Kaj storiti, če v stanovanju straši
  23.01.2013  |  07:00  13
Čas branja: 7 min
Imate kdaj občutek, kot bi se vas nekdo dotikal, vas gledal, vam stal za hrbtom? Ste opazili kakšno senco, slišali čudne glasove, loputanje z vrati, se luči nepojasnjeno ugašajo in prižigajo? Odkrili smo, kje pri nas dokazano straši; preverili pa smo tudi, koliko stane, da se duhov znebimo

»Nisem verna niti ne verjamem v različne alternative vede, a verjamem v obstoj duš. To sem doživela na lastni koži,« nam je smrtno resno razlagala sodelavka, ki ne želi biti imenovana. Kot osemletni otrok je imela nenavadno izkušnjo. Mimogrede; to je bilo pred približno 50 leti in še danes je ob pripovedovanju zgodbe vidno pretresena.

»Oče je kupil zemljišče in tam zgradil hišo. Čez nekaj časa je želel poglobiti klet. Takrat pa je našel kosti, ki jih je kar zavrgel. Potem se je vse skupaj začelo. Po hiši smo slišali korake, okna so se sama od sebe odpirala in zapirala, prevračalo je posodo, večkrat smo slišali moški jok, stokanje. Družina je bila tako prestrašena, da smo nekaj časa skupaj spali v eni sobi. Najhuje je bilo med 40-dnevnim postom, takrat smo šli spat kar k sosedom. Še danes me spreleti srh, ko se spomnim na to. Vse skupaj se je samo še stopnjevalo. Najbolj boleče je bilo, ko sta nepojasnjeno umrla mlajša brata, in to v dveh dneh, drug za drugim. Prav takrat je bila mama proti koncu še ene nosečnosti, in ko je rodila, je tudi ta otrok umrl. Tri smrti v zelo kratkem času. Poklicali smo duhovnika, ta nam je svetoval, da naj se čim prej izselimo. Hišo smo podrli, zemljišča pa nismo nikoli prodali. Še danes tam nihče ne živi,« opisuje.

[A] a97fUntitled-33.1358713217.jpg

Tarin pokojni oče frcal pokrove

Manj srhljiva je zgodba mlade mamice Tare. Nekaj mesecev po očetovi smrti je začela opažati, da se v njenem stanovanju dogajajo čudne reči. V stanovanju je pokalo, kot da bi nekdo lomil deske, listi sobnih rastlin so trepetali kot v vetru, čeprav so bila vsa okna zaprta, nepriviti pokrovi so padali s steklenic in podobno. Ko je nekega dne pokrov nagrobne sveče brez razloga padel z omare na tla, je Tarin triletni sinček pokazal s prstom proti sveči in rekel, da tam stoji pokojni dedek, opisuje Vesna Duval enega izmed primerov, ki ga je reševala v okviru medijskega svetovanja. Duvalova je medij, kar pomeni, da naveže stik z dušami.

»Ne verjamem v različne alternative vede, a verjamem v obstoj duš. To sem doživela na lastni koži.«

Ugotovila je, da Tarin oče ni želel zapustiti tega sveta, ker si ni mogel odpustiti vseh grehov. Zato je bilo treba opraviti terapijo osvobajanja Tare od ujetih duš. »Med terapijo je Tara v meditativnem stanju videla, kako ji je oče še na poti v svetlobo ves čas molil roko. Ker je bila Tara odločena, da očeta spusti, je bilo osvobajanje uspešno in od takrat se v njenem stanovanju ne dogajajo več 'čudne' reči,« opisuje.

Kaj pa, če je vse res

Marsikomu se zdijo takšne zgodbe neverjetne. Ne verjamejo v paranormalne pojave. Duhove si največkrat prestavljajo bolj filmsko - kot prosojne lebdeče pojave, meglico na koncu hodnika ali grozne iznakažene pošasti, ki prežijo v temačni kleti. Ali v slovenskih domovih res »straši«? »Primerov, ko pokojni iz takšnih in drugačnih razlogov ostajajo pri nas, je veliko. Ujete duše ne strašijo. Sicer se ustrašimo, ker večinoma mislimo, da razen fizičnega sveta ne obstaja nič drugega. Če letijo knjige s polic, se odpirajo in zapirajo vrata, se prižiga televizor, mi pa ob tem ne vidimo nikogar, ki to počne, si mislimo, da je to nemogoče, in to je strašljivo. Ujete duše pa navadno to počnejo zato, da pritegnejo pozornost, saj večinoma želijo pomoč ali nam samo sporočajo, da so še tu,« pojasnjuje Duvalova.

Terapija osvobajanja ujetih duš traja okrog ure in pol in stane približno 60 evrov.

