Razkrivamo banke
  23.10.2013  |  09:04  1
Čas branja: 11 min
Po izboru revije Moje finance je letos najugodnejša banka po 16 bančnih storitvah za fizične osebe Delavska hranilnica; sledita ji DBS in Hranilnica Lon, ki si delita drugo mesto; četrta je lanska zmagovalka BKS; kot že lani se je tudi letos kot najmanj ugodna izkazala SKB, ki ji družbo na koncu lestvice dela Banka Koper; mimogrede, nekatere banke so cene posameznih storitev od lani krepko zasolile.

Članek je bil objavljen v septembrski številki revije Moje finance; banke so posredovale podatke med 20. in 29. avgustom.

Letošnje ocenjevanje sta zapletli likvidaciji Factor banke in Probanke, ki smo ju morali odstraniti z lestvice; zanimivo je, da bi se glede na ocenjene bančne stroške obe uvrstili precej visoko. Bančni stroški so seveda pomembni, a še zdaleč niso edino, kar šteje; o tem, na kaj sta bila pozorna pri izbiri svoje banke, smo se pogovarjali s Tino Pirc, povsem običajno uporabnico bančnih storitev, in Igorjem Mujdrico, osebnim finančnim svetovalcem; skupno jima je to, da imata oba že tudi izkušnje z zamenjavo banke

Pri banki mi je najpomembneje, da je moj denar na varnem, da bo jutri še tam,« pravi Tina Pirc, še nekoliko pod vtisom zadnjih dogodkov na slovenskem bančnem prizorišču. Jamstveni shemi ne zaupa povsem, doda, in z zanimanjem pričakuje razplet za komitente Factor banke in Probanke. Dolga leta se z banko sploh ni ukvarjala. »Imela sem račun pri eni izmed največjih pri nas, ko pa sva s partnerjem zaradi gradnje hiše potrebovala posojilo, sva se vendarle nekoliko razgledala. Takoj sva ugotovila, da je bila najina banka obupno neprilagodljiva. Pred odobritvijo niti ne grozno visokega stanovanjskega hipotekarnega posojila so hoteli predračune za vsak izdatek pri gradnji. To naju je razjezilo, saj naju je motilo, da z denarjem, ki bi ga redno vračala in pošteno preplačala, ne moreva prosto razpolagati. Poznam tudi primer, ko je znanec zaradi tega - predračune je zaradi časovne stiske moral zbrati na hitro in zato ne dovolj premišljeno - pri stroških gradnje potegnil kratko,« se je razgovorila Pirčeva. Na drugi banki, gre za banko v tuji lasti, so bili bolj prilagodljivi. Poleg tega ji je všeč varnostni dostop do elektronske banke (generator gesel), saj ji omogoča uporabo spletnih bančnih storitev kjerkoli in kadarkoli in tudi v zvezi z varnostjo nima pomislekov.

nogice-ss.1379094370.jpg.o.600px.jpg

»Bančni stroški so seveda pomembni, vendar pa gre po drugi strani za razmeroma majhne zneske. Pravzaprav mi je pomembnejše zadovoljstvo s celotno storitvijo,« pojasnjuje sogovornica, ki pa bi banko brez pomisleka zamenjala, če bi ta naredila napako, nato pa bi se izmotavala in je ne bi hotela popraviti. »No, pa tudi provizija za dvig gotovine na bankomatih drugih bank mi gre zelo na živce, a zaradi tega nisem pripravljena iti drugam,« dodaja Tina Pirc.

Najbolj opazne skoke navzgor sta v zadnjem letu dosegli Banka Celje, ki se je z 18. povzpela na deveto mesto, in DBS, ki se je s sedmega premaknila na drugo mesto.

Pri izbiri banke si vzemite čas!

