Kako privarčevati v vsakdanjem življenju
  06.06.2013  |  08:11  6
Čas branja: 5 min
Ali po nepotrebnem preplačujete taksije, parkirnine, oblačila, zavarovanja, zdravnike, kartice, članarine in še kaj drugega? Recite temu stop in na letni ravni boste prav gotovo prihranili lep kupček denarja.

Članek je bil objavljen v aprilski številki Moje finance. Izšla je tudi že nova, majska številka, več o vsebini si preberite na tukaj

Taksi, prosim!

Večkrat se vam zgodi, da morate nekam s taksijem - pokličite ga. Ne ustavite ga na cesti, saj je tarifa višja. Naj vas ne zavedejo nizke cene vožnje na kilometer, raje poglejte ceno čakalne ure; ta ne pomeni, da vas čaka pred hišo eno uro, temveč vsako ustavitev na semaforju, v koloni in podobno, česar je v mestu veliko več kot kilometrov. Preverite, ali je res vklopil taksimeter in tarifo, ki je napisana zraven. Če se vam zdi, da se števec prehitro vrti, raje čim prej končajte vožnjo, preden bo prepozno. Pogajajte se za ceno, zlasti za daljše razdalje. Vprašajte za dodatne popuste: recimo študentske, popuste z njihovo vizitko in podobno. In nikoli se ne usedite v taksi brez nalepk priznane taksi službe ob strani. Če boste imeli srečo, je samo nekdo, ki dela na črno, v najslabšem primeru pa vas bo obral tudi za sedem evrov na kilometer vožnje. Dobro razmislite tudi ob prihodu na avtobusno ali železniško postajo - glede na to, da se taksisti tepejo za mesto v vrsti, je temu primerna tudi visoka tarifa. Vsekakor taksi raje pokličite in naročite.

prazna-denarnica2-ss.1366152608.jpg.o.470px.jpg

Parkirajte brezplačno

Velikokrat smo leni in v središču mesta parkiramo v parkirni hiši tudi zvečer, ko imamo na voljo veliko brezplačnih parkirišč. V prestolnici je to na primer po 18. uri zvečer. Parkirne hiše imajo v primerjavi z navadnimi mestnimi parkirišči precej oderuške tarife in nekaj ur vas lahko stane tudi več kot 10 evrov. V vsakem mestu se najdejo brezplačni parkirni prostori, za katere ve le malo ljudi, in to lahko izkoristite. Vseeno pa ne pakirajte, kjer se vam zahoče, saj so redarji vse bolj učinkoviti in kazni vas bodo pošteno udarile po žepu.

Peljite se skupaj z drugimi

Za prevoze po Sloveniji pa tudi v tujini si lahko pomagate denimo s spletno stranjo Prevozi.org, za posamezna mesta pa se najdejo tudi Facebookove strani, kjer se dogovarjajo stalni vozači - na primer za Dunaj, Luksemburg in druga mesta. Lahko ponudite prevoz in si pokrijete stroške goriva, lahko pa tudi prisedete k nekomu, ki se ravno pelje v tisto smer. Še najlažje je usklajevanje s prijatelji, a tudi vožnja z neznanci je lahko zanimiva.

fb mf
Spremljajte nas tudi na FB.

Pogajajte se v trgovinah

Čeprav nismo v arabskem svetu, je včasih treba uporabiti veščine pogajanja tudi v naših trgovinah s tekstilom, gospodinjskimi aparati, pohištvom in podobnimi izdelki. Še najlaže boste dodaten popust dobili za izdelke, ki ne gredo dobro v prodajo, so iz prejšnje sezone, so poškodovani, imajo visoko ceno in verjetno tudi veliko maržo (kar sicer velja za ves tekstil), so zadnji kosi in podobno. Povprašajte prodajalca, če ne zaleže, pa zahtevajte vodjo trgovine, saj ima večja pooblastila. Včasih vam bo že sam prodajalec odobril do 20 odstotkov popusta.

Podaljšane garancije

Dobro razmislite, ali pri nakupu tehničnega izdelka resnično potrebujete dodatno tri-, pet- ali večletno garancijo, ki vam jo seveda dodatno zaračunajo. Razmislite raje o izdelku z daljšim garancijskim rokom. Seveda pa si oboje dobro preračunajte, da zaradi daljšega garancijskega roka potem tudi izdelek ni občutno dražji.

Kupujte v outletih

V outletih najdete izdelke iz prejšnjih sezon, in sicer oblačila, obutev, kovčke, tehnične izdelke. Preverite, ali obstaja outlet vaše priljubljene trgovine. Velikokrat se različne znamke združujejo v večjih centrih, saj je nakupovanje v outletih postalo moderno. Nekoliko bolje so založeni vsi naši bližnji sosedje in tja se lahko zapeljete tudi na enodnevni izlet.

Nakup izdelkov iz druge roke

Tudi pri nas so postale moderne trgovine za nakupovanje stvari iz druge roke. Obiščite jih in mogoče najdete kaj za svojo dušo. V nekaterih lahko ne samo privarčujete, temveč tudi zaslužite, saj lahko prodate svoja stara ohranjena oblačila, ki jih ponudijo v trgovini. Če se vam zdi to nesmiselno, se spomnite, da gredo v prodajo tudi oblačila, ki jih odvržete v bližnjo Humano, le da pri tem ne zaslužite vi.

