Kako 4 mamice poleg redne službe služijo dodatne evre
Kako 4 mamice poleg redne službe služijo dodatne evre
  18.04.2017  |  22:00
Čas branja: 7 min
Kar 30 tisoč staršev spremlja zapise štirih mladih mamic Tine, Urše, Cice in Ive o tem, kam z mulcem. vse so redno zaposlene, zato jim blog jemlje prosti čas, prinaša pa tudi dodatne evre. Kako, nam je pojasnila Iva Jarm, ena od ustanoviteljic, ki svetuje tudi, kako se pripraviti na družinske počitnice.

Iščete predloge, kam z družino na izlet, žepu dosegljivo potovanje in kako prihraniti na počitniških avanturah? Tudi mlade mamice Tina, Urša, Cica in Iva so se to spraševale. Ker informacij o tem niso našle na enem mestu, so začele pisati blog Kam z mulcem. Da so zadele terno, so vedele že po odprtju profila na Facebooku, ko so dobile v enem dnevu tisoč všečkov. Zdaj njihov blog mesečno spremlja že več kot 30 tisoč staršev. Kako blog nastaja in koliko evrov prinaša, nam je pojasnila Iva Jarm, ena od ustanoviteljic, ki svetuje tudi, kako se pripraviti na družinske počitnice.

Vaša ideja za blog Kam z mulcem je zelo preprosta in praktična. Kako se vam je porodila?

To se je zgodilo nekje pri prvem letu starosti naših otrok. Spraševale smo se, kam z dojenčkom v okolici, da nam bo kot novopečenim mamicam najbolj prijetno, otrokom pa udobno. Nekaj idej ali nasvetov smo našle na spletu, vendar s pomanjkljivimi opisi in nikoli na enem mestu. Na spomladanski kavi v Tivoliju, v takrat našem priljubljenem lokalu Čolnarna, je padla ideja, da tako spletno stran ustvarimo same.

Ustanoviteljice ste prijateljice. Kako se to obnese v poslu?

V začetku, ko smo blog začele pisati iz lastnega veselja in želje, da imamo zbrane vse informacije na enem mestu, je bila to prednost. S časom, ko je naš »hobi« preraščal tudi v poslovno priložnost, je bilo odločilno, da smo si naloge razdelile, saj imamo vse tudi redno službo.

Kako pa vam časovno znese pisati blog poleg redne službe in majhnih otrok?

Naša strast zahteva veliko družinskega časa, pogosto proste večere in včasih tudi konce tednov. Od bližnjih včasih dobimo kakšen komentar, da se več pogovarjamo s telefonom in računalnikom, ampak se trudimo to uravnotežiti. Če se želimo učiti, izpopolnjevati, biti na voljo vsem staršem ter zagotavljati novo in kakovostno vsebino, je največji vložek naš čas. Najbližji nas od samega začetka podpirajo, saj menijo, da ustvarjamo nekaj izjemnega za starše.

Kako ste si razdelile delo?

Aktivnosti imamo razporejene tako, da nismo vsak mesec vse štiri polno zasedene z blogom. Vsaka ima določene mesečne naloge in cilje.

Kolikšen je bil vaš denarni vložek v blog?

Na začetku projekt ni zahteval velikega finančnega vložka, je pa zahteval ogromno časa. Na začetku smo plačale le domeno, Wordpressove predloge in tehnično-programersko pomoč. Vse skupaj je naneslo okvirno 700 evrov. Veliko dela smo naredile same s pomočjo Youtubovih videovodnikov in samostojnega učenja programiranja.

Vam ta blog prinaša tudi dodaten zaslužek?

Da. Spletna stran nam pomeni dodaten vir prihodka od oglaševalcev na strani, za zdaj le toliko, da si vsaka lahko pokrije eno povprečno družinsko potovanje na leto.

So vaše počitnice brezplačne – jih financirajo oglaševalci?

