Kako kupiti nov hladilnik in prihraniti 300 evrov  
Kako kupiti nov hladilnik in prihraniti 300 evrov  
  14.03.2017  |  22:00
Čas branja: 8 min
Sari se je zataknilo pri nakupu hladilnika. priskočili smo ji na pomoč in ji pomagali do več kot 300 evrov prihranka. Tudi Vesna, ki se ji je hladilnik pokvaril čez noč, je z malo sreče prihranila prav toliko. Kako se lotiti nakupa?

Štiriintridesetletna Sara iz Ljubljane ima kuhinjo, narejeno po meri, in zato tudi prostor za hladilnik nestandardnih dimenzij (190 centimetrov višine in 60 centimetrov širine). Želi tehnologijo samodejnega odtajevanja (NoFrost), da ni treba čistiti ledu, ter predal z nič stopinjami, ki ohranja živila sveža dalj časa, seveda za ugodno razmerje med ceno in kakovostjo, našteva Sara. Za hladilnik je pripravljena odšteti manj kot tisoč evrov. Hladilnik išče že nekaj časa. Med brskanjem po spletnih trgovinah je hitro ugotovila, da bodo izločilni dejavnik predvsem dimenzije. Ponudbe glede na njene želje na spletu namreč ni bilo veliko. Zato se je odpravila na oglede v klasične trgovine. Nad določenimi modeli je bila kar malo razočarana: »Novejši modeli zaradi večje izolacije in debelejših sten v notranjosti so manj prostorni, pri vgradnih hladilnikih to pride še bolj do izraza.« Sara je ob tem spoznala vsaj to, da je ogled hladilnika v živo skorajda obvezen.

Tristoevrsko presenečenje za Vesno

V nasprotju s Saro, ki ima čas, da poišče nov hladilnik, ga je 38-letna Vesna morala poiskati zelo na hitro, saj so čez noč ostali brez. »Pokvarila se je elektronika. Servis bi bil predrag. Zato sem hladilnik potrebovala hitro. Želela sem le energetsko čim manj potraten hladilnik za čim ugodnejšo ceno in s čimprejšnjo dostavo,« pravi Vesna. Obiskala je le enega večjega trgovca z belo tehniko. »Izbrala sem hladilnik, ki je ustrezal, in šla do blagajne, kjer so mi obračunali kar 40-odstotni popust. Debelo sem pogledala, zakaj. Je kaj narobe s hladilnikom, sem bila začudena. Toda trgovka mi je pojasnila, da sem izbrala izdelek, ki je bil ta dan odpakiran in postavljen na ogled,« pojasnjuje Vesna, ki zadovoljno doda, da je z nakupom razstavnega eksponata prihranila kar 300 evrov.

Eksponati – da ali ne

Prodajo eksponatov ponujajo pravzaprav vsi trgovci, zato kar pogumno vprašajte po njih. Pri spletnih trgovcih jih lahko celo obkljukate – navedeni so kot odprodaja oziroma kot odprta embalaža. Popusti razstavnih eksponatov so različno visoki, od 10 do 70 odstotkov ali več, odvisno od stanja izdelka, nekateri so v zalogi že več let in so zato lahko obrabljeni, razmajani, umazani, zato vprašajte tudi, kaj vse je izdelek prestal. »Garancija za razstavne aparate velja enako kot za originalno zaprte. Rok začne teči z dnem nakupa,« pravi Nataša Bogataj, vodja marketinga v Big Bangu. Cenejši so tudi nakupi tovarniško prenovljenih izdelkov. Takšni nakupi pri nas so ta hip mogoči predvsem za prenosnike. O tem smo pisali v članku Plačajte 50 odstotkov manj za nerabljen prenosnik ([mojefinance.finance.si]). Nekateri trgovci ponujajo tudi izenačitev cene s konkurenčno, če ste jo našli v letaku pri drugem trgovcu. Pod posebnimi pogoji to ponujata denimo tudi Big Bang in Harvey Norman.

Domači ali tuji

Sara priznava, da ni zvesta konkretni blagovni znamki, medtem ko Vesna prisega na domače. Kar 47 odstotkov Slovencev nakupuje izključno pri domačih ponudnikih, v tujini pa le osem odstotkov, navaja podatke raziskave spletnega nakupovanja Shopper's Mind 2016 Darko Dujič, izvršni direktor podjetja Ceneje. Slovenski trgovci imajo zelo dobro razvito ponudbo, nakupovanje doma prinaša tudi številne prednosti, kot so možnost prevzema, hitrost dostave, preprostejši postopki reklamacij, nižji stroški v primeru vračil in podpora v slovenskem jeziku, našteva Dujič. Res pa je tudi, da lahko v tujini na spletu določene modele dobimo že za 30 do 40 odstotkov nižjo ceno kot pri nas. Toda dobava iz tujine je pogosto nemogoča ali precej draga.