Osebni finančni svetovalec Igor Mujdrica doslej svojih bančnih zadev ni urejal le pri eni banki, zdaj pa se je odločil, da le presedla. »Sicer že dolga leta uporabljam storitve pri različnih bankah - od depozitov in posojil do plačil ter nakazil -, tokrat pa bom, končno, prvič le zamenjal banko, na katero bom prejemal tudi prihodke,« nam je zaupal Mujdrica. Svojih odločitev o banki ne veže na trenutne akcijske ponudbe, ampak ga zanimajo dolgoročno sodelovanje, hitra odzivnost, mobilnost, nasvetnost, posvečanje posameznikovemu položaju in dejansko iskanje rešitev. »Celostna storitev torej, ki jo posameznik navsezadnje ne le pričakuje, ampak tudi plačuje,« razmišlja Igor podobno kot Tina.

Na kaj vse je treba biti pozoren pri izbiri banke? »Predvsem se moramo zavedati, da so te izredno pretkane v trženjskih aktivnostih pridobivanja komitentov. Nikakor ne smemo pozabiti, da posamezniku ni treba zamenjati banke v celoti, da bi bil deležen njenih najboljših ugodnosti,« opozarja Mujdrica. Ne glede na redno objavljeno ponudbo bank so še vedno pogajanja tista, ki na koncu odločijo, kakšne pogoje bomo od banke dobili.

Zdi se namreč, da se ljudje za banko odločajo predvsem na podlagi posamezne storitve, ki jo potrebujejo in pri kateri je banka v tistem hipu najugodnejša. Denimo zaradi visoke obrestne mere za depozite, v katere so v zadnjih letih številni pospravili svoje prihranke. Zadnji dogodki s Factor banko in Probanko - obe sta imeli zelo visoke obrestne mere za depozite -nas učijo, da se na to ni dobro preveč zanašati, še več, pogosto prav banke v težavah zvišujejo obrestne mere, da bi si povečale količino sredstev.

Za več kot 0,5 odstotne točke se je od lani v povprečju znižala obrestna mera za enoletno vezavo več kot pet tisoč evrov.

Kratek in jedrnat komentar Mujdrice se glasi: »Navajam primer: leta 2010 je Probanka javno razglašala takole: 'Samo banke z zdravo osnovo ter jasno zastavljenimi cilji so v teh težkih časih pripravljene ponuditi svojim komitentom visoke obrestne mere za depozite.' Izredno nezdravo oglaševanje z neslutenimi posledicami.«

fb mf
Spremljajte nas tudi na FB.

Sam je za izbiro banke in skrben pregled porabil veliko časa, da je na koncu dobil vrhunsko à la carte storitev. Čeprav je postopek zamenjave banke danes veliko lažji kot nekoč in tudi finančni strokovnjaki zamenjavo pogosto svetujejo, ni vse tako preprosto, kot se sliši. »Zasledimo lahko preveč birokracije, administracije in potrebnega prizadevanja strank, čeprav lahko osebno potrdim, da za to ni potrebe. A zahtevni časi, v katerih živimo, zahtevajo nič manj zahtevne stranke; le tako se bodo storitve lahko razvijale in postale javnosti bolj poznane,« je prepričan Igor Mujdrica.

Naš izbor praznuje prvo petletko

Tudi zato smo pri Mojih financah že peto leto zapored ocenili stroške nekaterih bančnih storitev, za katere verjamemo, da jih stranke zelo pogosto uporabljajo. Storitve ocenjujemo tako, da cene razvrstimo od najnižje do najvišje, banki pa pripišemo mesto, ki jo za posamezno storitev doseže. V tabeli si lahko ogledate vrednosti posamezne storitve in tudi mesto, ki ga je banka za navedeno storitev dosegla. Končni seštevek točk je povprečje mest, ki jih je posamezna banka dosegla (izjeme so opisane v posebnem okviru).

Ocenili smo mesečno nadomestilo vodenja standardnega osebnega računa, ki ga ima skoraj vsak, in še nekaj drugih nadomestil - za dvig gotovine na bančnih avtomatih doma in v tujini, uporabo spletne banke ter preklic in zamenjavo ukradene kartice. V pregled smo uvrstili tudi nekaj ocen s področja različnih provizij v plačilnem prometu ter v zvezi s stroški pridobivanja in izkoriščanja limita.

pirc-tina3-ih.1379094371.jpg.o.600px.jpg
»Pri banki mi je najpomembneje, da je moj denar na varnem, da bo jutri še tam,« pravi Tina Pirc.

