9 praktičnih nasvetov za racionalne vlagatelje
  07.03.2013  |  09:00  6
Čas branja: 5 min
Zbrali smo nekaj nasvetov, ki so temelj dolgoročnega racionalnega vlaganja, kakršno naj bi bilo tudi vlaganje v vzajemne sklade; nasvete povzemamo po spletni strani The Motley Fool, dodajamo pa tudi nekaj zanimivih izkušenj z domačega trga

1. Prihodnost je nepredvidljiva

Ob prelomu tisočletja so bile razmere naslednje:

Večina si razbija glavo, kako optimalno razpršiti premoženje, medtem ko bi morali predvsem zmanjšati porabo in privarčevati več.

• Nemčija je bila v veliki gospodarski krizi, Rusija na robu bankrota. Prva danes rešuje Evropo iz krize, druga je ena izmed najhitreje rastočih držav na svetu.

• Grčija je veljala za stabilno državo, danes se zaradi nje maje celotna Evropa. Slovenijo so poimenovali cvet srednje in vzhodne Evrope. Danes je zahtevana donosnost na naše obveznice ena izmed najvišjih v regiji.

• Sod (159 litrov) nafte je stal 13 dolarjev, danes se giblje okoli 110 dolarjev.

Apple je bil izgubar med IT-podjetji, Yahoo pa eno izmed vodilnih spletnih podjetij. Google se je šele rojeval, ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg pa je še gulil srednješolske klopi. IT se je v tem času obrnil na glavo.

• V Sloveniji so slabše oblečene občane obkladali s šalami: »Poglej ga, je kot kakšen Čeh.« V letu 2013 bo češki BDP na prebivalca večji od slovenskega.

• Nepremičnine so veljale za varno naložbo. V krizi smo spoznali, da je ta teza »trdna« kot hišica iz kart.

• Zlato je bilo na najnižji točki v 20 letih. Priljubljena je bila šala: »Kako na finančnih trgih dobiti 50 tisoč dolarjev?« »Tako, da 100 tisoč dolarjev vložite v zlato.«

• Minulo desetletje je prineslo kopico presenečenj, nedvomno jih bo tudi prihodnje. Ne trudite se predvideti, kateri bodo ti preobrati, raje se jim prilagodite.

[A] 7b08Untitled-15.1358712408.jpg

2. Varčevanje je pomembnejše od vlaganja

Nedavno poročilo družbe ConvergEx Group sporoča, da le 58 odstotkov Američanov varčuje za pokojnino. Od tega jih ima 60 odstotkov privarčevanih manj kot 25 tisoč dolarjev (približno 20 tisoč evrov). Tudi če vse življenje sprejemamo popolne vlagateljske odločitve, a ob tem mesečno ne zmoremo privarčevati dovolj, ne bomo dosegli želenih varčevalnih ciljev. Večina varčevalcev si razbija glavo z vprašanjem, kako optimalno razpršiti premoženje, medtem ko bi se morali spraševati predvsem, kako zmanjšati zasebno porabo in privarčevati več. To še zlasti velja za mlajše varčevalce.

3. Manjšo pozornost namenite novicam

Štiriindvajseturno osveževanje novic je primerno le za tiste, ki ne znajo gledati več kot 24 ur naprej. Večina vlagateljev bi morala pri svojih naložbenih odločitvah zanemariti dnevne novice ali pa izbrati le tiste, pomembne za razumevanje smernic, ki poganjajo svetovno gospodarstvo. Novinar ameriške revije The Atlantic Derek Thompson je pred kratkim zapisal: »V zadnjih dveh letih sem napisal na stotine člankov o gospodarstvu. Vse lahko skrčim v eno izjavo: Razmere se izboljšujejo, a počasi.« To je tisto, kar morate iskati v dnevnih novicah, vse drugo je šum, ki vas lahko zavede.

4. Čustvena inteligenca je pomembnejša od predavalniške

Pri svojih naložbenih odločitvah bi morali zanemariti dnevne novice ali pa izbrati le tiste, pomembne za nadaljnji razplet svetovnega gospodarstva.

Predstavljajmo si dva vlagatelja. Prvi je vešč kvantitativnih ekonomskih analiz in zna sredi noči zdrdrati prvih 50 decimalk števila pi. Z velikanskim finančnim vzvodom večkrat na dan išče svoje priložnosti na trgu in poskuša biti boljši kot preostali igralci. Na drugi strani je preprost možakar s podeželja, ki se na izobrazbo ne ozira, ve pa, da je pri vlaganju pomembno vsakomesečno vplačevanje v finančni produkt z nizkimi stroški. Požvižga se na statistiko in morebitni zaostanek za povprečjem trga. Želi le svoj donos in mirno jesen življenja.

Na strani The Motley Fool stavijo, da bo ta dolgoročno praviloma dosegal večji donos. Uspešni vlagatelji so tisti, ki vedo, kje so njihove meje, ohranjajo mirno kri in sledijo svoji uspešni strategiji ter ne komplicirajo po nepotrebnem.