Kaj pa si o tem misli Matevž D. iz Radovljice, ki je pred dvema letoma ustanovil ekipo za preiskovanje paranormalnih pojavov? »Za zdaj težko rečem, koliko je tega pri nas, slišal pa sem, da kar veliko. Pred kratkim sem prejel nekaj povabil za ogled hiš, v katerih naj bi domnevno strašilo. Sicer pa je težko navezati stik z ljudmi, ki imajo tovrstne izkušnje, saj se bojijo, kaj si bodo drugi mislili, če o tem spregovorijo.«

Kaj duše počnejo

Če so duše ujete v vašem stanovanju, boste to gotovo vedeli, je prepričana Duvalova. »Telefon vam zvoni, na drugi strani pa ni nikogar. Čutite, kot da nekdo stoji za vami, ko se obrnete, ni nikogar. Občutite dotik, pogledate, a v sobi ste sami. Predmeti padajo na tla, kuhinjski pripomočki se prižigajo, slišite čudne zvoke, vidite obrise, prizore ...« našteva. V nekaterih primerih znamenja niso tako očitna, a življenje vseeno ne poteka, kot bi moralo. »Lahko ste na primer brez pravega razloga huje bolni ali nenehno otožni, medsebojni odnosi so napeti in konfliktni ali sploh ne obstajajo, partnersko in družinsko življenje vam ne steče, na poslovnem in finančnem področju se ne premaknete in posli ne 'cvetijo', ampak se prav vedno kaj zalomi. Za zemljišča je tipično, da jih ne morete prodati ali da imate težave z gradnjo na vsakem koraku,« opisuje Duvalova.

Trdi dokazi o obstoju

Na tej točki bi verjetno marsikdo želel videti dokaze o obstoju paranormalnih sil. Preiskovalci v ta namen uporabljajo določeno opremo. »Najprej sem začel preiskovati samo s snemanjem zvoka. Gre za tako imenovani EVP - Electronic voice phenomena (elektronski zvočni fenomen). Pri tej tehniki se na posnetku lahko pojavijo glasovi, ki niso slišni med snemanjem, temveč šele po predvajanju posnetka. Pozneje sem postopno začel dodajati več opreme. Recimo kamero za nočno snemanje. Ta hip najnovejša pridobitev je EMF-meter, ki zaznava jakost elektromagnetnega polja. V teoriji velja, da naj bi »duhovi« oddajali elektromagnetno sevanje. Prav tako velja, da lahko daljša izpostavljenost visokemu elektromagnetnemu polju povzroči slabost, glavobole, utrujenost, tudi občutek, da nisi sam,« pojasnjuje Matevž.

Včasih letijo knjige s polic, se odpirajo in zapirajo vrata, se prižiga televizor, mi pa ob tem ne vidimo nikogar.

Med preiskavo najprej izloči vse možne naravne razlage, nato zbrane posnetke analizira in šele po tem da mnenje, ali je v ozadju nenavadnih dogodkov kaj paranormalnega. »Za zdaj še nisem imel pravega srečanja s tem. Imam nekaj posnetkov glasov, za katere lahko trdim, da v času snemanja niso bili slišani,« dodaja.

Zlobni duhovi

Glavno vprašanje, ki ljudi skrbi, je, ali duhovi lahko škodijo. Če sodimo po oddajah Haunted (Strašenje), ki se predvajajo na programu Discovery Channel, so lahko posledice kar hude, celo smrtne. Ali so slovenski »duhovi« prijazni ali zlobni? »Ujete duše so tako kot ljudje - nekatere so prijazne, druge manj. Vse pa potrebujejo isto - ljubezen in pomoč,« odgovarja Duvalova. Kdo so ujete duše in kaj počnejo? »Večinoma so to preminuli družinski člani. Z nami so, ker želijo spravo. Navadno povedo stvari, ki jih kot živeči niso povedali - ali zaradi sramu, pomanjkanja odkritosrčnosti ali ker jim je zmanjkalo časa. V okviru tega se marsikdaj odkrijejo globlje življenjske resnice,« opisuje in nadaljuje: »Nekateri, ki so bili v času življenja izraziti materialisti, ostajajo, ker se nočejo ločiti od svojih dobrin. Nekateri ostajajo, ker se bojijo sprememb. Spet drugi so polni sovraštva in zamer in ti znajo tudi »nagajati«. Težave povzročajo na zdravstvenem, čustvenem in velikokrat tudi na finančnem področju, kar se kaže tako, da se pri poslih vedno kaj zalomi, poklicno ne napredujemo, ne moremo prodati zemljišča ali nepremičnine.

»Pred kratkim sem prejel nekaj povabil za ogled hiš, v katerih naj bi domnevno strašilo,« pravi Matevž, ki ima ekipo za preiskovanje paranormalnih pojavov.

Srečanje z dušami ima lahko tudi pozitivne učinke. »Z zavedanjem, da obstajamo na več ravneh, in ne samo na fizični, lahko veliko pridobimo. Če vas je ujeta duša 'prestrašila', imate srečo. Takrat se zaveste, da je fizično telo le eno izmed teles, saj imamo tudi energijska telesa, poglobite se vase, spoznate svoje zmožnosti, spretnosti in znanja,« pojasnjuje Duvalova.