Takšni dogovori so bolj občasni in omejeni le na doživetja v Sloveniji, kot so recimo obiski kopališč. Na taka povabila se rade odzovemo, predvsem če same verjamemo, da je lokacija odlična izbira za naše bralce. Večino opisanih lokacij na našem portalu smo obiskale na našo pobudo in plačano je bilo iz lastnih žepov. Naše temeljno pravilo je kredibilnost ter kritičnost. Pišemo o tem, o čemer bi tudi same želele več vedeti ali izvedeti kot starš radovednega in aktivnega otroka.

Pred letom ste ustanovili zavod Kam z mulcem. Zakaj zavod?

Iskale smo možnost, kaj bi za našo aktivnost pomenilo največ svobode in najmanj obveznosti. Zaradi obveznosti in vložkov d. o. o. ni prišel v poštev, dodatna ovira je tudi to, da imamo vse redne službe. Zavod je, glede na naše prihodke in možnosti, bil najboljša rešitev. Po tihem pa smo računale, da bodo mogoče nekoč na voljo nacionalna sredstva, saj bi lahko bil naš portal tudi odlična priložnost za promocijo Slovenije kot do družin prijazne destinacije v tujini.

Kakšni so vaši poslovni načrti?

Letos naš glavni cilj še vedno ostaja ohranjanje dobre in kakovostne vsebine za bralce. Brez dobre vsebine ne bo prihodnjega uspeha. Dodatno se tudi osredotočamo na oglaševalce in poskušamo za vsakega posebej pripraviti personalizirano ponudbo, ki temelji na ohranjanju naših osnovnih vrednot, kot je kredibilnost, v povezavi z njihovimi storitvami ali izdelki.

Kako se vam je življenje spremenilo zaradi bloga?

Kam z mulcem oblikuje naše vsakdanjik. Ni obsedenost, gotovo pa je vedno v ozadju, ko načrtujemo nove izlete. S poslovnega vidika smo se vse štiri tudi ogromno novega naučile o digitalnem svetu, trženju, oblikovanju prave in personalizirane vsebine ter ne nazadnje tudi marsikaj tehničnega.

Kakšen pa je odziv staršev?

Že prvi dan objave na Facebooku smo dobile potrdilo, da smo našle nišo, saj smo v prvem dnevu dobile več kot tisoč všečkov na Facebooku. Zdaj mesečno našo internetno stran obišče več kot 30 tisoč unikatnih obiskovalcev in to je največja pohvala, da smo na pravi poti in da staršem ponujamo prave vsebine. Ti nam večkrat pišejo, se zahvaljujejo za predloge, pošljejo slike s svojih potepanj. Velikokrat se tudi sami ponudijo, da za nas napišejo o svojih dogodivščinah, in tako imamo že kar nekaj gostujočih člankov. Imamo različne rubrike: potovanja, izlete, doživetja in nasvete. Vse se med seboj lepo dopolnjujejo, vendar so še vedno naš paradni konj izleti in dostopnejša potovanja.

Dotakniva se še vsebine bloga. Tudi same ste popotnice. Kje vse se potepate z mulci in koliko za to odštejete?

Potovanja so se po rojstvu otrok prilagodila njihovim potrebam, vendar otroci pri tem niso ovira. Prva večja potovanja so izkusili že pri nekaj mesecih. Recimo moj Erik je bil pri štirih mesecih na Mauritiusu ves mesec. Takrat sem za to izkoristila porodniški dopust. Za potovanje pa smo odšteli okoli pet tisoč evrov. Naši mulci se zelo radi tudi potepajo po Aziji. Bili so na Tajskem, v Šrilanki, na Filipinih, v Indoneziji. Plavajo na kanarskih, grških otokih, včasih imajo možnost izkusiti tudi eksotiko, kot sta Japonska ali Barbados.

Kako pa si vse to lahko privoščite?