5. Ne bodite skrivnostni o svojih financah

Vlaganje je vse prej kot lahka naloga. Ob številnih uspehih in neuspehih se lahko vmešajo čustva. Nepravilne oziroma nesrečne naložbene odločitve vas lahko hitro razjezijo, prestrašijo, zmedejo oziroma vas spravijo v nervozno počutje. Kadar boste na podlagi teh čustev sprejemali nove naložbene odločitve, boste pogosto izbirali napačne poteze. Veliko bolje pa je, če boste imeli ob sebi prijatelja, svetovalca ali pa izkušenega vlagatelja, torej nekoga, na kogar se boste lahko obrnili za drugo mnenje pred pomembnejšo naložbeno potezo. Pogovarjajte se z njimi. To vas ne bo nič stalo. V najslabšem primeru boste zavrgli njihov nasvet. Pazite le, da ne boste poslušali nasvetov tržnikov, ki vas bodo v želji po proviziji poskušali speljati na kriva pota vlaganja.

6. Dolg zakrivi večino finančnih težav

V ZDA so številni zelo uspešni ljudje na svojem področju, ki so prejemali nadpovprečno visoke plače, morali poklekniti pred krizo in razglasiti osebni stečaj, dolgove pa bodo odplačevali do svojih poznih sedemdesetih let. Na drugi strani pa so številni varčni ljudje z majhnimi prejemki jesen življenja pričakali z velikimi prihranki. Ključ do uspeha sta zdrav odnos do zadolževanja in zavedanje svoje kupne moči. Prva skupina uspešnih posameznikov pa je živela preveč razsipno celo za svoje velike prejemke in se je, ko je bila denarnica prazna, na veliko zadolževala. Nauk zgodbe: plača oziroma prejemki in bogastvo ne gresta vedno z roko v roki.

7. Pozabite na minule donose

Uspešni vlagatelji vedo, kje so meje, ohranjajo mirno kri in sledijo svoji uspešni strategiji ter ne zapletajo stvari po nepotrebnem.

Naj gre za delnice ali vzajemne sklade, najslabše je pri izbiri naložb upoštevati pretekle donose. Dihjemajoča rast delnice v zadnjih nekaj letih ne pomeni prav nič za gibanje vrednosti tega vrednostnega papirja v prihodnjih letih. Marsikdaj velika pretekla rast pomeni, da je delnica oziroma trg, kamor sklad nalaga svoje premoženje, precenjen. Zlato pravilo pri kupovanju delnic je: kupujte delnice družb, ki jih razumete, ki so podcenjene in ki jih poznate bolje kot drugi igralci na trgu. Pretekli donos pri izbiri delnic ne bi smel igrati nobene vloge.

8. Devetim od desetih finančnikov je najpomembnejši njihov žep

Finančna industrija je magnet za najbolj sposobne in marljive študente, tako v Sloveniji kot na Wall Streetu. The Motley Fool razkriva skrbno varovano skrivnost: razlog za to ne tiči v veselju najsposobnejšega kadra do računanja dividendnih donosov, korelacij posameznih delnic ter celodnevnega analiziranja trendov na trgih. Finančna industrija jih mika, ker želijo obogateti.

Najzanesljivejša in najhitrejša možnost za kopičenje premoženja v finančnem svetu pa ni upravljanje po receptu legendarnega Warrena Buffetta, sicer najbogatejšega vlagatelja na svetu, ampak v iskanju vlagateljev, ki so pripravljeni plačati visoke provizije za finančni produkt, ki sploh ne sodi v njihov portfelj. Po ocenah IBM upravljavci premoženja skupno vsem vlagateljem letno zaračunajo približno 300 milijard dolarjev za produkte, ki jim ne uspe premagovati trga, čeprav bi to bila njihova naloga. In verjemite, ko se ti finančniki v novem BMW vozijo proti obali, jim ni prav nič žal, da z vašim premoženjem ne premagujejo trga. V tujini so tarča kritik v prvi vrsti upravljavci premoženja, v Sloveniji pa to bolj velja za tržnike finančnih produktov - sebe sicer radi imenujejo finančni svetovalci -, ki za mastno provizijo brez slabe vesti pogosto zavajajo stranke. Seveda pa niso vsi taki, zato poiščite tiste, ki bodo delali predvsem za vas.

9. Popolna naložba ne obstaja

Zlato, ki se ga danes kot klop drži sloves varne naložbe, je od leta 1980 do preloma tisočletja izgubilo približno 70 odstotkov svoje vrednosti. Ameriške državne obveznice so, upoštevajoč inflacijo, od druge svetovne vojne pa do zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja izgubile 40 odstotkov vrednosti. Številni zlomi na delniških trgih sporočajo, da je lahko varčevanje v dolgoročno sicer lepo donosnih naložbah tudi zelo boleča izkušnja. Indeks ljubljanske borze SBI TOP je denimo od svoje najvišje točke konec avgusta leta 2007 pa do začetka letošnjega leta izgubil okoli 70 odstotkov vrednosti. Nepremičnine? Spuščanje nepremičninskega balona se tako v Sloveniji kot drugje po svetu še vedno dogaja, tako da se ne bomo trudili iskati argumentov, da so nepremičnine lahko vse prej kot povsem varna naložba. Vlaganje spremlja tveganje in vsem naložbenim razredom se prej ali slej zgodi slabo leto oziroma več desetletij. Tega se je pri varčevanju treba zavedati.

 6

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (intervju) Na borzi si ne želim le državna, ampak tudi ambiciozna zasebna podjetja 4

Pošta Slovenije, HSE, Slovenske železnice, Dars, elektropodjetja ... je našteval predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...