Vojna zvezdic: trojke in štirice vračajo udarec
Vojna zvezdic: trojke in štirice vračajo udarec
  16.02.2016  |  22:00
Čas branja: 4 min
Previdno pri vzajemnih skladih, ocenjenih z manj kot tremi zvezdicami, in naj vas pet zvezdic ne zaslepi, pogosto se namreč najdejo neobrušeni diamanti prav med skladi s tremi ali štirimi zvezdicami.

Marsikateri vlagatelj se od začetka leta drži za glavo, saj so borze krvavo rdeče. Vrednost svetovnega indeksa MSCI World se je sklatila za devet odstotkov, enako tudi vednost ameriškega indeksa S & P, nemškemu DAX pa je odpihnilo skoraj 14 odstotkov vrednosti (do 9. februarja). Trg je bil prenapet in zrel za korekcijo, slišimo od borznikov, ki so popravek cen navzdol napovedovali že nekaj časa. Borzni pretres se je poznal tudi pri donosnosti vzajemnih skladov. Kako zelo, smo preverili pri skladih, ocenjenih z zvezdicami.

shutterstock-359560856.1455609753.jpg.w.960px.jpg

Zvezdice in donosnosti

Če gledamo enoletno donosnost skladov, ocenjenih z zvezdicami, vlagatelji ne morejo biti preveč zadovoljni. Vrednost točk delniških skladov je v povprečju upadla za 14 odstotkov, obvezniških pa za odstotek. Še najslabše so se izkazali skladi, ocenjeni s petimi zvezdicami, katerih vrednost je v povprečju upadla za 16 odstotkov, obvezniških za pet.

Previdno pri vzajemnih skladih, ocenjenih z manj kot tremi zvezdicami, in naj vas pet zvezdic ne zaslepi, pogosto se namreč najdejo neobrušeni diamanti prav med skladi s tremi ali štirimi zvezdicami.

Enoletno obdobje je pogosto zelo slab kazalec, kakšni bodo rezultati sklada v priporočeni dobi vlaganja, ki je praviloma daljša od treh let. Kako je bilo torej v triletnem obdobju? Delniški skladi beležijo v povprečju 14-odstotno donosnost v zadnjih treh letih. Za skromnejšo donosnost je »odgovorna« predvsem korekcija v zadnjih mesecih. Temu je tudi pripisati, da se ustvarjene donosnosti obvezniških skladov približajo delniškim. Denimo v triletnem obdobju se je vrednost z zvezdicami ocenjenih obvezniških skladov okrepila za devet odstotkov. Najbolje so se izkazali skladi, ocenjeni s tremi, štirimi in petimi zvezdicami. V ospredju sta delniška sklada, ocenjena s štirimi zvezdicami, Raif­feisen Global Aktien in Franklin Templeton U.S. Opportunities, ki sta v povprečju ustvarila 46-odstotno donosnost. Vendar je pri tem treba povedati, da je število skladov, ki imajo štiri zvezdice, manjše in ne zajema tako širokega nabora naložbenih možnosti kot drugi ocenjeni skladi.

Zmagovalka farmacija

Da lahko sklade ocenimo in jim podelimo zvezdice, jih moramo prej razvrstiti v posamezne kategorije. Teh je 15; od tega je 10 delniških, dve obvezniški, dve kategoriji mešanih skladov in kategorija denarni sklad. In kaj kaže analiza donosnosti po kategorijah? Najbolje so se v triletnem obdobju izkazali delniški skladi, ki vlagajo v farmacijo in zdravstvo, saj so v povprečju pridobili 64 odstotkov. Sledijo skladi, ki vlagajo v Severno Ameriko (43 odstotkov v triletnem obdobju), ter skladi, ki vlagajo v globalne razvite trge (25). Najslabše so jo odnesli delniški skladi, ki vlagajo v evropske trge v razvoju (-35 odstotkov), v energijo, materiale in javno oskrbo (-28) ter v trge v razvoju (-14).

Če gledamo kratkoročno, torej enoletno obdobje, se močno čuti vpliv korekcije v zadnjih mesecih, saj so vse kategorije obarvane rdeče. Še najmanj se je vrednost znižala denarnim skladom (-0,3 odstotka) in obvezniškim (-1), ki vlagajo v evropske obveznice. Najbolj pa delniškim skladom, ki vlagajo v energijo, materiale in javno oskrbo (-26 odstotkov), trge v razvoju (-23) ter Azijo in Oceanijo (-20).

tabela-mf2-8.1455610144.jpg

V treh letih do 68 odstotkov

Preverili smo, kateri so bili tisti skladi, ki so v treh letih pridelali največ in najmanj zaslužka za svoje vlagatelje. Med najbolj uspešnimi skladi so bili skladi, ki so prejeli štiri ali pet zvezdic. Teh je bilo sedem od 14 kategorij. Najbolj donosen delniški sklad zadnjih treh let je med ocenjenimi skladi EEF Pharma z 68-odstotno rastjo, sledi FT US Opportunities s 60 odstotki, med globalno razpršenimi je še PF Global Select z 42 odstotki. Najboljši v svoji kategoriji, a z najslabšim donosom med najbolj donosnimi, so KD Vzhodna Evropa (30-odstotni upad vrednosti), Alta Energy (-15) in Perspektiva: Emergingstox (-8) (glej tabelo).

