Bančni depozit: 4 % na mesec! Resničnost ali iluzija?
  20.02.2013  |  07:00  20
Čas branja: 6 min
Nekaj bralcev nas je že jeseni opozorilo na ponudbo hrvaškega podjetja Nitesco Impleo, ki Slovencem ponuja domnevno štiriodstotni mesečni oziroma 60-odstotni letni donos za bančni depozit; za primerjavo - naše banke ponujajo le okoli tri odstotke na leto; kako jim uspe dosegati tako vrtoglave donose? Zanimivo, od septembra, ko je bil članek objavljen, pa podjetje še vedno očitno nemoteno ponujajo sanjske naložbe

Če bi recimo Janez želel oplemeniti svoj bančni depozit s štirimi odstotki na mesec, mora skleniti pogodbo s hrvaškim podjetjem Nitesco Impleo. Denarja sicer ne bo nakazal na račun tega podjetja, ampak bo moral prej odpreti spletni bančni račun pri švicarski investicijski banki Swissquote. Janezu pri odprtju računa pomaga Nitesco Impleo, za kar mora plačati vstopno provizijo 2,5 odstotka od vplačanega depozita. Minimalni vložek je tri tisoč evrov, so nam razložili v podjetju Nitesco Impleo.

Kaj pa donosi? Če Janez v švicarsko banko Swissquote položi 10 tisoč evrov, mu Nitesco Impleo ta hip izplača za okrog 400 evrov bruto na mesec. Edini strošek, ki ga bo pri tem imel je 250 evrov za vstopno provizijo kot plačilo za pomoč pri odprtju računa. Donos si lahko vsak mesec izplača ali ga znova naloži. Če bi bil donos vse leto enak temu, kar sicer ne obljubljajo, si lahko vsak mesec izplača okoli 400 evrov in v letu dni bi Janez zaslužil 4.800 evrov. Če pa bi ta denar vse leto spet vlagal, bi zaslužil šest tisoč evrov, opisujejo.

[A] 7918Untitled-34.1361220386.jpg

Elvis, šef prodaje

Sliši se precej preprosto in brez tveganj. Pa je to res? Po odgovore smo se obrnili na Elvisa, ki v Nitescu Impleu skrbi za prodajo. Ta, mimogrede, ni dovolil snemanja pogovora, odklonil je fotografiranje in ni želel razkriti svojega priimka, čeprav tega ni težko ugotoviti, saj se njegovo ime pojavlja po hrvaških spletnih forumih. Ne želi povedati niti, kje je do zdaj delal, a vseeno pravi, da je že dolgo v finančni industriji. Svoj denar je med drugim vlagal v ponzijeve sheme, kot je Mat Projekt, kar nam je tudi sam priznal.

Elvis nas je večkrat opozoril, da je njihov posel zelo zapleten in da ljudje navadno potrebujejo kak­šno uro, da ga sploh začnejo razumeti. »Za to regijo je naš posel inovativen, ne gre za mrežni marketing, nima zveze s skladi, ni piramidni sistem,« pojasnjuje. Da je res precej »inovativen«, priznavajo tudi nekateri bančniki večjih tujih bank pri nas, ki so prebrali pojasnilo na njihovi spletni strani. Veliko je nejasnosti, nepovezanosti, sploh pa nepoznavanja osnovnih bančnih pojmov, so se strinjali.

Upravljajo vaš depozitni račun

Janez za deset tisoč evrov depozita prejme 400 evrov obresti na mesec, ta hip obljubljajo na Nitesco Impleu.

