke sproti evidentiramo pod določene kategorije. Ko nekaj prekoračimo, se mora v aplikaciji prižgati rdeča luč. Tako vemo, kdaj gremo prek svojih zmožnosti.
  • Če načrtujete nakup avtomobila, ta postavka z vsemi stroški, kot so stroški financiranja, gorivo, tehnični pregled, zavarovanje, registracija, servisi, vinjeta, gume …, ne sme pomeniti več kot 15 odstotkov mesečnega proračuna; iz tega potem izhaja tudi odločitev, kakšen avto si sploh lahko privoščimo.
  • Ne jemljite limita niti posojila, izjema je posojilo za stanovanje, saj gre pri tem za tako veliko denarja, da ga je vnaprej resnično težko privarčevati; vsem drugim zadolževanjem pa se izogibajte.
  • Ko boste prešli s statusa študenta med zaposlene in se vam bodo prihodki čez noč povišali, ne porabite sproti vsega denarja, ki ga dobite. Ko se boste navadili na višji standard, boste namreč težko naredili spet korak nazaj.
  • Mladi imajo veliko prednost, saj imajo za varčevanje na voljo več časa; čas pa je zaradi obrestno obrestnega izračuna pri varčevanju ena najpomembnejših komponent.

Kako do stanovanja?

Takšni so torej nasveti in napotki mladim za vodenje osebnega proračuna. Pomemben del proračuna pa sta seveda določanje ciljev in načrtovanje, kako jih uresničiti. Recimo, da želimo privarčevati za stanovanje. Kje in kako začeti varčevati, je mladim predstavil osebni finančni svetovalec Mitja Vezovišek. Sam je priznal, da pri teh letih, kot so zdaj njegovi mladi poslušalci, v povprečju so stari okoli 16 let, še ni razmišljal o varčevanju za stanovanje, a dodal, da se časi spreminjajo.

Mladim je postregel z izračunom, da če imamo recimo tisoč evrov plače in deset odstotkov denarja namenjamo za varčevanje za stanovanje, za privarčevanih sto tisoč evrov, koliko recimo stane 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani, potrebujemo 83 let. A obdobje se občutno skrajša, če ta denar, ki ga varčujemo, pametno plemenitimo v naložbah, ki dolgoročno prinašajo večje donose. Bolj je naložba varna, manj donosa boste prejeli – in nasprotno. Če vam recimo banka ponudi nižje obresti, kot je inflacija, potem celo izgubljate denar. Če imate denar v nogavici, izgubljate še več. Zato je treba denar za dolgoročne naložbe vložiti v bolj tvegane naložbe, kot so delnice ali delniški vzajemni skladi. Tako lahko dosežete večje donose, a tudi izgubite, če niste dovolj potrpežljivi in ob prvih borznih padcih prodate svoje naložbe. V povprečju pa delniški donosi ob primerni razpršenosti prinašajo od šest- do osemodstotne donose, mladim pojasni Mitja Vezovišek.

Preden pa začnemo varčevati, si moramo odgovoriti na tri vprašanja: kaj želimo imeti, kdaj hočemo to imeti in koliko to stane. In če mladi začnejo zelo zgodaj, tudi le z nekaj deset evri, svoje potem opravi še obrestno obrestni izračun: »Mladi nimate veliko denarja, imate pa veliko časa, zato se to splača izkoristiti.«

Začnite služiti

Čim prej pa poskušajte zaslužiti tudi kakšen evro. V izgovor, da mladi še ne morejo zaslužiti denarja, Mitja Vezovišek ne verjame. »Pri starosti 15 let lahko vsak mesec zaslužite kakšnih 30 evrov. Opravljate lahko dela prek študentskega servisa, prek spleta, razna opravila, kot so čiščenje avtomobila, ste varuška, prodajate limonado, organizirate vrtno razprodajo rabljenih stvari …« Toda ne bo dovolj le, da boste zaslužili: »Denarja lahko dobite, kolikor želite, ampak če ga ne znate upravljati, vam to nič ne pomaga. O tem pričajo tudi razne statistike. Med srečnimi milijonskimi dobitniki na nemški loteriji jih ima po desetih letih 98,3 odstotka srečnežev manj denarja, kot so ga imeli pred milijonskim dobitkom.«

Mladi so na Poletni finančni šoli naredili tudi načrt, kako do stanovanja. Ugotovili so, da bo to, če začnejo varčevati pri 15 letih, do 25. leta starosti kar zahtevno opravilo. Vseeno pa se splača začeti, saj vemo, da se prihodek sčasoma povečuje in da lahko dajemo na stran vse večji znesek, vse skupaj pa potem postane bolj dosegljivo. Pomembno je, da ne omahujemo, ampak začnemo takoj!

Kaj se je najbolj vtisnilo v spomin?

Po treh urah in pol zanimivih in poučnih predavanj in razprav smo se odpeljali nazaj na Moje finance. In vtisi mladih po prvem dnevu Poletne finančne šole?

Varčevanje v delnicah in podjetniški izzivi

Poletna finančna šola mlade čaka še ves teden. V torek začnemo ob isti uri na istem mestu. Pot nas bo najprej vodila na Triglav Sklade, kjer nam bodo predstavili plemenitenje denarja v delnicah in vzajemnih skladih. Skupaj z mladimi bomo pogledali tudi, kaj se dogaja z eno najbolj vročih delnic v zadnjih desetletjih, Apple. Pot nas bo naprej peljala do podjetnika Iztoka Levca, ki v Sloveniji uspešno vodi franšizo Subway. Pa tudi sicer je njegova pot, kljub njegovi mladosti, polna raznih podjetniških podvigov, tako da sem prepričan, da bo mladim še kako zanimivo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Našli smo Slovence, ki si delijo avto in tako prihranijo

Zadnje čase je vse bolj aktualna ideja o delitvi avtomobilov. Se bo to prijelo tudi med Slovenci? Znani smo namreč po tem, da imamo radi...

MOJEFIN
Razno
Razno (finančna šola za najstnike) Raiven: Denar moraš vložiti, da lahko potem zaslužiš!

»Pri svojem glasbenem ustvarjanju ne varčujem, ker na prvo mesto postavljam kakovost. Raje varčujem pri drugih stvareh,« je v pogovoru...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Vem, kako zaslužiti, zato si lahko privoščim reči tudi NE

»Ne glede na to, kaj boste počeli v življenju, morate vedeti, da vrednost denarja čez dve leti ne bo ista današnji,« je 46 mladim na...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) 14-letnik Jaka ve, koliko je vreden  

Jaka Krčovnik pod umetniškim imenom Jack on the Box bi bil rad poklicni youtubar. Na svojem kanalu ima skoraj 22 tisoč naročnikov....

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Samo 20 odstotkov služb je objavljenih na spletu!

To dejstvo je na prvi uri presenetilo tudi 71 osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so se nam med zimskimi počitnicami pridružili na...

MOJEFIN
Razno
Razno (5 nasvetov) Čudna odločba za prometni prekršek iz Italije. Naj jo plačam?

Odločbe o storjenih prekrških ne pridejo od policije ali redarstva, temveč od zasebnih agencij za izterjavo kazni. Njihova obvestila so...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Tem 4 idejam so se posmehovali, zdaj so pravi hit

To so poslovne ideje podjetnikov, ki se jim je marsikdo na začetku smejal ali vsaj čudil, češ kdo pa to sploh potrebuje, zdaj pa...