Zviti na leto prihranijo tudi 700 evrov
  23.01.2013  |  07:00  16
Čas branja: 4 min
Toliko po naših izračunih letno prihranite, če na dan pokadite škatlico cigaret in če si jih, namesto da bi kupovali že narejene, zvijate sami

Če vprašate mene, bi moral vsak dan biti zadnji petek v maju, ura pet popoldne, temperatura pa med 25 in 27 stopinjami. Točno tako je bilo lani tega dne, ko je bila družba v našem lokalu sproščena. Začela sva dva. »Pa ti ... Koliko časa že zvijaš?« me je vprašal ta drugi, ko sem na papir nastavil tobak. Med vstavljanjem filtra sem odgovoril: »Približno pol leta.« »Pa se kaj pozna?« me je bolj dražil kot spraševal.

[A] 558aUntitled-25.1358712831.jpg

Razložil sem mu med zvijanjem: »V denarnici zelo. Sicer pa sem se na tobak navadil in mi navadne cigarete ne dišijo več. Filtri se kupijo, kašljam nič, peče tudi ne, cigaret ne bom več uporabljal.« »Koliko prihraniš?« je še drezal. Najprej sem cigareto zvil, oslinil lepilo na papirčku in šele potem: »V pol leta okoli 150 evrov.« »Koliko je to?« »Približno pol,« in prižgem. »Aja, toliko? Le koliko bi jaz prišparal?« je zabrundal v brado, »pa saj me ne zanima. Zvijati ne znam, moje cigarete mi ustrezajo. Ne, tobak me ne zanima. Užitek je pač strošek. Kot hobi. Khm.« Nekaj sekund tišine, potem pa se je izdal, da mu ne da miru: »Ne zanima me, res.« »Veš, koliko pokadiš, veš, koliko stanejo cigarete. Povem ti, koliko stane tobak, pa papirčki, pa filtri. Zmečeva na papir, pa izračunava,« sem puhnil in začel s kemičnim vleči po starem računu. Ni se mu dalo, vendar ni imel kam uiti.

Takrat je prisedel ta tretji in ga rešil. Prižgal je cigareto in naročil rundo. Računanja je bilo konec, tema je ostala ista, prisedel je še ta četrti in takoj za njim ta peti, zato smo dali dve mizi skupaj. Ko se tretji z drugim ni strinjal o lažeh tobačne industrije in njihovih trikih, s katerimi nas odirajo in si povečujejo dobičke, smo postali bolj glasni. Ta četrti je, ko se je spominjal dedka, krilil z rokami. Njegov ded je tobak gojil sam, ga žvečil in veliko pljuval. Sam sem še pred tem navrgel nekaj o tobaku in proračunu, o čemer nimam veliko pojma, vendar na srečo to ni nobenega zanimalo. Tako smo paberkovali še kar nekaj časa, le ta peti je bil bolj tiho, saj so nekadilci, tako pravijo nekateri, bolj redkobesedni. Do poznega večera nismo dorekli nič, na koncu smo plačali popite runde in šli.

Vedno, ko se cigarete podražijo, se poveča prodaja cenejših cigaret in tobaka ter pripomoč­kov za zvijanje.

Višje cene, več zvijanja

Kadilske navade so različne, okusov je toliko, kolikor je kadilcev. Mehka materija, o kateri ne vem povedati več kot, da kajenje nekomu prija, drugemu pač ne in da je škodljivo. Pomembna pa je izjava prodajalke v kiosku: »Vedno, ko se cigarete podražijo, se spremeni povpraševanje. Poveča se prodaja cenejših cigaret in tobaka ter pripomoč­kov za zvijanje. Le del kupcev pozneje spet preide nazaj na svoje priljubljene in dražje cigarete, zato sestava prodaje ne ostane enaka kot pred podražitvijo.« Vse več kadilcev kupuje tobak, da si cigarete sami zvijajo. Glavni razlog je nižja cena.

Privarčevati je mogoče 700 evrov na leto

Če kadilec pokadi 20 cigaret oziroma škatlico cigaret na dan, po današnjih cenah na leto porabi v povprečju okoli 1.250 evrov. Presenečeni? Verjetno ne. Precej bolj presenetljiva je številka prihrankov, če kadilec začne zvijati tobak. Z zvijanjem je mogoče prihraniti več kot polovico, se pravi okoli 700 evrov na leto (glej tabelo). Nekaj več kot tri evre za nakup škatlice ali dveh se ne pozna, na letni ravni pa ta poraba takoj doseže nekaj sto evrov, neredko preseže tisočaka, v nekaterih primerih tudi dva. Vsekakor je treba povedati, da so naši izračuni zelo dobri približki dejanskih stroškov kajenja, bolje rečeno prihrankov, ki jih imajo kadilci, če tobak začnejo zvijati.

[A] 3313Untitled-26.1358712944.jpg
Foto: Redakcija Financ

Na roko zvite cigarete

In kako smo računali? Upoštevali smo »na roko« zvite cigarete, pri katerih je izračun stroškov malo bolj zapleten kot izračun pri klasičnih cigaretah. Najprej je treba upoštevati maso tobaka. Človek ni stroj, zato da na vsak papirček toliko tobaka, kot se mu zdi v določenem trenutku prav. Stehtali smo deset cigaret, ki so jih znanci zvili tako, kot jih zvijajo zase. Najtežja »bakla« je tehtala 0,79 grama, najlažja »špička« pa komaj 0,39 grama. Povprečna vrednost tobaka v na roko zvitih cigaretah je bila 0,53 grama in je bila, presenetljivo, skoraj identična masi tobaka v pakiranih cigaretah.