Kljub večkratnim opozorilom, da njihovega posla ne bomo razumeli, se nismo vdali. V Elvisa smo drezali kar celo uro, saj smo želeli pojasnilo, kako jim uspe depozit oplemenititi s štirimi odstotki na mesec. Zanimalo nas je, kakšno pogodbo Janez sploh podpiše s tem hrvaškim podjetjem. Pogodbe nam Elvis ni želel pokazati. Pojasnil pa je, da s podpisom pogodbe Janez pooblasti družbo Nitesco Impleo, da lahko ta upravlja njegova sredstva na depozitnem računu. »Denar na vašem računu ostane in mi se ga ne dotikamo. Nimamo pooblastila, da bi jemali vaš denar,« hitro doda Elvis. Kako potem sploh upravljajo Janezova sredstva? Na podlagi sredstev na njegovem računu pri banki Swissquote se pozneje izvede izdaja vrednostnega papirja. Ta vrednostni papir je torej krit z Janezovim depozitom. Z vrednostnimi papirji se gre potem v posel, opisuje sogovornik in doda: »Vrednostni papirji se uporabijo za dopolnitev jamstvenega kapitala bank v težavah. Recimo: banka potrebuje skodelico kave za dve uri in jaz ji lahko to posodim. Za to mi bo plačala dva evra,« poenostavlja Elvis. In katere so te banke, ki povprašujejo po tovrstnih vrednostnih papirjih? »Tega ne vemo, ker mi tega ne počnemo. Smo posrednik švicarske posredniške hiše Akcess Finance Sarl,« razlaga. To smo seveda želeli preveriti tudi pri njih, a telefonskih številk in elektronski naslov, nimajo objavljenih, nimajo niti spletne strani. Elvis pa nadaljuje, da se z omenjenimi papirji nato trguje na medbančnem trgu.

Sogovornik pojasnjuje, da se to dogaja med bankami prek bančnega strežnika oziroma SWIFT-omrežja, ki je zaprto omrežje bank in omogoča opravljanje transakcij med bankami. Tam banke dajo zahtevo, ker potrebujejo sredstva, da dopolnjujejo lastne vire, ki jim jih primanjkuje, in s pomočjo tega potem vstopajo v posle, ki jih sicer ne bi mogle financirati, razloži. Ali lahko stranka depozit tudi izgubi? »Nikoli se ne gre v posel s celotno glavnico, ampak samo z delom. To tudi sicer ni tvegan posel. Sicer pa tako in tako v nobenem poslu ni jamstva. Štiriodstotna mesečna donosnost se ustvari za celoten portfelj depozitov strank. Ne gre za zajamčeni donos, saj ne vemo, kaj bo čez nekaj mesecev,« pojasnjuje. Kaj pa, če gre banka, ki je prejela vrednostni papir, krit z Janezovim bančnim depozitom, v stečaj? Elvis tolaži, da naj bi bili vlagatelji v tem primeru prvi v vrsti za plačilo iz stečajne mase.

Strankam bogastvo, sami pa v izgubi

Kdo je torej v ozadju podjetja, ki naj bi Janezovo denarnico debelilo z bajnimi donosi in hkrati reševalo banke v težavah? Podjetje Nitesco Impleo je registrirano na Hrvaškem, s finančnim posredovanjem naj bi se ukvarjalo od lani. Elvis celo pravi, da se njihov posel lahko enači s poslom malih bank, ki se ukvarjajo z vodenjem osebnih portfeljev. Pri tem celo omeni, da so njihovi možni tekmeci vse slovenske banke. Dodajmo, da imajo vse te banke licence centralnih bank. Kaj pa Nitesco Impleo? »Za opravljanje dejavnosti posredovanja niti ne potrebujemo nikakršnih licenc niti jih nimamo, z izjemo licenc tujih agencij. Je pa ta hip v pripravi licenca Swissquota,« pojasnjuje sogovornik.

S čim se sploh ukvarjajo? Registriranih imajo več kot 40 dejavnosti, tudi za recimo proizvodnjo kruha, peciva, testenin, gradnjo, pranje, poliranje, skladiščenje ... Sprva so poslovali prek ene od drugih večjih švicarskih bank, pred kratkim pa so jo, kot trdi Elvis, zamenjali za Swissquote, ki sicer kotira na borzi. Družba Nitesco Impleo je bila ustanovljena z 20 tisoč hrvaškimi kunami (okrog 2.700 evrov) osnovnega kapitala. Ustanovitelj in zastopnik družbe je Valentin Borisov Belilov iz Bolgarije, med vodilnimi pa distributerji omenjajo tudi Marka in Elvisa. Na spletni strani se hvalijo, da imajo več kot tri tisoč strank.

Elvis trdi, da niso sklenili niti ene pogodbe s Slovenci, kar pa ni povsem res, saj se nam je eden izmed njihovih distributerjev pohvalil, da je sklenil že od 30 do 40 pogodb. Elvis ob tem večkrat poudari, da njihov posel ni namenjen širšemu krogu ljudi, kar je nekoliko nenavadno, saj njihovi distributerji iščejo stranke po družabnih omrežjih, na Hrvaškem celo po »kafičih«. Mimogrede Elvis še poudari, da donosov, ki jih dosegajo, ne oglašujejo, čeprav z njimi zelo radi opletajo njihovi distributerji, ki iščejo nove stranke.

