Barbara, Tomaž in Nataša s hobiji do dodatnih evrov
Barbara, Tomaž in Nataša s hobiji do dodatnih evrov
  20.01.2015  |  22:00
Čas branja: 7 min
Barbara z učenjem zumbe toning in pilatesa ob svoji redni službi dodatno zasluži do 300 evrov na mesec, Tomaž s pisanjem bloga do 500 evrov, Nataša pa z izdelovanjem nakita, modnih dodatkov, voščilnic in podobnega do 150 evrov na mesec.

Po prazničnem decembru je pred nami spet januar in s tem čas, ki ga moramo nameniti pregledovanju letne bilance izdatkov ter prihodkov in si izoblikovati finančni načrt za leto 2015. Zagotovo je dobrodošel vsak dodaten zaslužek, vsak evro. Pri tem je najlepše, če počnemo stvari, ki nas veselijo, zraven pa za tovrstno storitev prejmemo še plačilo. Za vas smo izbrskali zanimive konjičke, ki združujejo ustvarjanje, zabavo, rekreacijo, gibanje in kot nagrado še zaslužek.

poljanec-barbara-xx.1421491763.jpg.o.240px.jpg
»Želim delati to, kar me zelo veseli, in pri tem imeti toliko prihodka, da pokrijem vse stroške, ter toliko zaslužka, da lahko nekoga povabim na pico,« pravi Barbara.

Direktorica, ki poučuje zumbo

Za vse energične in polne energije so športne dejavnosti logična izbira. Živahna in razgibana oseba je vsekakor 31-letna Barbara Poljanec, ki je zaljubljena v glasbo in gibanje. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Opravlja delo izvršne direktorice v podjetju, ki se ukvarja s prodajo biohrane, hkrati pa je prodajna predstavnica v Sloveniji za angleško podjetje, ki se ukvarja s shranjevanjem matičnih celic iz mlečnih zobkov. Ob svojem delu potrebuje ustrezen sprostitveni hobi, ki jo navda s svežo energijo in novo močjo. Leta 2009 je uresničila svojo dolgoletno željo, ki se ji je prej zaradi težje poškodbe sicer zdela popolnoma nedosegljiva, in opravila licenco za vaditelja skupinske vadbe ter pilatesa ter licenco za inštruktorja zumbe, ki jo je pozneje nadgradila še z licenco za zumbo toning oziroma zumbo z lahkimi utežmi. »Ko se kakšen dan malce težje spravim na vadbo, se vedno spomnim trenutkov po nesreči, ko sem bila priklenjena na posteljo in sem si želela le eno - gibati se.«

Tedensko izvaja štiri ure zumbe toning in dve uri pilatesa, ki so razporejene v večernih urah od ponedeljka do četrtka. Kadar ima čas, tudi teče, saj se pripravlja na svoj naslednji podvig - maraton. »Moj prihodek je odvisen od tega, koliko delam, kar se iz meseca v mesec zelo spreminja,« nam zaupa Barbara. Njen dodatni mesečni zaslužek od hobija se v zimski sezoni, od oktobra do marca, giblje do 300 evrov, v poletnih mesecih pa je manjši, saj je vadb malo ali pa jih sploh ni. Čistega zaslužka ji ne ostane veliko, saj mora poravnati dajatve, licenčnine, kupiti primerna oblačila ter poskrbeti za glasbo in dodatna izobraževanja. »Če potegnemo črto, bi seveda brez te pozitivne nule lahko preživela, brez vadb pa nikakor,« pojasni svojo strast do športa Barbara. Meni, da tovrstnega konjička ne bi mogla imeti za glavni vir dohodka, in sicer zaradi poškodb ter neustrezne ureditve pravnega sistema naše države, saj so dajatve previsoke. »Želim delati to, kar me zelo veseli in pri tem imeti toliko prihodka, da pokrijem vse stroške, ter toliko zaslužka, da lahko nekoga povabim na pico,« nam zaupa Barbara.

Tomaževi blogi

Tomaž Gorec je dinamična oseba. Rad počne več stvari hkrati in uspešno združuje poklicno življenje s svojimi interesnimi dejavnostmi ter z družino. »Po izobrazbi sem gradbeni tehnik. Delo, ki ga opravljam, pa nima nobene povezave z gradbeništvom.«

Tomaž je lastnik podjetja, ki je specializirano za optimizacijo spletnih strani (SEO - search engine optimization). Pravi, da ima kar tri hobije. Prvi je njegovo delo, ki ga z veseljem opravlja. Drugi so potovanja, saj zelo rad spoznava nove države, kulture in ljudi, hkrati pa goji ljubezen do narave in živali. Tretji pa je pisanje, ki mu zadnje čase posveča več pozornosti. S tem hobijem se ukvarja, da lahko svoja potovanja, izkušnje in izlete deli z drugimi ljudmi.