Potovanja so lahko zelo dostopna, bistvo je v pravočasnem načrtovanju in fleksibilnosti pri izbiri. Zadnje čase je res veliko ugodnih ponudb letalskih vozovnic in dvotedensko potovanje za vso družino lahko stane »le« dva tisoč evrov, seveda odvisno od destinacije in cene vozovnic. Smo pa ravno pred kratkim dobile potopis naše bralke, ki je s štiričlansko družino preživela pet tednov v Mehiki za pet tisoč evrov, s tem, da so si ogledali veliko krajev po velikem delu države. Pri vsakem našem članku na portalu je naveden tudi okvirni budžet, ki smo ga porabile, tako da imajo bralci tudi to informacijo.

Velikokrat slišimo starše, ki pravijo, da si več od Hrvaške ne morejo privoščiti. Kaj svetujete takšnim?

Potovanja zdaj so dostopnejša kot kdaj prej. Dokler otrok ni v šoli, imajo starši možnost izbire termina potovanja, kar dodatno poceni pot. Pri šoloobveznih otrocih je ključ v pravočasnem načrtovanju in prilagajanju glede destinacije. Velikokrat so ovire v naših glavah, da večja kilometrina tudi zaplete potovanje. Že nekajkrat pa se je tudi izkazalo, da je bila Hrvaška dražja od marsikaterega drugega cilja, denimo Grčije.

Kako se finančno pripravite na potovanja?

Približno vemo, koliko denarja letno lahko namenimo za večja potovanja, ki so navadno enkrat na leto, in za manjša potovanja ali vikend izlete, ki si jih privoščimo nekajkrat na leto. Pred vsakim večjim potovanjem si zastavimo maksimalni budžet, prek katerega skoraj nikoli ne gremo. Izjema so nenačrtovani nakupi spominkov.

Katere so bile najcenejše in najdražje počitnice?

Najcenejše počitnice so bile za nas Egipt (deset dni z dojenčkom za približno 1.300 evrov), prvomajska Sicilija (deset dni za 1.800 evrov), grška Lefkada (14 dni manj kot dva tisoč evrov), najdražje pa Barbados (za 14 dni pet tisoč evrov) in Mauritius (za 28 dni okoli 5.500 evrov). Seveda so to potovanja z letalom. Znesek precej upade, če se odločimo za počitnice v kraju, ki je bližje našemu domu, recimo za sankanje, smučanje, hrvaško obalo, Italijo, obisk term ...

Kako je z zdravstvenim zavarovanjem na poti?

Brez zavarovanja ne gremo na pot. Ko imaš enkrat otroke, se ne moreš zanesti na »vse bo v redu«. Navadno sta pomembni dve zavarovanji – letno družinsko zavarovanje v primeru asistence v tujini, pred vsako večjo potjo pa se tudi posamezno zavarujemo, da smo upravičeni do povrnitve stroškov v primeru odpovedi potovanja.

Imate tudi denarno rezervo na poti?

Pred vsakim potovanjem, ki predvideva večje finance, si zastavimo okvirni in maksimalni budžet. Vedno imamo s seboj nekaj dodatne gotovine, saj nikoli ne veš, kdaj naletiš na nedelujoče bankomate ali nesprejeto kartico. Konkretno – mi imamo vedno s seboj toliko gotovine, da lahko preživimo cel dopust, medtem ko nastanitve, najem avtomobila, letalske vozovnice vedno plačamo s kartico.

Kateri je nasvet številka ena za vse družine, ki se odpravijo na pot?

Dober nasvet smo dobile od pevca Čukov Marka Vozlja, ki pravi, da moraš otrokom pripovedovati zgodbe. Vedno poskušamo najti stvari, okoli katerih je mogoče naplesti zgodbo. Otroci imajo domišljijo, le spodbuditi jih je treba, da jo uporabijo. Prav nam je prišel nasvet izkušenih popotniških staršev, naj ne kompliciramo. Otrok je srečen tam, kjer je srečen starš.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenskih delnicah imamo več kot 30 tisočakov 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (svetovalnica) Jože ne ve, ali ima še vedno račun in delnice pri KDD. Kako naj preveri?

Z letom 2017 so imetniki vrednostnih papirjev morali te prenesti z registrskih računov. Kar 66 tisoč Slovencev tega še ni storilo....

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...