Marsikdo bi pričakoval, da hrvaška družba odlično posluje, a ni tako. Lani je ustvarila 16 tisoč kun (okoli 2.160 evrov) finančnih prihodkov, poslovnih odhodkov pa je bilo za 141 tisoč kun (približno 19 tisoč evrov). Leto so končali z izgubo 125 tisoč kun (okoli 17 tisoč evrov) in negativnim kapitalom. Ali so lastniki dokapitalizirali družbo, Elvis ne ve. Kmalu imajo namen registrirati tudi podružnico v Ljubljani.

Ali gre za prevaro?

Veliki donosi, kot je ta, torej štiri odstotke na mesec, so izjemni in jih je dolgoročno zelo težko dosegati, zato pri takšnih zadevah navadno nekaj smrdi. Tudi uporabniki hrvaških forumov pišejo, da je Nitesco Impleo prevara. In kako na to gleda Elvis? »Tega ne bom komentiral. Na forumih lahko vsak piše, kar hoče,« pravi. Da bi vlagatelje prepričali, so za dvomljivce pripravili prav posebno ponudbo - za vložke nad 100 tisoč evrov, naj bi dobili za jamstvo nepremičnino, ki si jo izbere iz nekakšnega kataloga; z lastnikom te nepremičnine pa si deli donos na pol; vsak torej dobi po dva odstotka, nam je povedal eden od distributerjev. O tem smo vprašali tudi Elvisa, ki pa nas je hitro zavrnil z odgovorom, da tega ne ponujajo več.

Kakšna je sploh Swissquotova vloga v vsem tem? »Swissquote je depozitna banka oziroma investicijska banka. Stranka ima tam odprt samo depozitni račun. Nitesco Impleo pa ima podpisano pogodbo s to banko, ampak to sploh ni pomembno za stranko. Provizije, ker smo jim pripeljali stranko, ne dobimo, dobimo pa jo od posla z vrednostnimi papirji,« razloži Elvis.

Swissquote zanika

Toda, pozor, tukaj se zgodba sesuje; Marc Bürki, predsednik uprave banke Swissquote, je za Moje finance vse skupaj odločno zanikal: »S podjetjema Nitesco Impleo in Akcess Finance Sarl nimamo sklenjenih nikakršnih pogodb. Sploh ju ne poznamo!« Ko smo razložili postopek, kako Nitesco Impleo novači stranke, so odgovorili: »Omenjeni model, ko bi tretje osebe lahko prek pooblastil razpolagale z depoziti naših strank, pri Swissquote ni možen. Vsak zahtevek za odprtje računa bomo zavrnili takoj, ko bomo videli, da je povezan s družbo Nitesco Impleo.«

Komentar Mojih financ

Iz povedanega ni težko oceniti, kakšni posli se dejansko izvajajo ter kakšni so dejanski zaslužki, saj so v banki Swissquote, kot smo zapisali, odločno zanikali sodelovanje z Nitescom Impleom. Dvom na njihov posel meče tudi to, da se vodilni ne želijo predstaviti s priimkom, saj so v financah praviloma odločilni prav identifikacija nosilcev, izkušnje in pretekla zgodovina donosov, ki so jih ustvarili za stranke. Donose naj bi izplačevala hrvaška družba z omejeno odgovornostjo, ki je lani poslovala z izgubo. Ko torej pogledamo vse skupaj, ugotovimo, da je daleč od zastonj kosila in bajnih zaslužkov, pa še jokanje na agenciji za trg vrednostih papirjev vam ne more prav nič pomagati, saj so vaš denar in plačniki v tujini.

Članek je bil objavljen v septembrski številki 2012 revije Moje finance.

 20

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...

MOJEFIN
(Finančna šola za najstnike, 4. dan) Mladi v šoku, ko so slišali, koliko stane vzdrževanja avta

Ko so mladi na Poletni finančni šoli slišali, koliko jih stane nakup avtomobila in potem še vzdrževanje, so bili skorajda brez besed;...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...