Če kadilec pokadi 20 cigaret oziroma škatlico cigaret na dan, po današnjih cenah na leto porabi v povprečju okoli 1.250 evrov.

Izračun smo priredili tako, da je na koncu prikazana največja možna razlika. Zato smo maso najdebelejše cigarete pomnožili s ceno najdražjega tobaka, najtanjši zvitek pa smo pomnožili s ceno najcenejšega. In ugotovitev? Tudi najdražja varianta ročno zvite cigarete je za okoli četrtino cenejša od najcenejše klasične cigarete, pri čemer ima na roko zvita cigareta za okoli 45 odstotkov več tobaka.

Stroški filtrov in papirčkov so pri tem zanemarljivi, saj pri največji cenovni razliki najbolj strastni kadilci ne bodo privarčevali več kot 20 evrov na leto, kar je manj kot dva odstotka vseh letnih stroškov pri 40 pokajenih cigaretah na dan.

Upoštevati je treba tudi, da imajo različne vrste tobaka različno stopnjo vlažnosti. Pri meritvah oziroma tehtanjih tega dejavnika nismo mogli upoštevati. Kljub navedenim dejavnikom menimo, da so ti izračuni povsem dovolj za domačo rabo in za morebitno preračunavanje ter prilagajanje družinskega proračuna.

V tabeli nismo upoštevali cen tobaka, ki ga je mogoče kupiti na črno. Cena je znana uredništvu in je ne bomo dajali v javnost, saj so Moje finance revija za upravljanje družinskega in osebnega proračuna, ne pa revija za utajo davka in spodbujanje kontrabanta.

[A] 13c2Untitled-27.1358712989.gif

Klasične cigarete

Težav pri izračunu cen klasičnih cigaret ni. Cigarete so standardnih velikosti, v njih je skoraj enaka količina tobaka. Pri desetih cigaretah smo namerili povprečno vrednost 0,54 grama, največje odstopanje pa je bilo 0,3 grama.

Tretji vidik, na katerega moramo opozoriti, so tako imenovane damske cigarete. Te so, glede na količino tobaka, najdražje. V njih smo povprečno natehtali 0,37 grama tobaka, cene pa so povsem primerljive s klasičnimi cigaretami, pa čeprav je v njih za okoli četrtino manj tobaka. Zato lahko trdimo, da so te cigarete daleč najdražje, saj za ceno dobite precej manj dima kot drugi kadilci.

V tabeli smo navedli najbolj prodajane vrste cigaret in tobakov. Vsekakor pa smo zajeli celoten cenovni obseg, od najcenejših do najdražjih. Cene cigaret se začnejo pri treh evrih, najdražje pa stanejo 3,9 evra. Bolj zapleteno je pri tobaku, saj so pakiranja različna - od 25 do 50 gramov pri klasičnih zavitkih in od 100 do 140 gramov pri večjih pakiranjih. Pri klasičnih pakiranjih stane najcenejša cigareta 6,43 centa, najdražja pa 9,08 centa, pri večjih pakiranjih pa je razpon med 6,28 in 9,47 centa.

Ponudbe cigaret je na našem trgu zelo veliko, vsak pa naj si sam zase izračuna, kaj se mu finančno najbolj splača. Ne pozabite pa na to, da je kajenje zdravju škodljivo.

Na voljo je številka revije Moje finance, januar 2013

 16

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (pregled) Koliko me stane trgovanje s slovenskimi delnicami

Marsikdo razmišlja o nakupu vrednostnih papirjev oziroma trgovanju z njimi - sploh ker banke na depozit tako rekoč ne dajo obresti,...

MOJEFIN
Razno
Razno (galerija) Dan D: kaj smo izvedeli na prvem investicijskem dogodku za male delničarje 5

Kako gospodarska aktivnost in politika vplivata na borzne tečaje slovenskih blue chipov? Nekateri vidijo v bližnji prihodnosti tudi...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 2. dan) Ne vem, kje bom pri 50, ampak se bom že znašel

»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni...

MOJEFIN
Varčevanje
Varčevanje (seznam) Preverite, katere vrednostne papirje smo opustili

Letos so imetniki opustili 46 vrednostnih papirjev, od leta 2017 pa 346. Preverite seznam.

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek Dilema: kupiti NLB prek londonske ali ljubljanske borze?

NLB je edina slovenska delniška družba, katere vrednostni papirji kotirajo tako na ljubljanski kot londonski borzi. Na ljubljanski so to...

MOJEFIN
Zaslužek
Zaslužek (psihologija denarja) Ko nam nikoli ni dovolj

Ideja, s katero se v borznih pogovorih ne morem povezati, je ta, da je pomembno imeti »vedno več«. Ampak zakaj? Zakaj je pomembno imeti...

MOJEFIN
(Finančna šola za najstnike, 4. dan) Mladi v šoku, ko so slišali, koliko stane vzdrževanja avta

Ko so mladi na Poletni finančni šoli slišali, koliko jih stane nakup avtomobila in potem še vzdrževanje, so bili skorajda brez besed;...

MOJEFIN
Razno
Razno (Finančna šola za najstnike, 1. dan) Svojim otrokom sem kar s sladoledom razložil, kaj je to davek

Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne...