Kam z denarjem v letu 2017
Kam z denarjem v letu 2017
  13.12.2016  |  22:00
Čas branja: 17 min
Ameriške delnice in delnice finančnih ustanov bodo v novem letu razlog za veselo kikirikanje vlagateljev. Vroče bodo tudi delnice Petrola pa naložbe v nepremičnine. Da ne boste kljuvali od jeze, si raje preberite napovedi 24 borznikov za leto, ki ga bo po kitajskem horoskopu zaznamoval ognjeni petelin.

Leto, v katero vstopamo, bo po kitajskem horoskopu zaznamoval ognjeni petelin. V tem letu bo več napetosti, več se bo šopirilo, kazalo moči, bolj bo »bojevito«. Ne bo se težko spreti. Tudi pred 60 leti se je v letu petelina zgodilo kar nekaj večjih sporov, recimo vietnamska vojna. Idealno bo za novega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se tudi rad »šopiri«, pojasnjuje Dušan Donko, poznavalec kitajske astrologije. Dodaja še druge plati petelina – leto prinaša optimizem, odprtost, napredek, inovativnost ... Zelo primerno bo za podjetništvo, le konec marca in v začetku avgusta se izogibajte naložbam, sicer se lahko znajdete v rdečih številkah. Čas bo odličen tudi za odplačevanje dolgov. Najbolje jih bo vrniti jeseni ali spomladi.

Kako pa bo z zaslužki? Finančni trg bo precej spremenljiv, možna je devalvacija kake valute. V prvi polovici leta, zlasti spomladi in poleti, se napovedujejo optimizem, navdušenje in želja po trgovanju, ozračje bo napeto in zapravljivo, kar bo dvigovalo vrednost delnic in projektov. V drugi polovici leta pa bodo ljudje nekoliko zadržani oziroma previdnejši. Zato lahko jeseni in pozimi pričakujemo upad vrednosti delnic. Na splošno bodo od druge polovice leta 2017 do leta 2022 uspešno trgovali previdnejši in konservativnejši vlagatelji. Ali to pomeni, da bo prihodnje leto zgolj uvod v pet let suhih krav za tvegane naložbe?

Največ zaslužkov je pričakovati v zabaviščni industriji, pa lepotni, industriji, vezani na energijo, elektriko, v letalskem prometu, transportu, telekomunikacijah, turizmu, priložnosti bodo v panogi finančnih storitev. Regijsko bosta vzhod in južni del Evrope na preizkušnji, saj bodo tu v letu 2017 nastale lažje težave. Priložnosti bodo dostopnejše na jugovzhodu in severu te regije. Tudi prihodnje leto bo bolj primerno za kratkoročne naložbe. Zato so naložbe v nepremičnine, zlato in druge žlahtne kovine primerne bolj za potrpežljive, saj zaslužkov v letu petelina z njimi ni pričakovati, še opozarja Donko, ki je podrobnejšo napoved objavil v Dao pratiki 2017.

Da se ne bi zanašali samo na horoskop, smo preverili napovedi še pri analitikih in upravljavcih premoženja. Odzvalo se jih je 24. In kaj pričakujejo?

NAPOVED BORZNIKOV ZA LETO 2017

Z delnicami do 10-odstotnih donosov

Kar 57 odstotkov analitikov in upravljavcev premoženja napoveduje, da se bo dalo največ zaslužiti na delniških trgih. Globalni delniški trgi in razviti trgi so po mnenju večine ta hip pošteno ovrednoteni, trgi v razvoju pa podcenjeni.

Primož Cencelj (na sliki) iz KD Skladov, letošnji naj upravljavec premoženja pri nas, je precej bolj kritičen od kolegov upravljavcev, pravi namreč, da so vsi trgi precenjeni. Zakaj? »Monetarna stimulacija je vodila v napihovanje vrednosti naložb. V preseku tržnih cen in analize temeljev poslovanja vidim določena materialna odstopanja. Rešitev je v tem, da realna ekonomija s svojo aktivnostjo ujame finančno,« komentira naj upravljavec premoženja.

Optimizem se bo kazal tudi v rasti tečajev desetih največjih svetovnih delniških indeksov. Borzniki večinoma napovedujejo krepitev do deset odstotkov. Več kot dve tretjini anketirancev pričakuje več kot 10-odstotno rast tečajev ruskega indeksa RTS, indijskega SENSEX, kitajskega FTSE China A50 in hrvaškega Crobexa. Na večini teh trgov se je tudi letos dalo zelo lepo zaslužiti. Zlasti uspešno je bilo leto (do 6. decembra) za ruski indeks RTS, ki je pridobil 42 odstotkov, brazilski (40 odstotkov), prek 10-odstotno rast sta dosegla tudi hrvaški in srbski indeks. Grafi preostalih indeksov, kot so nemški, kitajski in japonski, kažejo sicer na precej razgibano leto padcev in vzponov, vendar jih je večina izgube do začetka decembra skoraj nadomestila.