Dodali smo dve proviziji - za eksterno plačilo zneska nad tisoč evrov pri bančnem okencu in prek spletne banke. V pregled smo ju umestili tudi zaradi predloga bralke, ki nas je opozorila, da nekatere hranilnice, ki so sicer med najbolj ugodnimi, za plačevanje večjih zneskov zaračunavajo visoke provizije, čeprav so za zneske do tisoč evrov sicer najugodnejše. Meni, da je, čeprav tolikšne zneske razmeroma redko plačujemo, le pri kakšnih večjih nakupih ali popravilih dobro vedeti, kje vam bodo že tako velike zneske dodatno zasolili. Kot lahko vidimo, razhajanj pri plačilih prek spletne banke ni, pri bančnem okencu pa najdemo precejšnje razlike, k sreči le pri nekaj bankah (Delavski hranilnici, Hranilnici Lon, Hranilnici Vipava, PBS in Sberbank).

Zanimajo nas še obrestne mere za depozit ter potrošniško in hipotekarno stanovanjsko posojilo. V prvem primeru smo primerjali znesek obresti, ki bi jih prejeli po koncu vezave, če bi na banko položili depozit 5.001 evro za obdobje do 365 dni, v drugih dveh pa višino mesečnih obrokov. Znesek obresti za depozite smo izračunali po enotni formuli. Potrošniško posojilo z nominalno obrestno mero v vrednosti tisoč evrov bi kot komitent odplačevali šest mesecev. Stanovanjsko posojilo s spremenljivo obrestno mero v višini 50 tisoč evrov bi najeli za 15 let, zavarovali pa bi ga s hipoteko.

Podatki v tabeli so iz obdobja med letošnjim 20. in 29. avgustom, ocenjevane storitve pa so namenjene fizičnim osebam. Poudariti je treba, da v ocenjevanju nismo upoštevali ugodnosti za nekatere skupine prebivalstva, recimo študente in upokojence, kot tudi ne cen v okviru posameznih produktnih paketov.

Opažamo, da imajo nekatere banke precej razvejeno paketno ponudbo, kar nekatere storitve občutno poceni, enako velja za storitve v okviru spletnega bančništva. Tudi obrestne mere pri spletnih bančnih storitvah so marsikje precej ugodnejše.

Razvrščanje izjem

banke2.jpg.o.240px.1379095747.jpg

Prvi izjemi, za kateri bralcem dolgujemo pojasnilo, sta BKS in Sberbank, ki v ponudbi nimata potrošniških posojil z nominalno obrestno mero, ampak je ta sestavljena iz šestmesečnega EURIBOR in pribitka. Kljub zavedanju, da ti vrsti obrestovanja nista primerljivi, smo podatke omenjenih bank v zvezi s potrošniškim posojilom vseeno umestili v preglednico. A pozor, gibanja referenčne obrestne mere EURIBOR vnaprej ni mogoče napovedati, zato se lahko obroki zvišajo, je pa tudi res, da v šestmesečnem obdobju, kolikor znaša "naše" potrošniško posojilo, ne pričakujemo prav velikih sprememb.

Druga izjema je znova banka Sparkasse, ki nam dosledno ne posreduje podatkov o višini mesečnih obrokov za potrošniško in stanovanjsko hipotekarno posojilo, ker naj bi obrestno mero in druge pogoje posojila določala izključno individualno.

