K duhovnikom in frizerjem na finančni posvet
  10.07.2013  |  08:56  2
Čas branja: 7 min
Nihče ne mara govoriti o finančnih težavah, a z vse višjo brezposelnostjo in nižanjem plač jih ima čedalje več Slovencev; včasih je o teh rečeh laže govoriti s popolnimi neznanci kot s prijatelji, sorodniki, partnerji; dobra tretjina Slovencev se izkašlja kar duhovniku, frizerju, barmanu, taksistu, kaže naša raziskava; in kaj jim zaupamo?

Članek je bil objavljen v majski številki Moje finance.

Pred kratkim je imela znanka, ki je bila prisiljena v prodajo stanovanja zaradi ločitve, kar nekaj finančnih težav. Ni se skrivala za njimi, ampak je iskala rešitve, med drugim tudi tako, da je o njih odkrito govorila skorajda z vsemi. Izpovedala se je prijateljem, znancem (med katere sodim tudi sama), odvetniku, tudi nepremičninskemu posredniku. Ta je pokazal precej sočutja in je kupcu, ki je poskušal zbiti ceno stanovanja, rekel: »Gospa ima precej hude težave. Težko ji je. Ima dva majhna otroka. Vaše cene ne bo sprejela.« Zgodba se je na srečo končala dobro, saj je stanovanje dobro prodala.

Finančnim svetovalcem se izpove le dober odstotek anketirancev, kar je zelo malo.

Včasih se je dobro izpovedati, včasih potrebujemo le nekoga, ki nas posluša in brez moraliziranja sočustvuje z nami. Res, da to samo po sebi ne plača položnic, a morda se z izpovedjo utrne ideja, najde rešitev. Preverili smo, komu vse svoje finančne skrbi zaupamo Slovenci. Raziskav o tem ni. Zato smo bralce na spletni strani finance.si vprašali, komu najpogosteje ali najlaže zaupajo svoje finančne skrbi. Odgovorilo je 816 ljudi. Rezultati so zanimivi. Dobra polovica anketiranih svoje skrbi zaupa partnerjem in sorodnikom. Kaj pa drugi? Trinajst odstotkov se jih zateče k prijateljem, devet pa k duhovniku; nekateri tolažbo iščejo tudi pri frizerjih, barmanih, taksistih. Še zlasti zanimivo pa je, da le redki poiščejo pomoč pri tistih, ki bi najbrž znali še najbolj pomagati - finančnih svetovalcih.

[A] d5a4Untitled-3.1369174805.jpg

Grešniki ne hodijo v spovednico

»V skoraj 40 letih službe nisem doživel, da bi se kdo izpovedoval o finančnih zadevah. Očitno taki 'grešniki' ne pridejo v spovednico. Morda hodijo k psihiatrom,« razmišlja Lojze Grebenc, župnik iz Dola pri Ljubljani, ki še mimogrede priznava, da mu tematika ne diši preveč. Raje kot v spovednici številni o svojih finančnih težavah potožijo zunaj te, še opaža. »Pogosto gre za pretresljive pripovedi ljudi, ki so več desetletij delali za razmeroma primerno plačo in so imeli neko materialno podlago za preživetje. Ko so izgubili službo, so številnim ostala posojila, ki jih težko ali sploh ne morejo odplačevati. Marsikdo doživlja osebno ponižanje ob krivicah, ki so se mu zgodile, in skriva resnični finančni položaj. Številni ne morejo razumeti nemogočih razmerij v plačilnih razredih. Ne brezdušnosti vodilnih, ki imajo velike dohodke v primerjavi s tistimi, ki so recimo v proizvodnji. Slovenci smo morda nekoliko napačno ponosni, zato je veliko prave revščine skrite. Nekateri se po pomoč obrnejo na Karitas in Rdeči križ, ki pa sta tudi omejena s sredstvi,« našteva duhovnik.

Slovenci smo narod, ki misli, da mora vse postoriti sam ter svoje občutke, čustva in doživljanja skriti pred zunanjim svetom, opaža psihoterapevtka Pika Bensa.

Kaj jim svetuje? »Številnim veliko pomeni, da jih je kdo pripravljen poslušati in da lahko razodenejo svojo stisko. Velikokrat jim svetujem, naj se oprimejo vsakega dela, ki se jim ponudi, saj je vsako delo častno. To nekateri težko razumejo. Zlasti tisti, ki so bili prepričani, da mora država poskrbeti zanje, in sicer primerno njihovi izobrazbi. Nujno je treba pomagati človeku v stiski tudi tako, da ne izgubi zaupanja vase, da se kljub trenutnemu težkemu položaju zaveda svoje vrednosti. Da se ne preda pesimizmu. Da je njegov trenutni težek položaj morda celo izziv za nastanek česa novega,« pove Lojze Grebenc. Ob tem omeni knjigo Trdi časi minejo - trdni ljudje ostanejo, ki jo ta hip prebira in v kateri je kar nekaj zanimivih pričevanj ljudi, kako so izšli iz različnih kriz.