Mrtvi zlezejo tudi v pijane ljudi

Najpogosteje so ujete duše na krajih, kjer ljudje umirajo oziroma so umrli, še zlasti če je šlo za nasilno smrt. Veliko jih najdemo tudi na pokopališčih in v bolnišnicah. Nekateri ostajajo v svojih domovih. To je odvisno od primera do primera. Tisti, ki so bili v času življenja odvisni od alkohola ali drog, se zadržujejo na krajih, kjer lahko prek omedlelega odvisnika, tudi pijanega mladostnika, znova občutijo opitost oziroma odvisnost, našteva Duvalova.

Če sodimo po oddajah na Discovery Channelu, si lahko mislimo, da je veliko teh pojavov v ZDA in Angliji oziroma se o njih vsaj veliko govori. »Mislim, da oddaje večinoma snemajo zaradi denarja. Oddaje je treba nekoliko prirediti, da pritegnejo gledalce, saj ti pojavi niso tako zelo pogosti, kot se prikazujejo. Recimo vodja avstrijske paranormalne ekipe, ki se s preiskovanjem ukvarja že zelo dolgo in je opravil več kot 100 preiskav po vsej Evropi, je dejal, da se je dejansko nekaj dogajalo le na štirih lokacijah,« pravi Matevž.

Kje v Sloveniji res straši

Ekipa Ghost Laba (to je oddaja, ki se predvaja na Discovery Channel), ki je leta 2008 v Predjamskem gradu snemala oddajo, je ugotovila, da v gradu straši oziroma da so prisotne določene paranormalne aktivnosti, ki kažejo na navzočnost duhov. V eni od grajskih sob so s posebnim mikrofonom posneli zvok, ki bi lahko bil človeški glas, čeprav se ni dalo razločiti, kaj govori oziroma v katerem jeziku. Na nekem drugem mestu v gradu so s posebno kamero v objektiv ujeli meglico, ki se je odzivala na dogajanje v sobi.

Kaj pa o tem pravijo zaposleni? »O tem, ali v gradu straši, so mnenja med zaposlenimi različna, je pa res, da je v večernih urah, ko se kraj umiri in ko se zmrači, vedno poseben občutek, ko mora človek sam skozi grad na zadnji obhod,« so nam pojasnili v podjetju Postojnska jama, ki upravlja Predjamski grad. Posebne ponudbe za obiskovalce, ki si želijo srečanja s tamkajšnjimi duhovi, pa žal nimajo.

Kako se znebiti teh duš

»Vsekakor je pomembno, da te duše osvobodimo, ker s tem osvobodimo tudi sebe. Več bo osvobojenih duš, lažje bomo »dihali«, ustvarjali, delali, napredovali ter s pozitivno naravnanostjo dosegali obilje na vseh življenjskih področjih,« svetuje Duvalova. To lahko storimo tudi sami. Nekateri zažigajo žajbelj, škropijo z blagoslovljeno vodo in molijo. Duše menda lahko osvobodimo tudi tako, da prižgemo svečo, ki mora goreti sedem dni in sedem noči. »Najbolj preprosta tehnika je, da vse prostore najprej pospravimo in temeljito očistimo. Nato odpremo vsa okna in se ob stenah vseh prostorov sprehodimo s kadilom, zadržimo se v vsakem kotu. Zelo učinkovito je, da zraven molimo. Molitev lahko sestavimo tudi sami. Potem z blagoslovljeno vodo temeljito poškropimo vse prostore. Ob tem lahko izgovarjamo stavek: »Tukaj so doma le bitja najvišje ljubezni in svetlobe.« Ali bo to dovolj, da nas bo ujeta duša zapustila, je vprašanje. Vsekakor obstajajo tehnike in metode za 'izselitev' takih obiskovalcev,« pravi Duvalova.

Za profesionalno izganjanje duhov oziroma osvobajanje ujetih duš je treba plačati. Vesna Duval ne ponuja čiščenja prostorov, ampak osvobaja osebe in s tem čisti prostor na daljavo. Medijsko svetovanje in terapija osvobajanja od ujetih duš trajata okrog ure in pol in staneta vsaka po 60 evrov. Sicer so cene pri nas zelo različne, gibale naj bi se od nekaj 10 evrov pa do nekaj sto evrov, odvisno od izkušenosti osebe, ki to izvaja. Nekateri računajo na uro, drugi na celoten postopek. V tujini, zlasti ZDA, so cene večinoma nad 80 dolarjev na uro za čiščenje, celotno čiščenje lahko nanese tudi tisočaka in več, pravi Matevž, ki se s tem sicer ne ukvarja. Njegova ekipa za paranormalno raziskovanje ponuja storitev preiskave brezplačno, saj kot pravi, želi poiskati konkretne dokaze tudi zase.

Na voljo je številka revije Moje finance, januar 2013

 13

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...

MOJEFIN
(Finančna šola za najstnike, 4. dan) Mladi v šoku, ko so slišali, koliko stane vzdrževanja avta

Ko so mladi na Poletni finančni šoli slišali, koliko jih stane nakup avtomobila in potem še vzdrževanje, so bili skorajda brez besed;...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...