Zato smo ocenjevanje BKS, Sberbank in Sparkasse, tako kot vedno, nekoliko prilagodili. Njihovo povprečje točk smo določili tako, da smo izračunali, kolikšno bi bilo to povprečje, če bi bila posamezna banka po tej storitvi najugodnejša oziroma najmanj ugodna. Pri vseh treh bankah smo nato vzeli srednjo vrednost med obema skrajnostma. V primeru ene skrajnosti (5,06 točke) bi BKS Bank namesto četrtega osvojila drugo mesto, v drugi skrajnosti pa bi bila peta (6,25 točke). Končna uvrstitev Sberbank bi v najboljšem primeru (9,44) ostala enaka, v drugem primeru (10,63 točke) pa bi bila na 13. mestu. Sparkasse se je s 7,81 točke uvrstila na šesto mesto in bi v najugodnejšem primeru (6,63 točke) zasedla peto mesto, po najmanj ugodni oceni pa bi bila deveta.

Spremljajte svoje bančne stroške

V tabeli so navedene tudi povprečne vrednosti posamezne storitve; preverite lahko, ali cene storitev, ki jih najpogosteje uporabljate, segajo daleč nad povprečje. Po primerjavi lanskih in letošnjih povprečij smo opazili, da so nekatere banke cene posameznih storitev od lani krepko zasolile. Tako se je precej podražila povprečna provizija za dvig gotovine na bankomatih v tujini, še bolj pa povprečno nakazilo 500 evrov prek spletne banke na račun v Nemčiji. Tudi povprečni stroški odobritve izrednega limita v višini 500 evrov so občutno višji kot lani. Pocenila se je povprečna provizija za plačilo sto evrov z direktno obremenitvijo. Dobra novica je tudi, da sta povprečna mesečna obroka za potrošniško in tudi hipotekarno stanovanjsko posojilo povsem primerljiva z lanskima, a veselje pokvari dejstvo, da se je za več kot 0,5 odstotne točke znižala povprečna obrestna mera za enoletno vezavo več kot pet tisoč evrov.

mujdrica-igor4-us.1379094367.jpg.o.240px.jpg
»Posamezniku ni treba zamenjati banke v celoti, da bi bil deležen njenih najboljših ugodnosti,« opozarja Igor Mujdrica.

Dve banki manj na lestvici

Medtem ko smo letos ocenjevanju dodali dve proviziji, pa smo morali nekaj dni pred koncem redakcije z lestvice izbrisati dve banki. Factor banka in Probanka sta se prejšnji teden znašli na naslovnicah zaradi uvedbe nadzorovane likvidacije. Na obeh bankah sicer trdijo, da se za komitente pogoji poslovanja ne bodo spremenili - to zlasti skrbi varčevalce z depoziti.

Z lestvice smo ju izločili, saj ne smeta več niti ponujati niti odobravati novih poslov, denimo posojil, čeprav naj bi plačilni promet na obeh še vedno tekel kot doslej.

Pri uvrstitvah na lestvico se je glede na lani zgodilo kar nekaj večjih skokov in upadov, vendar pa moramo tudi opozoriti, da smo lani ocenili 20, letos pa le 18 bank.

Letos drugouvrščena DBS je napredovala z lanskega sedmega mesta. Abanka, ki je bila lani na 11. mestu, se je letos povzpela na peto, precej na boljšem kot lani sta tudi Banka Celje in NKBM. Osmoljenka je lanska zmagovalka BKS Bank, ki je zaradi dviga cen zdrsnila na četrto mesto, pri drugih pa večjih upadov ni zaznati. Za eno mesto so nazadovale Raiffeisen, Sberbank (nekdanja Volksbank), banka Hypo ter Hranilnica Vipava, ki ne ponuja spletnega bančništva, zaradi česar se pri številnih storitvah znajde na repu lestvice. Če si pri tem dovolimo še drobno opazko - Vipavcem znova polagamo na srce, naj vendarle že posodobijo svojo spletno stran, saj takšna, kakršna je, ne služi ničemur. Omeniti moramo tudi, da na lestvici ni več banke KD, ki jo je lani jeseni pripojila Factor banka, Volksbank pa je od januarja letos v lasti ruske Sberbank in na trgu od takrat nastopa pod tem imenom. Opažamo tudi, da so razlike v zbranih točkah med zadnjimi petimi bankami na lestvici zelo majhne.