Kupončki različnih trgovin

V zadnjem času se trgovine kar tepejo za kupce in ponujajo različne kupončke in popuste, celo v vrednosti 25 odstotkov na določen izdelek. Vsekakor izkoristite, kar se vam ponuja, vendar ohranite trezno glavo in ne kupujte stvari, ki jih ne potrebujete.

Preračunajte si storitvene pakete

Sicer vas na to opozarjajo že ponudniki sami. Ne bodite leni in preverite ponudnike različnih storitev - od elektrike, plina do interneta, televizije in mobilnega operaterja. Razmislite, katere storitve nujno potrebujete, in izklopite nepotrebne. Če se da, povežite več storitev pri enem operaterju v paket, kar naj bi vas stalo manj. Bodite pozorni na stroške priklopa, odklopa in podobne, ki vam jih poskušajo zaračunati, da ne bi premalo premišljeno prešli h konkurenci.

Pozor pri majhnih, neopaznih stroških

Če se vam zdi, da vam denar kar puhti iz denarnice in se nikakor ne morete spomniti, kam je šel, razmislite, koliko kavic ste danes že popili in koliko cigaret pokadili? Koliko čokoladic iz avtomata ste pojedli? Kar je v tistem trenutku nekaj deset centov, je na mesečni ravni nekaj deset evrov, na letni pa en dopust. Razmislite, čemu se lahko odpoveste, ali pa si privoščite cenejši primerljiv izdelek.

Sami si oblikujte spletno stran

V poplavi ponudnikov spletnih domen, servisov, oblikovalcev je težko najti pravo rešitev. Če potrebujete preprosto spletno stran, se malo poigrajte s spletom in si jo postavite sami na izbrani spletni domeni že za približno 10 evrov na leto, na primer na portalu GoDaddy. Tako boste sami brezplačno nadzirali izdelavo ter dodajali elemente, sporočila in podobno. Kakovost in ponudbo slovenskih in tujih ponudnikov je težko primerjati, zato si preberite kakšen forum in se odločite, kaj je pri izdelavi spletne strani za vas najpomembnejše oziroma kakšna orodja boste potrebovali.

Obisk zdravnika

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste poklicali svojega zdravnika s koncesijo, ta pa vam je povedal, da je čakalni rok pol leta ali več? Če potrebujete storitev prej, vam lahko termin ponudijo že jutri, a seveda ob plačilu storitve. Ne nasedajte trikom, temveč v primeru nujnih storitev te zahtevajte odločno, saj vam pripadajo. Če se vam redno dogaja, da zdravnik zavlačuje s pregledi, ker je izpolnil mesečno kvoto pregledov, raje zamenjajte zdravnika. Včasih se vam bo celo zgodilo, da bo zdravnik unovčil vašo napotnico, vam pa bo vseeno zaračunal storitev po ceniku. In ne pozabite zahtevati računa za opravljeno storitev.

Zlata plačilna kartica

Na banki vas osebni bančnik verjetno vztrajno prepričuje, da si morate odpreti neke vrste zlati račun, ker vam potem pripadajo storitev osebnega bančništva in druge ugodnosti, kot so nezgodno zavarovanje, asistenca v tujini, možnost nakupa na obroke ter višji limit. Toda, ali vse to res potrebujete? So te storitve vredne toliko, da zaradi njih za zlato kartico plačujete višje stroške, kot bi jih na navadni plačilni kartici? Prestižna kartica je namreč lahko le dodatni strošek, ki vas bremeni iz meseca v mesec.

Podvojena zavarovanja

Velikokrat sploh ne vemo, prek česa vse smo nezgodno, življenjsko ali turistično zavarovani, in nevede plačujemo na več koncih. Tudi za potovanja po Evropi vam z veseljem prodajo turistično zavarovanje, ker ponuja še večja kritja, čeprav je povsem dovolj že osnovna evropska zdravstvena kartica, za katero morate samo zaprositi na ZZZS in je brezplačna.

Zavarovanje malih živali

Dobro razmislite, preden sklenete zavarovanje za domače živali. Ko preračunate, koliko vas stane zavarovanje stroškov zdravljenja na primer pasemske mačke, ugotovite, da so letne premije visoke in pomenijo tudi do petine ponujene zavarovalne vsote ob nezgodi oziroma bolezni. Seveda je predvidena tudi soudeležba pri plačilu storitev, ki je prav tako lahko celo 30 odstotkov stroškov ali več, plus DDV. Na koncu ugotovite, da prejmete največ polovico vrednosti tistega, za kar plačujete vsakoletno premijo. Na primer ob 350 evrih predvidenih stroškov jih dejansko pokrijete več kot polovico (letna premija + soudeležba + DDV), vse, kar je več od tega, pa krijete v celoti. Če izkoristite »ugodnosti«, pa se bo naslednje leto vaša premija seveda še povišala.

Članarine

Ali res morate biti član vseh klubov, na katere ste mogoče že zdavnaj pozabili, vseeno pa od vas zahtevajo vsakoletno članarino? Dobro premislite, v katerih ste aktivno udeleženi, iz drugih pa se izpišite.

Avtorica članka je Nina Simič, zunanja sodelavka revije Moje finance.

Več o vsebini novih Mojih financ pa si preberite na tukaj

 6

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...