S 57-odstotnim donosom med najslabšimi

V stolpcu najmanj donosnih skladov prevladujejo skladi, ki imajo najmanj zvezdic, največ je skladov z eno zvezdico (devet od 15 kategorij). Večina najmanj donosnih skladov ima negativen predznak, a ne vsi. Opaznejša sta delniška sklada NLB Skladi - Farmacija in zdravstvo, ki je v treh letih pridelal 57-odstotno donosnost, ter AF US Relative Values s 13 odstotki.

Najgloblje v minusu na tri leta sta Ilirika Vzhodna Evropa (-41), NLB Skladi - Naravni viri (-40) in AF Emerging World (-26).

Kam torej z denarjem?

Če si pri izbiri skladov pomagate z zvezdicami, je treba biti previden predvsem pri skladih z manj kot tremi zvezdicami, hkrati pa se ne slepo zanašati, da pet zvezdic zagotavlja prihodnji uspeh. Pogosto se skriti nebrušeni diamanti najdejo prav med skladi s tremi zvezdicami. Donosnost naj ne bo med glavnimi razlogi za odločitev za nakup točk sklada. Saj veste, pretekle rasti niso jamstvo za prihodnje. Kako se prebiti skozi trenutno borzno dramo, pa si preberite v sosednjem članku z naslovom Do kod bo segel januarski borzni pretres?

17. marca bodo zasijale nove zvezde

Nove zvezdice bodo objavljene na spletni strani borza.finance.si/skladi, in sicer 17. marca, ko bo tudi dogodek 3. Dan mojih financ. Na dogodku bomo razglasili in nagradili najboljše upravljavce premoženja pri nas ter družbe za upravljanje. Več o dogodku na [mojefinance.finance.si] .

shutterstock-342055064.1455609755.jpg.s.960px.jpg

Novosti DZU v letu 2016

shutterstock-280420985.1455609758.jpg.n.960px.jpg

Alta Skladi: ALTA BRIC postaja GLOBAL EMERGING; ALTA BALKAN postaja fleksibilni mešani podsklad; ALTA GOODS bo od zdaj lahko vlagal tudi v sektor trajnih potrošnih dobrin; ALTA MONEY MARKET EUR se razširi, naložbena politika se dopolni.

KBM Infond: v drugi polovici leta načrtujejo optimizacijo skladov, saj zaradi prevzemov upravljajo več skladov podobnih naložbenih politik.

Alpen Invest: priprav­ljajo nov podsklad Alpen.CASH, ki bo premoženje nalagal v depozite in instrumente denarnega trga.

KD Skladi: letos bodo dodali nov podsklad, ki ga ne razkrivajo, uvajajo nov pristop finančnega svetovanja, prilagojenega posamezniku, lani so lansirali mobilno aplikacijo.

Triglav Skladi: ponudbo bodo nadgradili z novimi varčevalnimi načrti; prilagajali in dopolnjevali bodo zdajšnje produktne linije skladov, teh je 17, konkretno kako, pa ne razkrivajo.

Primorski skladi in NLB Skladi: letos ne pripravljajo novosti v ponudbi.

tabela-mf2-9.1455610255.jpg

tabela-mf2-10.1455610324.jpg

Kako ocenjujemo vzajemne sklade

Pri ocenjevanju vzajemnih skladov smo uporabili metodologijo Slo Fund Rating, ki sta jo razvila analitik Jan Koradin in finančni svetovalec Samo Lubej. Izračun upošteva nagrado na enoto celotnega tveganja sklada, največjo možno izgubo, ki ji je posamezni sklad v proučevanem obdobju izpostavljen. V končni oceni ima največjo vlogo ocena sposobnosti upravljavca doseganja nadpovprečnega donosa. Upošteva pa se tudi kontinuiteta doseganja nad- in podpovprečnega poslovanja. Sklade smo ocenili za triletno in petletno obdobje. Celotna metodologija je objavljena na [mojefinance.finance.si] .

Foto: Shutterstock

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...