Ker je po naravi avanturist in rad raziskuje, so ga potovanja privlačila že v srednji šoli. Korenine te ljubezni izvirajo iz otroštva, saj je Tomaž kot otrok z očetom in mamo prepotoval vso Jugoslavijo in sosednje države. Prvo potovanje, ki ga je globlje zaznamovalo, je bilo leta 1989, ko je kot 19-letnik z bratom odpotoval v Turčijo in Irak. Za pisanje se je navdušil med prebiranjem popotniških knjig in rodila se je želja, da bi napisal knjigo o svojih potovanjih. Ustvaril je osebni blog na www.tomazgorec.si, kjer objavlja raznovrstne prispevke, večina pa jih temelji na potovanjih.»Pisanje je isto kot šport, več treniraš, boljši si. In jaz izkoristim vsak prost trenutek za trening,« pojasnjuje Tomaž, ki ima z vsakim napisanim člankom še večjo motivacijo za pisanje. Povprečno na teden napiše okoli štiri članke, ki jih objavlja na blogih ter na drugih spletnih straneh kot gostujoče članke

gorec-tomaz-xx.1421491761.jpg.o.600px.jpg
»Pisanje blogov je isto kot šport, več treniraš, boljši si,« pojasni Tomaž.

Zasluži z oglasi, ki so na blogu, hkrati pa na njem promovira svoje podjetje. Meni, da je s pisanjem bloga mogoče zaslužiti tudi do 500 evrov na mesec. »Pred kratkim sem se z neko gostilno dogovoril, da bom o njih napisal gostujoči članek za svoj blog in da mi bodo zanj plačali sto evrov in DDV. Poleg tega mi bodo dali brezplačno večerjo, jaz pa bom večerjo in gostilno opisal v članku ter ga objavil na svojem blogu,« nam zaupa Tomaž. In doda: »Seveda plačilo ne pomeni, da bom potem večerjo le hvalil, temveč bom napisal tako, kot jo bom resnično doživel, saj bi sicer moji blogi izgubili vrednost.« Ob tem Tomaž opozarja, da je nujno naslednje: predhodno poznavanje delovanja družabnih omrežij (Facebook, Google+, YouTube, Twitter ...), osnove SEO in veliko inovativnosti ter poguma. Dodaja še, da s pisanjem bloga ne boste zaslužili takoj, začetne mesece morate aktivno pisati in skrbeti za promocijo, in ko bo blog imel bralce, sledi vaš zaslužek. Pišete lahko o modi, kulinariki, zdravem življenju, otrocih ... o vsem, kar vas zanima in veseli. »Na svojem blogu sem objavil prispevek, v katerem sem pohvalil zelo dober apartma na otoku Krk. Lastnica mi je povedala, da je zaradi te objave dobila vsaj deset strank več. Če bi mi od teh pridobljenih strank dala 15-odstotno provizijo, bi zaslužil okrog 300 evrov,« pripoveduje Tomaž, ki s pisanjem bloga v letu 2015 upa na izvedbo projektov, ki bodo zajemali njegov hobi iz otroštva - popotovanja.

Nataša izdeluje nakit, modne dodatke ...

»Izdelujem nakit, modne dodatke, voščilnice, vabila, darilne škatlice in podobno,« z navdušenjem pripoveduje Nataša Cajzek. Ustvarjanje številnih unikatnih izdelkov iz papirja ter snovanje vedno novega nakita jo sprošča po napornem dnevu. Po izobrazbi je cvetličarka, trenutno pa je zaposlena v družinskem podjetju, ki se ukvarja z orodjarstvom in kovinoplastiko. Z izdelovanjem unikatnih izdelkov se ukvarja že pet let, in sicer trikrat do štirikrat na teden, najpogosteje zvečer, včasih pa tudi po službi. Pri tem ima popolno podporo partnerja in otrok, ki ji občasno tudi pomagajo. Ker ne hodi veliko na sejme in podobne dogodke, njen zaslužek ni velik - okoli 150 evrov v zimskih mesecih, poleti pa manj ali nič. Pri hobiju ne gre samo za zaslužek, saj si brez tovrstnega ustvarjanja ne predstavlja življenja. Pomembno ji je, da si pokrije stroške materiala in še kaj dodatno zasluži. Občasno ustvarja za posebne dogodke: oblikovala je nakit za izdelovalko povodcev in ovratnic za pse, ki so jih psi s ponosom predstavljali v njenem novem katalogu. »Zaslužek pri hobiju je povezan s kakovostjo in promocijo,« razlaga Nataša, ki si v letu 2015 želi, da bi jo spoznalo čim več ljudi, ki bi v njenih izdelkih prepoznali željo in strast do ustvarjanja.

cajzek-natasa-xx.1421491760.jpg.o.600px.jpg
»Z izdelovanjem unikatnih izdelkov se ukvarjam že pet let, in sicer trikrat do štirikrat na teden, najpogosteje zvečer, včasih pa tudi po službi,« razloži Nataša.