Preverili smo še, kaj se je na naši lestvici spremenilo od leta 2009, ko smo banke ocenjevali prvič. Tudi takrat je bila vodilna na lestvici Delavska hranilnica, sledili sta ji Sparkasse in Hranilnica Lon. Med bankami, ki so se najbolj povzpele na lestvici, pa so Raiffeisen, Gorenjska banka ter Abanka; prva je skočila za šest mest, drugi dve pa po pet mest. Padci so bili nekoliko večji; največjega sta doživeli banka Hypo in SKB, prva je za osem mest, druga pa za sedem mest nižje kot leta 2009.

Letošnji izbor najugodnejše banke je torej že peti po vrsti in glede na odzive bralcev smo z njim marsikoga spodbudili k premisleku, ali je smiselno vztrajati pri banki, ki ne izpolnjuje posameznikovih pričakovanj.

Ob dogodkih v minulem tednu so na spletni strani finance.si izvedli anketo, ki je pokazala, da skoraj 56 odstotkov od 449 sodelujočih razmišlja o zamenjavi banke. Upamo, da bo naš izbor pri odločitvi marsikomu koristil, sploh pa je danes postopek zamenjave banke že kar preprosta zadeva. Želimo vam, da bi se dobro odločili!

banke1.1379094483.JPG.o.600px.1379094533.jpg

Kako banke vidijo same sebe

Banke smo pozvali, naj same naštejejo po tri ugodnosti, ki po njihovem mnenju naredijo njihovo ponudbo zanimivejšo v primerjavi s konkurenco. Številne med njimi kot takšno prednost navajajo brezplačne dvige gotovine v Sloveniji in državah EMU (DBS, Sberbank, Raiffeisen, Hranilnica Lon, BKS, Sparkasse, Delavska hranilnica) ter brezplačno uporabo spletne banke (Sberbank, BKS, Sparkasse), nekatere so omenile nizke provizije pri storitvah plačilnega prometa (Delavska hranilnica, Hranilnica Vipava).

Naj omenimo še nekaj zanimivejših bančnih možnosti. NLB ponuja komitentom sklop storitev finančnega svetovanja, pri katerem stranke dobijo celosten pregled in oceno svojih osebnih financ. Omenili so tudi nakupe na obroke s plačilnimi karticami, prav tako v Abanki. Poleg tega Abanka priporoča varčevalno storitev, kjer se na varčevalnem računu zbira drobiž, ter družinski paket, ki družinskim članom omogoča izbiro različnih ugodnosti, opozorili pa so še na možnost nakupa investicijskega zlata.

Pri DBS svojo prednost vidijo v posredovanju premoženjskih in življenjskih zavarovanj, Sberbank pa poudarja svojo ponudbo paketnih transakcijskih računov. Tudi Hranilnica Lon je med prednosti uvrstila pakete dobrodošlice, ki združujejo različne ugodnosti, medtem ko Raiffeisen omogoča paket za plačilo položnic brez provizije.

V Banki Koper so se pohvalili z najvišjo bonitetno oceno med slovenskimi bankami, omenili pa so še tako imenovane zelene poslovalnice - vse svoje poslovalnice so prenovili tako, da lahko komitenti bančne transakcije podpisujejo elektronsko in se tako izognejo uporabi papirja; te transakcije so tudi nekoliko cenejše od klasičnih. Banka Celje omogoča posojila mladim do 35 let, ki imajo zaposlitev za določen čas, omenili pa so tudi sredo kot dan, ko komitenti upokojenci za poravnavo svojih finančnih obveznosti prek UPN pri bančnem okencu plačujejo manj (0,59 evra namesto 1,7 evra). SKB poudarja pošten ter zanesljiv partnerski odnos, med ugodnostmi pa ima možnost osebnega bančništva, ki omogoča komitentom, da bančno ponudbo prilagodijo svojim potrebam.