PET POMEMBNIH STVARI ­PRI ­NAKUPU HLADILNIKA

Glede na to, da je ponudbe različnih hladilnikov na trgu zelo veliko, smo preverili, na kaj mora biti Sara še posebej pozorna pri nakupu.

1. Sistem samodejnega odtajevanja, predal z 0 stopinjami …

Kupci večinoma želijo sistem NoFrost, predal z 0 stopinjami in tehnologijo Everfresh+, opaža Nataša Bogataj iz Big Banga in pojasni: »Pri sistemu samodejnega odtajevanja pametni sistem kroženja zraka odstrani vlažnost iz zraka v zamrzovalnem prostoru in jo shrani v posodo za izhlapevanje, kar zanesljivo prepreči nastajanje ledu in odtajevanje hladilnika ni več potrebno. Predal z 0 stopinjami za daljšo svežino je idealen za shranjevanje rib in mesa. Ohranjanje temperature tik nad lediščem in optimalne ravni vlage zagotavlja, da sadje, zelenjava, ribe in meso ostanejo sveži daljši čas. Nekateri ponujajo tudi tehnologijo Everfresh+, s katero sadje in zelenjava ostaneta sveža kar do 30 dni.«

2. Energetska poraba

Večina kupcev se glede na energetsko porabo hladilnika odloči za razred A+, slaba četrtina za A++, le redki pa za A+++, opaža Bogatajeva. Hitri izračun s spletne strani Gorenja pokaže, da okrog 185-centimetrski hladilnik v razredu A++ porabi okoli 20 odstotkov manj energije od razreda A, pri A+++ pa je prihranek glede na A+ skoraj polovičen. Če to preračunamo v letni strošek elektrike, gre v najboljšem primeru pri A+++ za okoli 17 evrov, pri A++ pa le za dobrih šest evrov prihranka glede na A+. Splača se pretehtati ceno hladilnika in prihranek v naslednjih letih, pri tem pa seveda, kolikor se pač da, upoštevati življenjsko dobo hladilnika.

3. Garancija!

Pri nakupu je pomembna tudi garancijska doba in Sara, ki se nagiba k proizvajalcu Siemens oziroma ­Bosch, je pri tem nekoliko skeptična. Oba proizvajalca namreč ponujata klasično dveletno garancijo, ki jo je mogoče pri proizvajalcu tudi podaljšati za tri leta ob doplačilu 50 evrov. Višjo, petletno garancijo v osnovi ponujata Beko in Gorenje, tudi to pa lahko še podaljšate. Je pa treba pri garanciji trgovcev vedno preveriti splošne pogoje, saj se lahko pogoji garancije trgovca razlikujejo od garancije proizvajalca. Več o garancijah smo pisali v članku Stroj crknil takoj po poteku garancije. Se popravilo splača?

4. Dostava in montaža

Ko kupujete hladilnik, ne pozabite upoštevati še dostave, montaže, če gre za vgradni model, in pa odvoza starega aparata. Vse to nas lahko hitro stane okoli 60 evrov. Nekateri trgovci vseh teh storitev ne ponujajo oziroma priporočijo zunanje izvajalce. To je lahko težavno še zlasti pri vgradnem aparatu, saj podizvajalec lahko zaračuna še kilometrino. Pri nakupih prek tujih spletnih trgovin je težava ta, da le redki dostavljajo hladilnike v Slovenijo. Našli smo denimo nemško spletno trgovino Psi24.com, kjer se cene dostave kombiniranega vgradnega hladilnika gibljejo od 119 (do 70 kilogramov) do 149 evrov (nad 70 kilogramov). Na Bielmeier Haus­geräte stane dostava v Slovenijo za vse pakete nad 31 kilogramov 75 evrov.

5. Način plačila

Navadno lahko nakup plačamo z gotovino, s plačilno kartico, če naročate prek spleta, pa tudi po predračunu ali povzetju. Nekateri ponujajo obročno odplačevanje. »V praksi smo že imeli primere, ko je bil nakup na obroke ugodnejši kot nakup s takojšnjim plačilom,« je opazil osebni finančni svetovalec Samo Lubej, ki je pri tovrstnih nakupih načeloma sicer proti zadolževanju in kupovanju na obroke: »Če pa nakup na obroke vseeno deluje ugodno, temeljito preverite splošne pogoje in druge klavzule, kamor trgovci radi skrijejo kaj neugodnega.« Pozorni bodite recimo na manipulativne stroške glede na število obrokov, na splošne pogoje posojila – kot so efektivna obrestna mera (EOM), stroški odobritve, obrestna mera ... Za tovrstna posojila se lahko obrestne mere povzpnejo do fiksnih devet odstotkov.

Kaj smo našli za Saro

Po vsem brskanju smo ugotovili, da je zelo težko v celoti izpolniti Sarine želje. Največ zanjo primernih vgradnih modelov po našem poizvedovanju ponujata Bosch in Siemens, nekateri so celo enaki, a pod drugo znamko (isti proizvajalec). Primernih razstavnih eksponatov zanjo nismo našli. Na spletni strani ceneje.si so med trgovci manj znani, kot so OpremaCenter, avstrijski Electronic4You ter Studio Novak. Pri izbiri je treba biti pazljiv, saj določeni modeli nimajo funkcije samodejnega odtajevanja, večina tudi nima predala z nič stopinjami za svežino živil. To seveda ponujajo hladilniki višjega cenovnega razreda, ki stanejo od okoli 1.360 evrov. Ker pa ima Sara budžet do tisoč evrov, bi morda lahko razmislila o opustitvi predala z nič stopinjami. Cena takšnih hladilnikov se vrti okoli 800 evrov. Druga merila niso tako odločilna pri izbiri, višina in glasnost sta skoraj enaki, le razmerje prostornine hladilnik/zamrzovalnik niha. Za Saro smo glede na njene želje in zmožnosti poiskali pet konkretnih hladilnikov, ki bi ji lahko bili zanimivi in jih prikazujemo v tabeli.

Sara se je odločila ...

Sari smo očitno z nasveti pomagali do novega hladilnika. Tik pred koncem redakcije nam je sporočila, da se je odločila za hladilnik iz naše tabele, siemens KI86NAD30, zanj pa plačala 951 evrov, vključena je tudi dostava (15 evrov). Z nakupom je prihranila 318 evrov, saj je priporočena drobnoprodajna cena proizvajalca 1.269 evrov. Mimogrede, v nemških spletnih trgovinah stane ta isti hladilnik od dobrih 800 evrov, a zaradi stroška dostave bi bili verjetno ob ves prihranek.

 

 

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje Našli smo Slovence, ki si delijo avto in tako prihranijo

Zadnje čase je vse bolj aktualna ideja o delitvi avtomobilov. Se bo to prijelo tudi med Slovenci? Znani smo namreč po tem, da imamo radi...

MOJEFIN
Razno
Razno (finančna šola za najstnike) Raiven: Denar moraš vložiti, da lahko potem zaslužiš!

»Pri svojem glasbenem ustvarjanju ne varčujem, ker na prvo mesto postavljam kakovost. Raje varčujem pri drugih stvareh,« je v pogovoru...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Vem, kako zaslužiti, zato si lahko privoščim reči tudi NE

»Ne glede na to, kaj boste počeli v življenju, morate vedeti, da vrednost denarja čez dve leti ne bo ista današnji,« je 46 mladim na...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) 14-letnik Jaka ve, koliko je vreden  

Jaka Krčovnik pod umetniškim imenom Jack on the Box bi bil rad poklicni youtubar. Na svojem kanalu ima skoraj 22 tisoč naročnikov....

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (finančna šola za najstnike) Samo 20 odstotkov služb je objavljenih na spletu!

To dejstvo je na prvi uri presenetilo tudi 71 osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so se nam med zimskimi počitnicami pridružili na...

MOJEFIN
Razno
Razno (5 nasvetov) Čudna odločba za prometni prekršek iz Italije. Naj jo plačam?

Odločbe o storjenih prekrških ne pridejo od policije ali redarstva, temveč od zasebnih agencij za izterjavo kazni. Njihova obvestila so...

MOJEFIN
Nakup
Pameten nakup Kitajci obdarili Vito z zapestnico. Toda zakaj?

Bralka Vita je nepričakovano po pošti prejela Cartierjevo zapestnico iz Kitajske. Te ni naročila, plačala ali si jo sploh želela....