Regije 2017: zaslužki bodo v ZDA

Kar 42 odstotkov analitikov je prepričanih, da bo mogoče največ zaslužiti z ameriškim delnicami. Ameriški predsedniški cikel sicer kaže, da je bilo prvo leto mandata novega predsednika v povprečju podpovprečno. Ni pa to pravilo. Prvo leto mandata Baracka Obame je recimo ameriški indeks S & P 500 pridobil več kot 25 odstotkov. Bo podobno blagodejno na borzo vplival tudi Donald Trump? »Zelo verjetno bodo v ZDA delniški trgi dosegali relativno večje donose v primerjavi z Evropo in trgi v razvoju. To pa zaradi verjetne uvedbe napovedanih ukrepov novega predsednika, kot so povečanje proračunskih izdatkov za obrambo, deregulacija bančnega sistema, zniževanje davkov in povečanje investicij v infrastrukturo,« našteva Nikola Maljkovič (na sliki desno) iz Alte Invest.

Ti ukrepi bodo razlog za premik sredstev iz obveznic v delnice. »Ker pa se to po Trum­povi zmagi že dogaja, bo treba biti potrpežljiv in za nove nakupe počakati na morebitne popravke cen navzdol. Poleg rasti tečajev ameriških delnic bo močan dolar še dodatno pripomogel k donosom v evrih,« še dodaja.

Trenutni makroekonomski podatki podpirajo rast delniških tečajev v ZDA, se strinja tudi Luka Guštin (na sliki spodaj) iz družbe Vzajemci Skupina, opozarja pa: »Glede na to, da so indeksi presegli rekorde, na ZDA ne bi stavil. Za vsako korekcijo se prej ali slej izkaže, da je bila predzadnja.« Njemu se zdijo trgi v razvoju bolj privlačni od ZDA. Zaslužke vidi predvsem v Rusiji in okolici. »Ruski indeks RTS je ne glede na letošnjo rast zgodovinsko še vedno nizko. Podobno je tudi s ceno nafte in surovinami,« meni. Ob tem pa stavi na otoplitev odnosov med Rusijo in ZDA. »Od Trumpa bi, glede na predvolilne obljube, pričakoval boljše odnose med ZDA in Rusijo. Pri smernicah zunanje politike smo vajeni, da EU skoraj brez izjeme sledi ZDA. Sklep se torej ponuja sam od sebe. Vedno pa obstaja možnost, da ne bo sprostitve sankcij zoper Rusijo. Tudi zaradi tovrstnih političnih dejavnikov tveganja trgi v razvoju veljajo za bolj tvegane naložbe,« še opozarja.

Tretja najbolj privlačna je po oceni analitikov Evropa. »Zdi se mi zanimivejša od ZDA, saj so vrednotenja ugodnejša. Razmerje med tržno in knjigovodsko vrednostjo delnic evropskih podjetij je zgolj na 60 odstotkih enakega kazalca za ameriška podjetja. Poslovni cikel evropskih podjetij zaostaja za ameriškimi, saj so operativne marže na cikličnem dnu. K temu lahko dodamo še ugoden vpliv valutnega trga, kjer so zaradi močnega dolarja evropske delnice še privlačnejše,« pojasnjuje Uroš Vek iz KBM Infonda.

Kaj pa slovenska borza?

Analitiki ocenjujejo Slovenijo kot najmanj privlačno regijo v letu 2017. Vseeno pa delnicam, ki so bile do 1. decembra v indeksu SBI TOP (Krka, Petrol, Zavarovalnica Triglav, Gorenje, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije), napovedujejo v povprečju šestodstotno rast. Najbolj donosna bo Petrolova delnica, predvsem na račun sprostitve cen energentov. V povprečju naj bi pridobila 12 odstotkov. Sledita delnici Zavarovalnice Triglav in Luke Koper – za obe napovedujejo v povprečju osemodstotno donosnost. Delničarji Krke se bodo tudi v letu 2017 obrisali pod nosom, saj analitiki pričakujejo pocenitev za odstotek. Ta hip delnica kotira pri 54 evrih, letos pa je že izgubila 17 odstotkov vrednosti. Da je pri farmacevtu veliko negotovosti, kaže tudi zelo velik razpon ocen analitikov (od –25 do +30).

Analitiki kot zelo privlačno omenjajo tudi delnico Cinkarne Celje. »Delnica cinkarne je v primerjavi s tujo konkurenco za pol cenejša. Podjetje je zdravo, brez dolga, ima 26 milijonov evrov denarnih sredstev na računu. Cena glavnega izdelka, titanovega dioksida, se zvišuje, napovedi za naprej so ugodne. Največje tveganje so okoljski spori,« pojasnjuje Uroš Vek (na sliki desno spodaj) iz KBM Infonda, ki je tudi sam lastnik teh delnic.

Panoge 2017: vroče bodo finance

Kar 50 odstotkov analitikov napoveduje zaslužke z delnicami finančnih družb. »Delnice finančne industrije so poceni, dolgo časa je bil to nepriljubljen ciklični sektor,« omenja Damjan Kovačič iz KBM Infonda. Na donosnost teh delnic oziroma na neto obrestne marže bo blagodejno vplival predvsem dvig obrestnih mer ameriške centralne banke (Fed), kar naj bi se zgodilo do sredine decembra (in se še ni do konca redakcije, 9. decembra). Optimizem se namreč že kaže. »Tržne obrestne mere rastejo že od poletja. Donosnost 10-letne ameriške državne obveznice je zrasla za 100 bazičnih točk, na 2,4 odstotka. Podobno rastejo tudi inflacijska pričakovanja, ki so pri 2,6 odstotka precej nad Fedovo ciljno vrednostjo,« pojasnjuje Kovačič.

Kot drugo privlačno panogo analitiki omenjajo materiale in surovine. Glavni razlog za to vidijo v Trumpovih napovedih o spodbujanju infrastrukturnih projektov v ZDA. »Bojim se, da je optimizem glede drastične rasti povpraševanja po surovinah zaradi 'Trumpovega infrastrukturnega projekta', prevelik,« opozarja Sašo Šmigić (slika spodaj desno) iz KD Skladov in pojasnjuje: »Škarje in platno, vsaj kar zadeva surovine, v svojih rokah še vedno drži Kitajska in tako bo tudi v letu 2017. Če bodo nadaljevali stimuliranje gradbenega sektorja, večjih pretresov ne pričakujem. V nasprotnem primeru pa tudi morebitno novo povpraševanje ZDA ne bo preprečilo korekcije.«

Obveznice 2017: zaspano leto

Letos je v obvezniške sklade priteklo kar 52 milijonov evrov, od tega skoraj dve tretjini samo v februarju. Takrat so se svetovni borzni trgi v povprečju pocenili za 15 odstotkov. Vlagateljem pa je ta »pretres« pognal strah v kosti, zato so se umaknili v obveznice, ki veljajo za manj tvegane naložbe. Toda obveznice v iztekajočem se letu niso postregle s pretiranimi donosi. Tečaj 10-letnih slovenskih in nemških državnih obveznic se je letos okrepil za okoli tri odstotke. Ne glede na to pa so izplačane obresti na slovenske obveznice, ki zapadejo v letu 2026, prinesle še dodatne slabe štiri odstotne točke k skupni donosnosti, kar navsezadnje niti ni tako skromno. Vseeno se zlati časi za vlagatelje v obveznice iztekajo. Letos niso napovedni presežki na tem trgu, analitiki pa so obveznice označili kot drugo najmanj privlačno naložbo v letu 2017. »Obvezniški trg je v znamenju zviševanja obrestnih mer Feda in zviševanja inflacijskih pričakovanj. Če bo Trump izpeljal svoj načrt fiskalne stimulacije in znižanja davkov, prav veliko priložnosti na obvezniškem trgu ne bo. Ker pa menim, da bo njegov načrt razočaral, sem prepričan, da se bo med letom odprlo tudi nekaj novih nakupnih priložnosti,« pojasnjuje Primož Cencelj iz KD Skladov.

Kaj se bo dogajalo v prihodnosti, je nemogoče vedeti. So ocene in pričakovanja. Zato te napovedi jemljite kot take. Odsvetujemo vam lovljenje dna in vrhov. Držite se nasveta borznih mačkov: kupujte, ko vsi prodajajo, in prodajajte, ko vsi kupujejo. Pa še nekaj – pretekli donosi niso jamstvo za to, da se bodo ponovili.

LETOŠNJA SPREMEMBA TEČAJEV NA BORZAH TER NAPOVED 24 ANALITIKOV IN UPRAVLJAVCEV PREMOŽENJA DO KONCA LETA 2017
Viri: Bloomberg, lastni izračuni; vrednosti so v lokalni valuti

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenskih delnicah imamo več kot 30 tisočakov 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (svetovalnica) Jože ne ve, ali ima še vedno račun in delnice pri KDD. Kako naj preveri?

Z letom 2017 so imetniki vrednostnih papirjev morali te prenesti z registrskih računov. Kar 66 tisoč Slovencev tega še ni storilo....

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...