Gorenjska banka omenja individualno obravnavo komitentov pri najemanju posojil, zahteve za te pa niso pogojevane z dodatnimi produkti banke. PBS se pohvali s široko mrežo poslovalnic in ugodnim delovnim časom - bančne posle je mogoče opraviti na vsaki enoti pošte, izplačilo sredstev pa je možno tudi na domu. Unicredit stavi na pestro paketno ponudbo in brezplačno zavarovanje, ki ga pridobijo imetniki plačilno-kreditne kartice.

NKBM ima svojo ponudbo izboljšano s klasično in virtualno predplačniško kartico, s katero imetnik porabi le toliko, kolikor predhodno naloži nanjo; omenili so še mobilno spletno banko, ki je brezplačna (plača pa se prenos podatkov mobilnemu operaterju). BKS ponuja stanovanjska posojila v obliki kreditnih paketov, kjer si lahko posojilojemalec sam oblikuje svoj paket ugodnosti, urediti pa je možno tudi postopno najemanje posojila v skladu z napredkom del pri gradnji. Sparkasse je med svoje prednosti uvrstila limit z redukcijo - limit se vsak mesec zmanjša za vnaprej dogovorjeni znesek.

V e-banki le vsak četrti uporabnik

banke3.jpg.o.240px.1379095679.jpg

Največji delež uporabnikov spletne banke med svojimi komitenti (fizičnih oseb) ima banka Hypo. Kot ugotavljamo v zadnjih letih, banke po različnih poteh poskušajo povečati število uporabnikov spletnega bančništva. Stroški številnih storitev so nižji, če jih opravimo prek spleta; na primer, eksterno plačilo sto evrov z UPN-obrazcem nas bo pri bančnem okencu v povprečju stalo 1,63 evra, prek spletne banke pa le 0,34 evra. Če vzamemo, da na mesec izvedemo vsaj pet plačil za različne stroške, se razlike nabere že za skoraj 6,5 evra, na letni ravni pa že več kot 77 evrov, pri čemer seveda ne štejemo večjega udobja, saj nam ni treba stati v vrsti pred okencem.

Delež uporabnikov spletnega bančništva v populaciji od 16 do 74 let je leta 2012 v Sloveniji znašal 28 odstotkov, kar je pod povprečjem članic EU (38 odstotkov). Od skandinavskih držav, kjer delež uporabnikov e-bančništva presega 80 odstotkov, smo oddaljeni še svetlobna leta, po podatkih Statističnega urada RS pa je delež teh uporabnikov glede na leto 2011 celo nekoliko upadel. Tudi v bankah v Sloveniji opazimo, da delež fizičnih oseb med komitenti bank, ki uporabljajo spletno banko, narašča počasi, stopica na mestu, ali pa se celo krči (glej graf).

Podatki so nekoliko presenetljivi, saj so e-bančništvu v poročilu projekta Raba interneta v Sloveniji - Raziskava o E-bančništvu leta 2008 napovedovali svetlo prihodnost: »Ponudba e-bančništva bo v prihodnje eden izmed ključnih momentov pri odločanju za izbiro banke, spletne storitve bodo postale ključni faktor pri ohranjanju oziroma pridobivanju ali izgubi tržnega deleža med komitenti.« Res pa je, da so tudi številne druge napovedi iz predkriznega leta 2008 doživele bridek epilog.

Izšla je oktobrska številka revije Moje finance!

Kaj prinaša najnovejša izdaja revije, si lahko ogledate v galeriji.

Revija je sicer naprodaj v prosti prodaji, lahko pa se nanjo tudi naročite.

 1

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (anketa) V slovenskih delnicah imamo več kot 30 tisočakov 4

Dobri dve tretjini anketirancev kupuje slovenske delnice, ker prinašajo lepe dividende. V povprečju so slovenski blue chipi vlagateljem...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (svetovalnica) Jože ne ve, ali ima še vedno račun in delnice pri KDD. Kako naj preveri?

Z letom 2017 so imetniki vrednostnih papirjev morali te prenesti z registrskih računov. Kar 66 tisoč Slovencev tega še ni storilo....

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...