Morda ste nadarjeni za prodajo?

Sogovornica, ki je želela ostati anonimna, pa prodaja in promovira modni nakit prek spletne strani [www.nakit.si] . Po izobrazbi je sicer magistrica ekonomije, redno pa zaposlena v podjetju, ki ponuja pomoč strankam pri uporabi informacijskega sistema. Omenjena spletna trgovina je zaživela lani septembra. Odkar sodeluje s spletno trgovino, svoj čas vsak dan posveča promociji ter prodaji nakita, najpogosteje popoldne ali zvečer, veliko naredi tudi ob koncu tedna. »Spletna trgovina zahteva veliko vlaganja v trženje oziroma promocijo, zato čistega zaslužka še ni.« Spletna stran je od septembra ustvarila do 800 evrov prihodka, vendar se za zdaj še vse vlaga nazaj v promocijo, v letu 2015 pa pričakujejo do dva tisoč evrov priliva. Sogovornica navaja, da bo letos še več časa posvetila prodaji in rasti novonastalega podjetja, saj je po njenem mnenju njegova prihodnost nadvse obetavna.

Za vse sladokusce in sladkosnede

»Že kot otrok sem mami z veseljem pomagala pri izdelavi prazničnih dobrot, kmalu, okoli desetega leta, pa sem kar sama prevzela vajeti in od takrat je bila peka skoraj izključno v moji domeni,« nam zaupa sogovornica Katka. Po izobrazbi je sicer psihologinja, vendar je na svojem področju delala le krajši čas. Njena želja je bila spremeniti življenjski slog in početi to, kar ji velita srce in duša - peči sladke dobrote. Ima registriran svoj s. p. ([www.prisladkikatki.net]), dela pa tudi v trženju znanega slovenskega podjetja. Doma peče piškote, torte in sladice po naročilu, pri tem pa vedno znova išče nove ideje, izzive ter tehnike. Katka je svoj hobi spremenila v poklic in s tem v glavni vir zaslužka. Pri tej dejavnosti naravnost uživa, saj se ob peki sprošča in izraža vso svojo kreativnost. Njen zaslužek je odvisen od naročil, ta pa od posebnih dogodkov, kot so poroke, praznovanja, prazniki. Katka vsem, ki si želijo svoj hobi spremeniti v vir preživetja, svetuje, naj si drznejo uresničiti svoje sanje.

Pozor, za dopolnilno delo potrebujete vrednotnice

S 1. januarjem 2015 so začele veljati vrednotnice kot nova oblika dopolnilnega dela. Osebno dopolnilno delo lahko opravljate vsi, tudi upokojenci in študentje, vendar le kot fizične osebe. Z vrednotnico naročnik izvajalcu pokrije plačilo prispevkov, pri čemer ena vrednotnica pomeni en dan pokojninske dobe.

Če želite opravljati osebno dopolnilno delo, ga boste morali priglasiti prek spletnega portala AJPES ali pa osebno na upravni enoti. Seznam izvajalcev dopolnilnega dela bo javen. Naročniki dela pa boste na spletu ali upravni enoti dali svoje podatke ter izmed prijavljenih izbrali najustreznejšega kandidata, za katerega boste enkrat na mesec kupili eno vrednotnico, ki za mesec dni dela stane devet evrov. Sedem evrov gre za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, dva pa za zdravstveno zavarovanje. Delo lahko opravljate vse leto, vendar obstajajo omejitve zaslužka: letna omejitev je 5.948,64 evra, polletna pa 2.974,32 evra. Vse, ki ne boste prijavili osebnega dopolnilnega dela, čaka kazen do sedem tisoč evrov.

Kaj vse lahko opravljate kot osebno dopolnilno delo?

1. Dela, pri katerih je obveznost nakupa vrednotnice naročnikova:

• pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja, hiše, počitniške hiše in vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin;

• občasna pomoč pri kmetijskih delih;

• občasno varstvo otrok in pomoč starejšim, bolnim, invalidom na domu in spremstvo oseb, ki so potrebni nege;

• občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih in študijskih obveznosti;

• občasno prevajanje in lektoriranje;

• občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih;

• občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.

2. Dela, kjer mora vrednotnico kupiti izvajalec sam:

• izdelava izdelkov, ki jih je mogoče izdelovati na domu večinoma ročno ali po večinoma tradicionalnih postopkih, popravilo in prodaja izdelkov;

• izdelava izdelkov domače in umetnostne obrti, ki niso namenjene uživanju ali za stik z živili;

• nabiranje ter prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki;

• tradicionalno mletje žita, žganje apna in oglja ter njihova prodaja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...