6 vprašanj za Andreja Slaparja iz Zavarovalnice Triglav
6 vprašanj za Andreja Slaparja iz Zavarovalnice Triglav
  15.12.2015  |  22:00
Čas branja: 4 min
Sprašujemo predsednike uprav

Delnica Zavarovalnice Triglav (ZVTG) je po ocenah analitikov ugodno vrednotena, zanimanje malih vlagateljev pa še podžiga njihova dividendna politika. Dividenda donosnost je bila letos kar 10-odstotna. Izplačali so 2,5 evra bruto dividende, od tega je bila 1,25 evra izredna dividenda. »Gre za enkraten dogodek in je odsev izjemnih rezultatov skupine Triglav,« je pojasnil prvi mož zavarovalnice Andrej Slapar. V prihodnjih letih lahko pričakujemo, da bo družba za dividende namenila okoli tretjino čistega dobička, kar pomeni, da si lahko lastniki delnic obetajo okoli petodstotno dividendno donosnost, ocenjuje Damjan Kovačič iz KBM Infonda. Tržni položaj zavarovalnice je zanimiv, poslovanje stabilno, večjih naravnih nesreč, ki bi lahko vplivale na rezultate, zadnjih nekaj let, ni bilo. Se pa vse to lahko hitro obrne. Regijsko je zavarovalnica precej zaprta, saj ustvari kar 83 odstotkov zavarovalnih premij v Sloveniji, močan je tudi vpliv političnih odločitev pri razvoju zdravstvenih in pokojninskih zavarovanj, pravi Kovačič. Nekateri tudi menijo, da bi bil, če bi zavarovalnica dobila novega lastnika, zdaj ima namreč država dvotretjinski delež, potencial za družbo še večji. Se splača torej v nakup?

-MG-0492-2-resize.1449846667.jpg.o.240px.jpg
Foto: KBM Infond

Damjan Kovačič, upravljavec analitik, KBM Infond

1. Kako bi opredelili razmere na vaših ključnih zavarovalniških trgih? Kako sta tej vaši oceni prilagojeni strategija in poslovna politika na trgih, ki stavita na zmerno rast ob dvigu dobičkonosnosti?

Andrej Slapar: Zavarovalništvo se giblje v ciklih v odvisnosti od gibanja zavarovalnih premij, števila sklenjenih polic, konkurenčnosti trga ... Naših sedmih trgov v jugovzhodni Evropi ne moremo enačiti. Povsod je prisotna agresivna cenovna konkurenca, posebno vidna je na Hrvaškem zaradi liberalizacije zavarovanj avtomobilske odgovornosti. Z njo se srečujemo tudi v Sloveniji, kjer zberemo skoraj 83 odstotkov konsolidirane zavarovane premije. Razlikujejo se glede na splošne gospodarske razmere posamezne države, stopnjo razvitosti trga, tudi zakonodajo. Naši trgi so različno razviti, to kaže zavarovalna premija na prebivalca - v Sloveniji znaša 940 evrov, na Hrvaškem 265 evrov, v drugih državah nekdanje Jugoslavije pa od 70 do 120 evrov. V regiji je že opazna skromna gospodarska rast, z izjemo Hrvaške, kjer se nadaljuje recesija, in Srbije, ki je vanjo vstopila. Gre za počasen razvoj, toda regija ima potencial. Pomembno je, da se prilagajamo lokalnim značilnostim. S tem namenom tudi razvijamo holdinško družbo Triglav INT, ki je neposredna lastnica in nosilka upravljanja vseh zavarovalnic zunaj Slovenije.

2. Kako prepoznavna je Zavarovalnica Triglav med tujimi analitiki in upravljavci skladov? Katera so njihova najpogostejša vprašanja, kritike in predlogi?

Andrej Slapar: Postopoma postajamo zanimiva naložba v krogih institucionalnih vlagateljev, ne le iz Evrope in ZDA, temveč tudi iz Azije in arabskega sveta. Delež mednarodnih delničarjev v zadnjih letih vztrajno narašča, leta 2008 jih je bilo štiri odstotke, zdaj se gibljemo pri 17,5 odstotka. Na srečanjih povedo, da sta jim všeč naša jasna in ambiciozna strategija (»equity story«) in njeno dosledno izvajanje. Zanimajo jih naše poslovanje in načrti, kot so širitev v regiji in zunaj te, možni prevzemi ... Številnim pojasnjujemo tudi posebnosti trgov, na primer morebitne reforme na trgu pokojninskih in zdravstvenih zavarovanj.

3. Delnica Zavarovalnice Triglav bi bila precej bolj zanimiva za tuje institucionalne vlagatelje, če bi kotirala na bolj likvidnem borznem trgu. Ali na Triglavu razmišljate o morebitnem odkupu lastnih delnic?

