6 nasvetov, če vas prizadenejo poplave
6 nasvetov, če vas prizadenejo poplave
  23.10.2014  |  22:22
Čas branja: 3 min
Letošnje leto je mokro kot že dolgo ne; padavine pa ne spravljajo v slabo voljo le ljubiteljev lepega vremena, temveč povzročajo prave naravne katastrofe; poplave vam lahko za vedno spremenijo življenje, zato se je treba pred njimi ustrezno zavarovati.

poplave-crna-vas-barje22-us.1413031004.jpg.o.600px.jpg
Foto: Urban Štebljaj

1. Pred kratkim nas je prizadela poplava. Škode pa najbrž ne bi bilo, če bi država oziroma občina sprejela ustrezne preventivne ukrepe za zavarovanje poplavno ogroženih območij z gradnjo protipoplavnih zadrževalnikov oziroma nasipov, na kar smo stanovalci že dalj časa opozarjali. Ali sta občina in država odgovorni za nastalo škodo?

Zelo dobro vprašanje, sploh ker na tem področju v Sloveniji tako rekoč ni sodne prakse. A vendarle - gledano z vidika odškodninskega prava, obstaja pravni temelj, ki bi lahko bil podlaga za odškodninsko odgovornost države. Državni organi morajo namreč po zakonu izpolnjevati svoje dolžnosti; čim jim zakon denimo nalaga gradnjo protipoplavnega zadrževalnika, pa tega ne zgradijo, gre za protipravno ravnanje države, in sicer zaradi opustitve ravnanja, ki ga je dolžna opraviti. Če je občanom zaradi te opustitve nastala škoda, je povsem jasno, da bi država morala odgovarjati za tako nastalo škodo.

2. Ob nedavnih hudih poplavah v Sloveniji sem se tudi sam zamislil nad vsem skupaj. Imam namreč nezavarovano počitniško hišo v bližini Ribnice na Dolenjskem. Tokrat se je dobro izteklo, ampak bojim se, da je ob naslednjih poplavah ne bom tako dobro odnesel. Zato sem se odločil, da bom hišo zavaroval. Kaj mi svetujete pri sklepanju pogodbe, na katere stvari naj bom še posebno pozoren?

Največja napaka, ki jo lahko pri sklepanju zavarovanja za nepremičnino storimo, je, da se zadovoljimo z neko splošno pavšalno odškodnino v primeru nastale škode, tako da zadovoljimo le psihološki moment varnosti. Sklenemo recimo osnovno zavarovanje za hišo, za katero plačujemo sto evrov na leto, vendar pa kmalu ugotovimo, da gre za slabo pogodbo, ki nam ne krije tiste najbolj pogoste škode ob morebitnih elementarnih nesrečah ali pa jo krije s prenizko vsoto. Zato vam toplo priporočam, da si vzamete čas in se pri zavarovalnem agentu zadržite najmanj dve uri ter se pozanimate o vseh podrobnostih zavarovanja. Izrecno mu omenite, da želite nepremičnino zavarovati proti poplavam, in to za primerno vsoto. Raje znižajte zavarovalno vsoto za nekatere druge škodne dogodke, recimo za eksplozijo, in jo povišajte za poplave. Kot vem, se osnovno zavarovanje pred vodnimi ujmami giblje od dva do tri tisočake, kar ni ravno veliko.

3. Katastrofalne poplave na Dolenjskem so mi povzročile velikansko gmotno škodo. Čeprav sem imel nepremičnino zavarovano zoper elementarne nesreče in sem vsako leto tudi plačeval zavarovalno premijo, sem doživel še en šok, saj mi je zavarovalnica sporočila, da bom za škodo, ki sem jo ocenil na več kot 40 tisoč evrov, dobil le pet tisoč evrov zavarovalnine. Ali se lahko zaradi tega komu pritožim?

Poznam premalo dejstev v zvezi z zavarovalno pogodbo, ki ste jo podpisali, da bi vam lahko v popolnosti svetoval. Vendar pa sumim, da je težava v vsebini zavarovalne pogodbe, ki je morda pred podpisom niste najbolje prebrali. Zavarovalne pogodbe za nepremičnine navadno vključujejo precej visoka izplačila zavarovalnin za nekatere elementarne nesreče - denimo potres, požar, eksplozijo -, medtem ko ta izplačila v primeru poplav navadno niso posebno visoka, razen če zavarovalnemu agentu ob sklepanju zavarovanja izrecno ne omenite, da želite nepremičnino še dodatno zavarovati pred poplavami. Vsekakor pa vam svetujem, da na zavarovalnico naslovite uradni zahtevek za pojasnilo njihove ocene škode.

4. Zanima me, ali so v zavarovanje hiše pred poplavami vključene tudi premičnine v hiši, recimo nakit, vredne slike, akustične naprave.

Ne, premičnine navadno niso vključene. Številni zavarovalci sicer zmotno mislijo, da s tem, ko zavarujejo hišo, obenem zavarujejo tudi predmete v njej. A to ne drži. Če nepremičnino recimo zavarujete zoper elementarne nesreče za sto tisoč evrov, pa vam poplave uničijo številne premičnine v njej - dragocene slike, drage akustične naprave, zlatnino, kurilno napravo -, se lahko za odškodnino za omenjene predmete obrišete pod nosom, če jih niste posebej zavarovali. Pametno je, da najprej sami ocenite, koliko so premičnine, ki jih imate v stavbi, dejansko vredne in jih potem zavarujete do te vsote.

5. Pred kratkim so mi poplave zalile hišo, zdaj pa imam težave, ker ne vem natančno, na katere podrobnosti je treba paziti pri postopku prijave škode zaradi poplave.

To je sicer odvisno od notranjih aktov zavarovalnice, pri kateri imate nepremičnino zavarovano. Nastalo škodo najprej fotografirajte. Seveda je pomembno tudi to, da preprečite nadaljnje nastajanje škode oziroma začnete sanacijo in shranite poškodovane predmete. Potem nastalo škodo prijavite zavarovalnici. Največkrat lahko to storite že z izpolnitvijo obrazca na njeni spletni strani. Škodo lahko prijavite tudi po e-pošti ali po telefonu.

6. Kupil sem stanovanjsko hišo v Ljubljani. Ker je prejšnji lastnik hišo zavaroval pred elementarnimi nesrečami z razmeroma visoko premijo, me zanima, ali velja zavarovanje tudi zame kot novega lastnika.

Pri spremembi lastništva nepremičnine preidejo pravice in obveznosti zavarovalca po samem zakonu na pridobitelja, razen če zavarovalna pogodba ne določa kaj drugega. Svetujem vam, da se o vsebini zavarovalne pogodbe za stanovanjsko hišo pozanimate pri prodajalcu. Navadno velja, da zavarovanje preide na novega lastnika in vam v zvezi s tem ni treba storiti ničesar - seveda pa morate plačevati zavarovalno premijo.

Članek je bil objavljen v oktobrski številki revije Moje finance.

Več o vsebini iz novih Mojih financ preberite na tukaj

kazalo-okt-2014.1413363339.jpg.o.240px.jpg

Boštjan J. Turk je direktor Inštituta za civilno in gospodarsko pravo.

Preberite tudi:

21.01.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...

MOJEFIN
(Finančna šola za najstnike, 4. dan) Mladi v šoku, ko so slišali, koliko stane vzdrževanja avta

Ko so mladi na Poletni finančni šoli slišali, koliko jih stane nakup avtomobila in potem še vzdrževanje, so bili skorajda brez besed;...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...