Med friziranjem tudi tarnanje

Naj vas ne preseneti, da ljudje, ki imajo finančne težave, še vedno hodijo k frizerju in skrbijo za urejen videz. Mimogrede omenimo skrajneže v tej kategoriji - Venezuelke. Te kot po tekočem traku osvajajo vsa možna mednarodna lepotna tekmovanja. Čeprav 80 odstotkov Venezuelcev živi pod pragom revščine, petino dohodka porabijo za lep in urejen videz, kažejo statistike. Vrnimo se v Slovenijo. Med urejanjem pričeske kar pet odstotkov anketirancev o svojih finančnih težavah potarna tudi frizerju. »Večina strank nam poleg svoje pričeske zaupa tudi osebne misli in težave. Frizerji smo neke vrste psihiatri brez licence,« opiše Helena Brozič, vodja v frizerskem salonu Ines v Postojni. In kakšne so izpovedi? »Zadnje čase beseda večinoma nanese na težke socialne in politične razmere, ki jih vsi občutimo. Večino je strah prihodnosti, ker se vse draži, plače pa ostajajo iste oziroma se nekaterim celo nižajo. Veseli so, da sploh še imajo službo. Tarnajo, da morajo gledati na vsak cent in si le težko privoščijo kaj več kot skromno življenje. Nemalo jih še položnice in osnovna živila komaj plačuje, kaj več pa so le še pobožne želje. Gledališče, smučanje ali vikend v toplicah so že luksuz, in ne več del uživanja prostega časa. Veliko jih pravi, da sploh ne vejo, ali si bodo letos lahko privoščili dopust na morju, saj je vse predrago, zlasti za družine z otroki. Prihranke hranijo za čase, ki prihajajo, saj niso prepričani, da bo kaj kmalu bolje. Le redki so optimistični in vidijo zdajšnje razmere kot priložnost za izboljšanje,« našteva. Konkretnih zgodb, čeprav je teh res veliko, ne želi razkriti, saj pravi, da tisto, kar jim stranke zaupajo, ostane za zidovi salona.

Velikokrat jim svetujem, naj se oprimejo vsakega dela, ki se jim ponudi, saj je vsako delo častno, pravi župnik Lojze Grebenc.

»Naš cilj je, da stranka odide z lepo novo pričesko in nasmehom na obrazu. Vedno se potrudimo, da poleg lepe pričeske dvignemo optimizem, zato v pogovoru poudarjamo pozitivne stvari. Morda vseeno ni tako zelo hudo, kot se zdi na prvi pogled. Vedno se najdejo svetle malenkosti v življenju posameznika, ki mu polepšajo dan, kot so otroci, vnučki, lep konec tedna. Za vsakim dežjem posije sonce in tudi ta kriza bo minila,« pravi Brozičeva.

Kaj pa finančni svetovalci?

Če imate recimo težavo z zdravjem, greste k zdravniku, če imate težave z avtom, greste k avtomehaniku, težave z vodovodom odpravi vodovodar, za vsako težavo se najde strokovnjak. Tudi za finančne. Finančnim svetovalcem se izpove le dober odstotek anketirancev, kar je zelo malo. Težava je gotovo v tem, da si naziv finančni svetovalec lahko nadene tako rekoč kdorkoli. Takšne, ki zagotavljajo celovito in kakovostno storitev osebnega finančnega svetovanja, lahko pri nas naštejemo na prste ene roke. Težava je tudi v tem, da ta poklic nima ustrezne veljave, ni jasno opredeljen, prav tako ga ni v uradni klasifikaciji poklicev, na kar že nekaj časa opozarja Mitja Vezovišek iz Individe. Toda vse vendarle ni tako črno. »Čedalje več ljudi se obrača k nam po pomoč in tudi vse bolj odkriti so, ko gre za njihov finančni položaj in premoženje,« opažajo v Individi. »Največ izpovedi imamo o osebnem bankrotu in različnih poteh vanj, vse od nesreč do posojil in nezmožnosti plačevanja, prevar ... ter sporov okrog dedovanja ali ločitvenih deljenj premoženja,« na kratko povzame Klemen Kokalj iz Individe.

Zgodb je nešteto. »Žena je za svojega partnerja najela posojilo, da bi ta lahko začel poslovati s podjetjem. Izgubil je namreč službo in posojila ni mogel dobiti. Partner je denar preprosto vzel in odšel iz države. Za njim se je izgubila vsa sled, posojila ni odplačeval, žena pa je ostala sama z dvema šoloobveznima otrokoma in dvema posojiloma, ki ju ni zmogla odplačevati. Banka je začela zaplembo premoženje in tik pred odvzemom hipoteke in osebnim stečajem se je obrnila po pomoč k nam. Na srečo smo ji lahko pomagali posojilo refinancirati prek staršev z dodatno zastavo njihove nepremičnine. Posojilo zdaj uspešno odplačuje in poleg tega tudi dostojno živijo,« opisuje Kokalj. Stvar bi se seveda lahko drugače izšla, če bi prej poiskala pomoč.

fb mf
Spremljajte nas tudi na FB.