Andrej Slapar: Naš cilj je maksimiziranje vrednosti družbe, kar dosegamo z uspešnim poslovanjem, učinkovitim obvladovanjem tveganj in čvrsto finančno stabilnostjo. Želeli bi si drugačnih razmer na kapitalskih trgih, predvsem večje likvidnosti naše delnice. A se zavedamo, da večji in bolj likviden trg avtomatično tega ne zagotavlja, ampak je za to treba med drugim zagotoviti večje število delnic. Odkup lastnih delnic bi lahko bil eden izmed možnih ukrepov, a mora imeti jasen namen. Za zdaj se zanj še nismo odločili, vsekakor pa bi predhodno potrebovali tudi pooblastilo skupščine. Ob tem bi želel poudariti dividendno donosnost naše delnice, ki je v zadnjih letih ena najvišjih pri nas.

Priporočilo Damjana Kovačiča: Kupi. »Delnica Zavarovalnice Triglav je še vedno privlačna naložba predvsem zaradi nadpovprečno visoke dividendne donosnosti, ki je za okoli 20 odstotkov višja od primerljive konkurence. Glede na druge ključne kazalnike poslovanja, kot so P/E (cena delnice/čisti dobiček na delnico), P/B (cena/knjigovodska vrednost), objektivno ne moremo govoriti o izraziti podcenjenosti delnice. Za lastnike delnice bo v prihodnjih letih ključno, ali bo lahko Zavarovalnica Triglav ob ekonomsko učinkovitem poslovanju končno začela dosegati hitrejšo organsko rast na ciljnih trgih v Sloveniji in na zahodnem Balkanu.«

Razkritje: Damjan Kovačič ni lastnik delnic Zavarovalnice Triglav. Delnice ima podsklad Perspektiva Emerging Stox, ki ga upravlja družba KBM Infond.

id-20151204-084631.20151211161946.jpg.o.240px.jpg

Peter Mizerit, vodja službe za upravljanje tveganj, Primorski skladi

1. Kako trenutno okolje nizkih obrestnih mer vpliva na donose naložb portfelja zavarovalnice?

Andrej Slapar: Tako kot večina zavarovalnic po svetu se že nekaj časa spopadamo z zelo zahtevnimi razmerami na kapitalskih trgih. Izrazito nizke kratkoročne in tudi dolgoročne obrestne mere ter povečana nestanovitnost na finančnih trgih prinašajo velike izzive. Donosi iz upravljanja obvezniških naložbenih razredov se znižujejo, kar zahteva nekoliko povečano izpostavljenost do bolj tveganih naložbenih razredov z višjo pričakovano donosnostjo, kot so delnice, nepremičnine in druge alternativne naložbe.

2. Kako boste v primeru dlje trajajočega obdobja nizkih obrestnih mer iskali možnosti večjih donosov?

Andrej Slapar: Nova regulativa Solventnost II z letom 2016 prinaša dinamičen pogled na naložbe zavarovalnic EU, kjer bo od tveganja posameznih naložb odvisna potreba po kapitalu. Bolj tvegane naložbe v portfeljih bodo avtomatsko pomenile tudi več potrebnega kapitala. Naložbena politika bo zato morala dosegati res optimalno razmerje med donosom in prevzetim tveganjem. Zavedamo se odgovornosti in dejstva, da upravljamo sredstva, ki so namenjena kritju obveznosti iz zavarovalnih poslov, zato varnost naložb ostaja na prvem mestu.

3. Ali zaradi ekspanzivne monetarne politike v zavarovalniški industriji opažate »hlastanje po donosu« (»reaching for yield«) oziroma pritisk na premik zavarovalniških portfeljev k bolj tveganim oblikam naložb?

Andrej Slapar: Kot rečeno, so se evropske zavarovalnice začele aktivneje ukvarjati z iskanjem naložbenih razredov, s katerimi bi lahko deloma ublažile upad iz naslova nižjih obrestnih prihodkov. Alternativne naložbe so lahko zanimive, pri čemer pa sta pri njihovi vključitvi v portfelj ključna ustrezna analiza in spremljanje, saj so navadno manj likvidne, asimetrija informacij pa večja. A dolžniški finančni instrumenti, kot so državne in podjetniške obveznice, bodo tudi v prihodnje razmeroma velik delež v sestavi naložb evropskih zavarovalnic. Posledično bo dalj časa trajajoče obdobje nizkih obrestnih mer vsekakor vplivalo na manjše donose iz naložb zavarovalnic.

Priporočilo Petra Mizerita: Drži. »Na splošno glede na trenutne razmere na borzah nisem preveč naklonjen povečevanju delniških naložb, zato priporočila Kupi ne bi dal, imajo pa slovenske delnice trenutno diskont v primerjavi s tujimi, zato tudi kakega posebnega razloga za Prodaj v tem trenutku tudi ne vidim.«

Razkritje: Peter Mizerit ni lastnik ZVTG, so pa skladi, ki jih upravljajo Primorski skladi.

slapar-andrej16.1449846665.jpg.w.960px.jpg
Andrej Slapar - predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Ljubljana Foto: Irena Herak

slapar-mf12-1

slapar-mf12-2

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenskih delnicah imamo več kot 30 tisočakov 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (svetovalnica) Jože ne ve, ali ima še vedno račun in delnice pri KDD. Kako naj preveri?

Z letom 2017 so imetniki vrednostnih papirjev morali te prenesti z registrskih računov. Kar 66 tisoč Slovencev tega še ni storilo....