Tako kot v naslednjem primeru: »Starejši gospod je padel v gorah, si zlomil vratna vretenca in postal tetraplegik. Hkrati je njegova žena izgubila službo. Gospod ni imel urejenega nezgodnega zavarovanja, zato sta vse življenjske prihranke namenila za reševanje nastalih razmer. Brez prihrankov za starost in pokojnino so njuni otroci morali prevzeti obveznost za skrb za starše. Nezgodno zavarovanje je osnova smotrno urejenih osebnih financ,« opozarja. Napačno sklenjenih produktov pa je še veliko, o čemer redno pišemo in opozarjamo tudi v Mojih financah.

»Vedno se vse začne pri osnovah,« opozarja Kokalj. Pozornost ne sme biti usmerjena zgolj in samo v naložbeni del, saj je treba prej poskrbeti za rezervni sklad denarja v primeru nepričakovanih stroškov, nato urediti varnost in zaščito, šele potem sledijo naložbe za izpolnitev vseh vrst ciljev in potreb, še na hitro pouči.

Veliko Slovencev se ne zateče k finančnim svetovalcem tudi zato, ker menijo, da jih bo to drago stalo. »Slovenci v povprečju še vedno niso navajeni plačevati za urejenost osebnih financ, se pa razmere na tem področju izboljšujejo. Počasi se zavedajo, da je včasih zastonj nasvet najdražji,« pravi Kokalj. In koliko sploh stanejo tovrstni nasveti? V Individi denimo vsaki novi stranki prvo uro svetovanja podarijo, sicer pa ura svetovanja stane med 75 in 100 evri. Treba pa je opozoriti, da so finančni svetovalci večinoma plačani od prodaje produktov. Izogibajte se svetovalcev, ki vam poskušajo že kar takoj prodati cel kup produktov.

Prositi za pomoč je sramotno?

»Slovenci smo narod, ki misli, da mora vse postoriti sam, brez tuje pomoči. Prositi za pomoč je sramotno. Mislimo, da moramo svoje občutke, čustva, doživljanja, skratka vse, kar se nam dogaja, skriti pred zunanjim svetom,« opaža Pika Bensa, specializantka psihoterapije. Tudi naša država je zdaj v takšnem položaju. Domači politiki zatrjujejo vsemu svetu, da smo svoje težave sposobni rešiti sami, medtem pa tujci izgubljajo zaupanje, kar ne nazadnje kaže tudi cena, po kateri so pripravljeni Sloveniji posoditi denar. Obrestna mera na slovenske državne obveznice se zadnje čase giblje med petimi in sedmimi odstotki. Posledice takšnega zadolževanja bodo občutile še prihodnje generacije.

Medtem pa je psihično stanje Slovencev vse slabše. Povečuje se poraba antidepresivov in drugih pomirjeval, tudi zaradi recesije. »Posledice finančnih težav so nespečnost, pomanjkanje apetita, brezvoljnost, apatija, razdražljivost... in vse to so znamenja anksioznih motenj, depresije,« našteva Bensa. In kako pomaga svojim »pacientom«? »Psihoterapija je več kot pogovor, ni samo poslušanje in svetovanje, ampak je lahko varen kraj, prostor za predelavo različnih čustvenih stisk. Svetovanje je zelo individualno. V terapiji sledimo terapevtskim ciljem - skupaj iščemo ustrezne rešitve, kako si poiskati novo službo, drugače izkoristiti svoja znanja, vire moči, naučiti, kako prositi za pomoč, tudi finančno,« našteva. Opozorimo pa, da psihoterapija ni brezplačna, pravzaprav to ni niti zakonsko urejeno. Cene srečanj so različne, gibljejo se od pet do 100 evrov. Tisti, ki si ne morejo privoščiti plačljivih storitev psihoterapije, lahko pomoč poiščejo pri psihologih in psihiatrih, ki jih krije zdravstveno zavarovanje.

Odvrzite svoje skrbi. Pišite nam!

Če vas stiska v prsih, vam težave kratijo spanec, poiščite sogovornika, kogarkoli, ki vas je pripravljen poslušati. Morda boste našli rešitev. Z veseljem pa bomo prisluhnili vašim težavam in poskušali poiskati rešitev tudi mi. Zato nam pišite na moje.finance@finance.si.

Več o vsebini novih Mojih financ pa si preberite na tukaj. Poletna izdaja, julijsko/avgustovska številka, izide 17. julija.

 2

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...